MotoNews.pl

POJAWIAM SIĘ I ZNIKAM - kontrolki na desce - Omega A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Muszę przyznać, że jestem nieco zdumiony tym, co ostatnio się dzieje u mnie z kontrolkami na desce

Od pewnego czasu zaświecają się dwie na raz: od układu hamulcowego i ładowania, ale nie świecą "pełnym światłem" tak jak po przekręceniu kluczyka, tylko ledwo się świecą (na rysunku poniżej zaznaczyłem mniej więcej kolor jaki mają, a ta od ręczniaka ma prawidłowy )

Podczas pracy na wolnych obrotach są trochę jaśniejsze (na luzie jakby pulsują), a po dodaniu gazu troszkę się ściemniają.
Nie świecą się cały czas, tylko od czasu do czasu, nieraz tylko na chwilę, nieraz cały dzień.

Ma ktoś pomysły czego to może być przyczyna?
Nie jest to napewno(?) uszkodzenie układu hamulcowego ani nic z ładowaniem, bo zaświecają się obie na raz i tak samo gasną. Nawet pulsują jednakowo razem. Może gdzieś jakieś zwarcie?
Nie wiem też, czy to przypadek, ale kilka razy było tak, że gasły jak szturchnąłem dźwignię ręcznego.

Pozdrawiam

Witam

To mi pachnie zwarciem albo przebiciem .

Pozdro ALL

Witam,a moze szukac winy w napieciu? Akumulator naladowany?
Alternator pompuje dobrze prad ladowania? A moze cosik ze wspolna masa na karoserii? Przy slabym napieciu w instalacji samochodowej,czesc czujnikow lub elektroniki bedzie wlasnie wariowac w ten sposob,za niskie napiecie moze objawiac sie wlasnie wrecz proba progowego zadzialania niektorych czujnikow poprzez to mrozenie,a jak dodajesz gazu,zwiekszaja sie obroty alternatora,napiecie rosnie i wszystko probuje wrocic do normy,ale to moje zdanie na przykladzie mojego VW

Ja mam to samo tylko że mi się objawia jeżeli jest ciepło na dworzu i deska rozdzielcza mi się nagrzeje to kontrolki ciśnienia oleju, ładowania, abs, wtrysk mi zanikają a kontrolki sprawności świecą cały czas.Też nie wiem co to może być za przyczyna???

Witam!!! bardzo trafna sugestia kolegi MARIO.podobny przypadek miałem podczas uruchamiania silnika z uszkodzonym rozrusznikiem dokładnie miał zwarcie na wirniku.Podczas kręcenia rozrusznikiem płynął wielokrotnie większy prąd i akumulator szybko się rozładowywał,może nawet uszkodzić celę w aku...miałem wtedy efekt migania lampek kontrolnych.Napewno warto sprawdzić przewody masowe i dobrze naładować akumulator z prostownika po okresie zimowym,sprawdż napięcie ładowania po włączeniu odbioru elektrycznego,przyczyny mogą być jeszcze inne!!

A moim zdaniem jest to objaw braku masy w zestawie wskaźnikow

Mi także sie wydaje ze problem tkwi w zasilaniu lampek Możesz sprobować poruszac jesli sie da lekko licznikiem albo wsadzic reke pod konsole i "pomacac" licznik. Może gdzieś nie styka.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, jutro sobie wszystko dokładnie posprawdzam, a dziś podładuję akumulator z prostownika i zobaczę czy to pomoże. Dawno go nie podładowywyałem, a że nie wyjeżdżam ostatnio w dłuższe trasy, to może potrzebować takiego wspomożenia
Rzeczywiście może to być też przyczyna chwilowego zaniku masy, ale przed grzebaniem wolałem spytać bardziej doświadczonych