| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
cjanek BMW Member BMW E-36 316i, Toyot ... w wolne dni mazury | 2004-12-10 09:10:51 Elloł.
Co miałeś na myśli pisząc "haczenie"??? |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-12-10 15:03:33 buczer możesz to wyjaśnić:
co do wskazań przy stojacym aucie to wtedy ekonomizer powinien wskazywać nieskończoność. chodzi o to że jest on wyskalowany w litrach na 100 km [l/100km] jeśli więc auto stoi (nie porusza się) a pewna ilość paliwa jest zużywana to jeśli przełożyc to na litry/100km wyjdzie własnie nieskończoność. to wynika z zasad matematycznych. tak więc na wolnych obrotach podczas postoju zawsze ekonomizer pokazuje nieskończoność na plusie. prosciutkie. pozdrawiam |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-12-11 08:13:20
nie ma czegoś takiego jak ssanie w twoim samochodzie. bywało w starszych rozwiązaniach wtrysku paliwa. nie zauważyłem u siebie związku wskazań ekonomizera z biegami. widze tylko powiązanie: prędkość jazdy i podciśnienie w kolektorze ssącym.
pewnie że to nie ma związku, ale to ty zacząłeś temat o wskazaniach ekonomizera na luzie.
bieg nie ma znaczenia. chodzi o to że podczas jazdy, kiedy puscisz pedał gazu silnik zaczna hamowac pojazd, a wtryskiwacze wchodzą w cykl pracy asynchronicznej, to znaczy podają paliwo na jeden cylinder nie co dwa obroty, lecz raz na cztery, lub sześć. w zwiazku z tym dawki paliwa sa tak małe że ekonomizer pokazuje zero. wynika to też z zasad matematycznych, tak jak i wskazania nieskończoności. zrób ekperyment. rozpedź auto do 50 km/h i puść go na luz. na początku wskazówka ekonomizera zejdzie do zera. jednak gdy prędkość spadnie do 5-10 km.h wskazówka ekonomizera zacznie iśc w stronę 30l/100km. tak jak napisałem wcześniej. ekonomizer bierze pod uwagę: - prędkość pojazdu - podciśnienie w kolektorze ssącym podciśnienie w kolektorze ssącym jest miarą wciśnięcia pedału gazu. byc może w nowszych autach jest zamiast podciśnienia wykorzystywany czujnik położenia przepustnicy. na podstawie tych parametrów wylicz chwilowe zuzycie paliwa w l/100km. pozdrawiam |
kornat BMW Member BMW e-39 530d Wrocław | 2004-12-13 22:03:37
Szczególnie, że licznik w E-36 jest elektroniczny |
MarekMarecki BMW Puławy | 2004-12-14 21:31:01 Marcin_R zgodzę się z tobą w 100%, ale jedna kwestia jak kupiłem moją betke i wrzucałem luz lub puszczałem gaz na biegu ekonom. wskazywał 0, a od kąd odłączyłem akumulator bo mi padł alternator to teraz włączając luz ekonom. wskazuje ok4-5 litrów i dopiero jak się zatrzymuję to spada na 0 czy tam leci w nieskończoność. Więc nie wiem jak to jest bo już kilka osób mi powiedziało, że rozłączając akumulator zresetowałem komputer i nie powinno się tego robić. Co mam teraz zrobić? Czytałem gdzieś na forum że po ponownym podłączeniu akumulatora należy pozostawić silnik na wolnych obrotach a następnie go przebutować na maksa aby komputer się zaprogramował-nie wiem ile w tym prawdy, bo dziś tak zrobiłem i zasadniczej różnicy nie zauważyłem, ale tak jak mówię kiedyś było inaczej. Nie wiem jeszcze czy ma na to wpływ sonda lambda ba jak likwidowałem katalizator to mi chyba odłączyli akumulator aby jej nie uszkodzić, więc albo ją uszkodzili albo "zresetowali komp.". |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-12-14 21:51:04
bzdura. potwierdzi ci to kazdy fachowiec od układów wtryskowych. lub poszukaj sobie w necie hasła "praca asynchroniczna wtryskiwaczy" marek marecki odłączenie akumulatora i ponowne podłączenie go nie ma wpływu na wskazania ekonomizera. dane potrzebne do tych wyliczeń znajdują się w nieulotnej pamięci. w sposób opisany przez ciebie komputer zapamietuje mapy na podstawie których wylicz tzw warstwice ilość podawanego paliwa w zależności od obrotów silnika i obciążenia silnika. wiadomo wszystkim ze w przypadku wtrysku ilość wtryskiwanego paliwa jest regulowana długością otwarcia wtryskiwacza. więc jesli komputer (CPU) wie ile czasu otwarty jest wtryskiwacz i zna wartość ciśnienia paliwa w układzie zasilania(musi byc stałe), moze obliczyć ilość zuzytego paliwa w ciagu jednostki czasu. znając to i prędkość auta może obliczyć szacunkowe spalanie paliwa na 100km. podcisnienie z kolektora dolotowego łącznie z danymi z czujnika położenia pzepustnicy jest niezbedne jedynie do określenia obciążenia silnika. ja u siebie kilka razy odłączałem akumulator i zawsze wskazania ekonomizera sa zbliżone. pozdrawiam |