Moj diesel mniej pali

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, w moim td (bmw) stała sie dziwna rzecz - zaczął mniej palic pali w miescie 8,5 na klimie wczesniej ok 10,5-11 litra a na biegu jałowym 0,7 na klimie bez 0,2 - 0,3 wczeniej 1,3 bez 0,7
i jest troche słabszy. Co o tym sądzicie?

Zapomniałem dodac ze stało sie to po zmianie paliwa tzn. wczesniej brałem od znajomego ale z dobrego źródła a teraz wlałem ze stacji. Rozumiem że moze ta ze stacji jest lepsza gatunkowo ale to b. duza zmiana w spalaniu. Moze komputer troche zwariował - według ksiązki powinien palic ponad 10l.

Witam,
czy to sa twoje pierwsze (upalne) dni z TDS-em ?
ten silnik (chyba jak i kazdy inny) nie lubi wysokich temperatur powietrza.

Tak to jest moje pierwsze lato ale czym wytłumaczyc tak niskie spalanie?

A czy przypadkiem poprzednie paliwo nie miało czerwonego zabarwienia ( takie jak oranżada w komunie )

Oczywiście żartuję

Pozdrawiam
Edmund Dantes

Czołem,
Mój 2,5 TD pali po mieście 14-15 literków. Spalanie poniżej 10l/100 jest dla mnie niewyobrażalne. Lepiej nic nie szukaj, niczego nie zmieniaj, nie kombinuj ... .
Gorąco faktycznie nie służy temu silnikowi.
Pozdrawiam
Piotr

W piatek wyjezdzam nad morze ok450km, jestem ciekaw ile mi spali.

Spali ci gacie, dwie hałupy i sklep.

witam. Włwśnie wrócołem z Corwacji i nie zauważyłem aby wysoka twmperatura miała jakis wpłyyw na zużycie paliwa.Jeżeli twój TDS pali ok. 14l. w mieście to nieźle musisz cisnąć. Ja mam TDSa w automacie i średnia z całego roku wychodzi mi 10,5.
Nie sugeruj się wskazaniami kompa.

Tak ci komp pokazuje? Czy to własne wyliczenia?
Wg wyliczeń po mieście moja pali 10-11l/100km, w trasie 8-10 w zależności od ciężkości.

Ciężkości nogi oczywiście

A ja swoją 2.0 16V i tak taniej jeźdzę.

A tak na poważnie.
Jak ci poali mniej to chyba dobrze?
A jeśli faktycznie osłabł....
Jedź na techa, może on coś poda?

Mój spalił cały zbiornik na trasie 950 km i wyszło 7,85 l/100 km według wyliczeń z lania pod korek, dużo autostrad, 60-140, sucho, zimówki, klima, prawie pusty.
Komp akurat zawyża około 20%
Dziś podam, ile wyszło w mieście, ale już czuję, że będzie ból ;-(
JaC

> Spalanie poniżej 10l/100 jest dla mnie niewyobrażalne.