Awaria alternatora???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie. Dziś pojawił się u mnie następujący problem. Po odpaleniu zauważyłem, że jakoś ciemniej świecą mi wskaźniki. Po przejechaniu ok 20 kilometrów światła i cała elektryczna "reszta" działała już na granicy wyczerpania. Zatrzymałem auto i już nie odpaliłem Po ok 30 minutach odpaliłem i z trudem dojechałem do domu. I jeszcze jedno! : Kontrolka ładowania się nie pali mimo że żarówka jest dobra, nawet przy przekręceniu kluczyka przed zapaleniem silnika. Czy może ktoś wie co mogło się stać??? Proszę o pomoc

Cytat:
2004-12-14 20:32:41, robac70 pisze:
Witam serdecznie. Dziś pojawił się u mnie następujący problem. Po odpaleniu zauważyłem, że jakoś ciemniej świecą mi wskaźniki. Po przejechaniu ok 20 kilometrów światła i cała elektryczna "reszta" działała już na granicy wyczerpania. Zatrzymałem auto i już nie odpaliłem Po ok 30 minutach odpaliłem i z trudem dojechałem do domu. I jeszcze jedno! : Kontrolka ładowania się nie pali mimo że żarówka jest dobra, nawet przy przekręceniu kluczyka przed zapaleniem silnika. Czy może ktoś wie co mogło się stać??? Proszę o pomoc

zapal auto i sprawdź ładowanie miernikiem

brak ładowania zbiegł sie ze spalona żarówką kontrolki ładowania. łdowanie idealne to 14,4V. minimum to 13,5V.
pozdrawiam

No ale u mnie żarówka była dobra, włożyłem inną i też nie świeci. Co to może być????

Witam miałem ostatnio podobny problem i to akurat na trasie,i gdy zajechałem do przydrożnego mechanika tan zmierzył mi ładowanie i było rózne 17,3i 11,5 więc móił mi ze to regulator napięcia i owszem po wymianie na drugi wszystko wróciło do normy a koszt tylko 50zł oczywiście używany.

No i już po problemie. Okazał się walnięty regulator napięcia ze szczotkami. Koszty takiego nowego cudeńka to:

27 zł (jakaś firma, niewiele mi nazwa mówiła)
42,60 zł firmy Hella
95 zł firmy Bosch.

W sklepie powiedzieli że i Hella i Bosch są dobre, i lepiej wybrać któryś z tych dwóch. Koszt robocizny to 50 zł. Ceny części ze sklepu AUTOTOP Łódź, ul. Traktorowa117/137.

Może komuś się przydadzą te informacje - POZDRAWIAM

Cytat:
2004-12-15 23:37:59, robac70 pisze:
Koszty takiego nowego cudeńka to: 27 zł (jakaś firma, niewiele mi nazwa mówiła) 42,60 zł firmy Hella 95 zł firmy Bosch.

... lub proponuję tak ja zrobiłem w byłym moim golfie: regulator napięcia był OK a szczotki wytarte, więc podmieniłem szczotki od jakiegoś innego wozu tak aby były podobne i zeszlifowałem na wymiar zalutowałem do regulatora i ... parę zł w kieszeni,
może to się komuś przyda.

pozdrawiam