Cos warczy przy odpalaniu. pomóżcie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Omege B (2.0 16v) mam dopiero od kilku miesiecy. dzis rano przy odpalaniu włączył mi sie jakis dziwny dźwiek. podobny do dzwieku kompresora podczas pompowania opon,(odpalilem normalnie wszystko ok) co to sie wlączylo?. niedawno tez zamontowalem gaz-ma to cos wspolnego? prosze o odp bo sie naprawde wystraszylem.
Dzieki pozdrawiam.

Witam, nie wiem czy jest to w 2.0 ale w 2.5 V6 włącza się kompresor doładowujący powietrze do dolotu tylko przy zimnym silniku i tylko na krótki czas do 1 góra 2 minut

hej wiesz co ja mam taki sam dzwiek ale za kazdym razem jak odpale samochod i jest to ponoc dzwiek jakies sprezarki do pompowania czy cos w tym rodzaju tylnych amorkow. ja ja mam pod filtrem powietrza przy nadkolu. tak wiec pochodzi sobie chwilke i sie wylacza. powiedz mi chudy 01 jaka isntalke zalozyles do omesi - jaka generacje i jakiej firmy na jakim kompie?
shinobi o co dokaldnie chodzi z tym powietrzem doladowujacym do dolotu?? pozdro LS

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=60043&c=0&f=9

Zamontowałem instalke II gen. firmy ELPIGAZ na kompie NICOLAUS. zrobilem okolo 3 tys km i naprawde jestem bardzo zadowolony. Po nie miłych doświadczeniach z gazem nie wierzylem ze bedzie taki HIT (od razu wymienilem kable i swieczki).Z czystym sumieniem moge wrocławski Elpigaz polecic.

p.s Wielkie podziekowania dla Fomin'a - to wlasnie on mnie namowil na ta instale.

Pozdrawiam

wiesz co ja mam isntalke II gen firmy Bigas na kompie Autronic i tez nie moge narzekac, zrobilem ok 2500-3000 km i jest ok z wyjatkiem wlasnej lekko myslnosci i wymienilem kable i swiece po tym jak mi wystrzelil gaz, bo mowilo si enie ma czasu nie ma czasu az czas sie znalazl . od tego mometu jest ok , powiedz mi ile pali tobie gazu? pozdr

Siema
Gazu w mieście mi zjada około 12 przy sredniej jezdzie, a trasa tak do 130km/h to spokojnie mieszcze sie w 10l. W moim przypadku i przy panującej pogodzie ciezko mi dokladnie ocenic dokladne spalanie (krótkie odcinki i zimno) bo póki sie nie nagrzeje smigam na benie. Ale bedzie to oscylowalo w tych granicach
pozdr.

za chwilę i tak stanie więc możesz szykować się na wyminę
nowa 1 600, używaną znajdziesz za 500-600, przerabiałem już to u siebie a jak chcesz rozbierać ją to powiem że nasklinasz się a i tak h.. z tego

do chudego...... bardzo mi miło że jesteś zadowolniony. byłem w agazie dzień po tym jak robiłeś ome kumpel mi mówił . . jak bedziesz jechał do agazu to daj prędzej znać na priv. to sie tam spotkamy.pozdro /fomin

Ile taka porzadna instalka kosztuje do 2.0 16v i 2.5 v6?
Pozdrawiam
Jimmi

Cytat:
2004-12-01 12:57:57, Shinobi pisze:
...włącza się kompresor doładowujący powietrze do dolotu tylko przy zimnym silniku i tylko na krótki czas do 1 góra 2 minut

Do dolotu - spaliny (zawór EGR)
Do "wylotu" - powietrze wtórne (pompka)

I nie inaczej.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Dokladnie tak jak napisal Prowo tyle, ze tam nic nie warczy tylko delikanie szumi. Jesli chodzi o powietrze wtorne to praca przypomina prace odkurzacza

Hej thisisjimmi - ja za moja instalke II gen do 2.0 16V dalem 2200 zl ale naprawde porzadnie chlopaki zrobily. pozdr

Cytat:
2004-12-02 14:12:49, Prowo pisze:
Do dolotu - spaliny (zawór EGR) Do "wylotu" - powietrze wtórne (pompka) I nie inaczej.

Łoooooo....
Panowie i Panie , macie wielkie dzięki od mojego brudera ujeżdżającego vectrę 2,5.
Od 2 tyg zastanawiał się, co za szlifiera rano mu się włącza
Szczególne danke dla Alici z linka ( cóż, przypadek, że ten temat znalazłem, ale miło jest pomóc najbliższej rodzince )

Syciu, dzieki za odpowiedz. Sorry, ze sie wtracam do tego watku ale zastanawiam sie wlasnie nad instalka. Jakiej pojemnosci masz butle (orietujesz sie moze jaka jest najwieksza mozliwa do zamotowania).
Pisales moze na forum cos wiecej na temat wrazen po zainstalowaniu (jak sie jezdzi, cos o spalaniu, czy informacje sa podawane na wyswietlaczu)? Jezeli tak to, w ktorym watku jezeli nie to czy moglbys cos napisac tutaj?
Dziekuje i pozdrawiam
jimmi

Hej thisisjimmi. ja mam butle w kole 43 litry. jezdzi sie dobrze, zadnych wybuchow czy przygod zbednych jak narazie nie mialem z wyjatkiem malego bum z wlasnego lenistwa mialem wymienic kable i swiece i zwlkelaem az buchlo ale teraz jest ok. jezeli chodzi o spalanie to w granicach 12-13 litrow gazu w zaleznosci jaka noga no i to jest spalanie w miesice a w trasie nie mialem jescze okazji. jezeli chodzi o kompa to nie wiem do konca na jakiej zasadzie dziala ale wszytsko pokazuje i nawet srednie zuzycie pokazuje w miare takie jakie mam ale czy nie oklamuje to nie wiem. chyba to tyle jak co to pisz pytania bede odpisywal. pozdro

Cytat:
Jakiej pojemnosci masz butle (orietujesz sie moze jaka jest najwieksza mozliwa do zamotowania).

jeżeli zamontujesz walec za siedzeniami to może być pojemnościowo od 60l do bodajże 75l, zależy czy chcesz mieć minimalny prześwit nad butlą czy nie, ja ma 60l i nad butlą mam tyle miejsca że spokojnie narty mogę włożyć w dziurę podłokietnika tylnych siedzeń.

Czesc,
to pompa powietrza wtórnego ale to już zostało powiedziane i o tym wiesz. Ja na warczacej zrobiłem conajmniej 4000 km i warczy dalej a ja warcze na nia.Nie rwe jednak włosów z głowy! Ty też nie martw się! Jak przestanie warczeć )to sie dopiero okaze czy to faktycznie taki wielki problem.
Pzdr.M

a mi zamiast warczenia inna rzecz z odpalaniem wlasnie sie przytrafila otoz podczas pierwszego odpalania np. rano czesami musze probowac dwa razy....bo za pierwszym rozrusznik nie lapie (nie wiem czy chodzi o bendix, bendrix (jak to sie pisze??) ale sens jest taki ze po przekreceniu silnik w ogole nie lapie, nie ma zadnego odglosu zwiazanego z odpalaniem, dopiero za drugim razem elegancko i bez zadnych problemikow. Co moze byc tego przyczyna???? Rozrusznik wkrotce kaput? czy co???

Sam nie wiem niby mi to nie przeszkadza bo zawsze odpala, a jak juz raz odpale to pozniej nawet po jakims czasie tego nie ma, tylko jak postoi przez noc i to tez nie zawsze.
dziwne co?

z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam

Witam. Olobono sprawdz czy zaciski akumulatora są czyste i dobrze dokręcone to na początek. Następnie trzeba by było wymontować rozrusznik i normalnie go wyczyścić u mnie to pomogło i teraz jest już O.K. Jeżeli to nic nie zmieni to szykuj kasę.