Zle pokazyje komputer

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko odnosnie wyswietlacz na desce zle mi pokazuje temperature zawyza o 1,5 stopnia a srednie spalanie ruwniez zawyza ale o jakies 1,5-2 litra (sprawdzone nie pali tyle) nie wiecie czy jest moze jakas regulacja?

Jeśli chodzi o temperaturę, to sprawa prosta, za ok 40 zł kup w ASO czyjni temp zewnętrznej i wymień. Zlokalizowany jest w przednim zderzaku od dołu, wystarzczy rozpiąć kostkę i zamienić stary na nowy.
Co do wskazań zużycia paliwa mam to samó, myślę, że nie da sie nic zrobić, bo to już fabryczny błąd. Pozdrawim Janusz

Techem mozna skorygowac wskazania.
pzdr
kitas

Napisz dokładnie, jak można skorygować zawyżone wskazania chwilowego zużycia paliwa w betce ?
JaC

> Techem mozna skorygowac wskazania.

...niestety komputer pokładowy nigdy nie miał możliwości korekcji-trzeba zmienić soft (parametr odpowiedzialny za stałą wtryskiwacza). Odhyłka spowodowana może być innym niż fabrycznie określonym przepływem przez wtryskiwacz paliwa.
Z tego co widzę to 2L/100km błąd to około 20%, a błąd taki teoretycznie powinien notować komp i wywalić check'a, ale co jeśli i wtryskiwacz ma przepływ mniejszy od nówki i ciśnienie w kolektorze jest niższe??? Otóż wtedy paliwa będzie mniej przepływało a komp zliczy więcej. Błędy te nie zsumują się gdyż pochodzą z innych czujników i komp nie zanotuje błędu bo dla niego wsio will be dobrze gdyż mieści się w granicach uchybu ustalonego przez producenta.
OK! To tyle!
Pozdrawiam!