MotoNews.pl

Podgrzewanie tylnych siedzeń

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby mi cyknąć fotkę jak podłączone jest podgrzewanie tylnej kanapy - bo zmieniłem tapicerkę i cholerka chyba brakuje mi 1 metrowej wiążki do podłączenia i chciałbym to zrobić na krótko...... chyba, że ktoś ma na zbyciu taką wiązkę kabelków.......

wtyczki do podlaczenia sa przy przednich fotelach (pod oslona przy progach), kable dalej ida do oslony na tunelu srodkowym gdzie sa przyciski zalaczajce ogrzewanie a dalej nie wiem... :-/

Cytat:
2006-10-30 18:40:23, red5555 pisze:
wtyczki do podlaczenia sa przy przednich fotelach (pod oslona przy progach), kable dalej ida do oslony na tunelu srodkowym gdzie sa przyciski zalaczajce ogrzewanie a dalej nie wiem... :-/

Bardzo dziękuję, ale chodzi mi o tylne siedzisko..... przód chodzi jak należy... tylną wiązkę też znalazłem ale nie mam kostki przy siedzeniu do podłączenia w kostkę wiązki i nie wiem jak połączyć przewody ;(

aha !

proponuje kupic komplet wtyczka+gniazdo na kabelek z odpowiednia iloscia zyl, odciac stara wtyczke, zarobic na nowo i juz !
no chyba ze uda sie zdobyc oryginalna kostke w serwisie !
kolory poszczegolnych zyl powinny byc jednakowe w obu wiazkach

Cytat:
2006-10-31 16:52:32, red5555 pisze:
aha ! proponuje kupic komplet wtyczka+gniazdo na kabelek z odpowiednia iloscia zyl, odciac stara wtyczke, zarobic na nowo i juz ! no chyba ze uda sie zdobyc oryginalna kostke w serwisie ! kolory poszczegolnych zyl powinny byc jednakowe w obu wiazkach

Hm.... chyba to nie jest takie proste.... z siedzen wychodzą mi 2 kostki po 2 kable (powiedzmy, że identycznie jak przy przednich fotelach).... natomiast wiązka jest zakończona wytczką hm.... kwadratową (taka podobna jak do włącznika opuszczania szyb w tylnych drzwiach) i ma ona chyba z 9 pinów....

Z tego co wnioskuję to jakieś kable muszą być zmostkowane bo inaczej nie chodzą włączniki podgrzewania.... dlatego zaleeży mi aby jakaś dobra dusza zrobiła zdjęcie tego połączenia.... postaram się wrzucić zdjęcie tego jak to wygląda u mnie....

sprawdzalem schematy te ktore mam ale niestety nie ma tam ogrzewania tylnej kanapy

Cytat:
2006-11-01 13:41:14, red5555 pisze:
sprawdzalem schematy te ktore mam ale niestety nie ma tam ogrzewania tylnej kanapy

Nieniej dzięki za zainteresowanie, będę drążył temat dalej...

nie chce rozpoczynać nowego tematu (bo i tak to nic nie da). Sprawa wyglada w ten sposob, że potrzebuje schematy ogrzewania siedzeń do Omegi B. Kupiłem skórzane siedzenia ale niestety nie mam w samochodzie wyprowadzonej instalacji pod siedzenia Próbowałem podłączyc na krótko ale nie działa. Mam wszystkie kostki, włączniki itp. Z góry dziękuje za pomoc.

Cytat:
2007-02-14 20:46:37, bart_ek_82 pisze:
nie chce rozpoczynać nowego tematu (bo i tak to nic nie da). Sprawa wyglada w ten sposob, że potrzebuje schematy ogrzewania siedzeń do Omegi B. Kupiłem skórzane siedzenia ale niestety nie mam w samochodzie wyprowadzonej instalacji pod siedzenia Próbowałem podłączyc na krótko ale nie działa. Mam wszystkie kostki, włączniki itp. Z góry dziękuje za pomoc.

A masz więzkę do tylnej kanapy?

Moim zdaniem

Po jaką cholere z takim uporem próbujecie ugotować sobie coś co może wam się jeszcze przydać

moja prośba dotyczyła całej instalacji.
Mam wszystkie elementy typu włączniki, przekaźniki tylnej kanapy, wszystkie kostki. Musze tylko odpowiednio podłączyć wszystkie przewody.Łączyłem je kolorami ale nie chce działać
rozmawiałem o tym z elektrykiem i powiedział mi że może sie tego podjąć ale musze załatwić mu schematy elektryczne o które was Panowie prosze.

Cytat:
2007-02-15 20:13:34, Cleber pisze:
Moim zdaniem Po jaką cholere z takim uporem próbujecie ugotować sobie coś co może wam się jeszcze przydać

Ja z tyłu wożę dziewczyny i szybciej się rozbierają jak im w tyłeczki gorąco

sbieniek, pod kanapą powinna być wiazka, ale z tego co pamietam musisz dokupić sterownik ( przekaźnik z elektroniką). Ostatnio jak byłem u Mariosa to wyrwałem pstryczki do siedzeń z zapalniczką i rozmawialiśmy o tym.
On sam nie wie że jest taki patent, a na schemacie jest!!

Cytat:
2007-02-19 08:24:12, Scooby pisze:
sbieniek, pod kanapą powinna być wiazka, ale z tego co pamietam musisz dokupić sterownik ( przekaźnik z elektroniką). Ostatnio jak byłem u Mariosa to wyrwałem pstryczki do siedzeń z zapalniczką i rozmawialiśmy o tym. On sam nie wie że jest taki patent, a na schemacie jest!!

W końcu jakieś światełko w tunelu... już chociaż wiem, czego szukać... ciekawe czy Pepe lub Marios mają

Wiesz jak to wygląda? Masz może zdjęcie?

Jak juz tak bardzo chcecie to moge jutro zrobic wam zdjęcia tych wiązek. Dodam tylko że niema tam zadnej elektroniki, są za to dwa przekaźniki zamontowane pod tylną kanapą

Cytat:
2007-02-19 17:55:53, ilku pisze:
Jak juz tak bardzo chcecie to moge jutro zrobic wam zdjęcia tych wiązek. Dodam tylko że niema tam zadnej elektroniki, są za to dwa przekaźniki zamontowane pod tylną kanapą

Będę Ci niesamowicie wdzięczny.... Bo na podstawie Twoich zdjęć będę widział, czego mi brakuje i ewentualnie jak to połączyć....

Ja zrobię to co mam u mnie dla porównania

Cytat:
Dodam tylko że niema tam zadnej elektroniki, są za to dwa przekaźniki zamontowane pod tylną kanapą

Elektronika jest w środku tych "przekaźników".
Bez niej nie wyłaczyłbyś siedzeń. Pstryczki są chwilowe, tak namierzyłem miernikiem, no chyba ze są zwalone.

...

[ wiadomość edytowana przez: ilku dnia 2007-02-20 14:33:00 ]

No więc oto fotki: 1. Widok ogólny, na zielono - przekaźniki, czerwono - kostka od grzania siedzeń, różowo - kostka od NIVO

2. Widok z góry na przekaźniki. ... i jeszcze raz, z boku 3. Kostki do podłączenia kanapy 4. Kostka i wiązka siedzeń grzanych tył. Przewody za kostką dochodzą do przekaźników a potem idą do kostek kanapy. Innych podłączeń w tej wiązce niema. Enjoy

[ wiadomość edytowana przez: ilku dnia 2007-02-20 14:34:16 ]

ilku ! masz u mnie wielkie piwo

To jest właśnie to, o co proszę od pół roku

I teraaz dokładnie widzę, że brakuje mi właśnie tej wiązki i tych przekaźników....

Jak jest zdjęcie to odrazu lepiej szukać... czy mogę Twoje zdjęcie wykorzystać do poszukiwań owej wiążki ??