MotoNews.pl

Niepokojące luzy/szarpnięcia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakiś czas po wymianie łapy sprzęgła zauważyłem pewne luzy w układzie napędowym. Objawia się to tym, że na biegach niskich /najwyraźniej na drugim a im wyżej tym mniej/ występuje szarpnięcie po dodaniu gazu. Oto opis..jadąc na dwujce puszczajac i zaraz dodając gaz odczuwalne są szarpnięcie. Nie jest to związane z pracą silnika bo pracuje równo a raczej ze skrzynią biegów? albo raczej półosiami napędowymi. Jeżeli ktoś miał Malucha to wie że, są tam takie elemety metalowogumowe łączące skrzynie biegów z osiami napędowymi i po ich wyrobieniu występują wyżej opisywane charakterystyczne szarpnięcia. Towarzyszą temu ciche odgłosy- stuki metaliczne i jest ciężko utrzymać płynną/miękką jazde a głowy pasażerów machają w przód -tył.
Jeżeli ktoś przerabiał takie atrakcje to proszę o uwagi i porady.
Niepokoi mnie to bo może to tylko zwiastować wydatki.

Miałem kiedyś cos takiego w wolksvagenie. Były do wymiany przeguby i z tego co pamietam nie było to tanie
Ale moge się mylić , w espero jeszcze tego nie przerabiałem.

Wydaje mi się, że masz podobny problem jaki występuje u mnie. Przy czym ja zbliżone objawy mam tylko na pierwszym biegu
Tutaj kiedyś stworzyłem taki wątek.
Wniosek z dyskusji był taki, że niepotrzebnie słuchałem mechanika oszczędzając na zakupie docisku sprzęgła przy wymianie nowej tarczy sprzęgłowej