MotoNews.pl

Ogrzewanie przedniej szyby ;/

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystych na forum, to moj pierwszy poscik

Przejde od razu do rzeczy. Moj problem polega na tym ze gdy na polku jest zimno okolo 0 - 4 stopni i mniej, jak wsiade do samochodzu i szyby sa cale zaparowane, wlaczam ogrzewanie przedniej szyby i wieje ... no i wieje tak caly czas i nie przynosi to efektu, po 5 minutach odparowane jest tylko 1/3 szyby od dolu, potem po kolejnych 10 min jest 2/3 , a zeby cala szybka byla czysta to mozna wieki czekac. Probowalem juz wszystkich sposobow aby sobie poradzic z tym problemem. Wlaczalem obieg zamkniety, probowalem ustawiac rozne temperatury i rozny stopien nawiewu ale nic nie pomaga, ciagle ten sam problem. W pazdzierniku zostal wymieniony filtr powietrza od klimatyzacji do kabiny wiec to chyba nie jest jego wina. Od razu mowie ze odkad mam to auto(3 lata) to problem istnieje ;/ Nie wiem co mam z tym zrobic. Przeciez jak wsiade do samochodu i zapalam silnik to nie da sie jechac bo nic nie widac !!!! Prosze o pomoc bo mnie nerwa bierze Moja zona ma vw polo i jej para wodna z szyby znika duzo szybciej niz mi i nie ma z tym problemow

Moj samochod to Omega C z 2000 roku 2.2 DTI. Klimatyzacje ma to chyba oczywiste bo byla w standardzie Ma rowniez webasto, moze to ma jakis wplyw na to. Moze za duzo cieplego powietrza daje od razu i zamiast usuwac pare wodna to tylko skrapla sie jej jeszcze wiecej na szybie ??

Prosze o pomoc , bede bardzo wdzieczny!

Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow forum,
cudaq

ja tam sie w sumie zabardzo nie znam ale mi sie pozapychay kanały odpływowe i szyby ciagle parowały. moze tu jest problem, były gdzies posty na ten temat spróbuj poszukac przez wyszukiwarke

A możesz po prostu włączyć na Auto ok. 20°C i jedynie zamknąć środkowe nawiewy na desce i ewentualnie pasażerów ?
Rzecz nie w grzyniu, tylko w osuszaniu powietrza przez klimatyzację, no i nie włączaj wewnętrznego obiegu przecież )
JaC

> Moj problem polega na tym ze gdy na polku jest zimno okolo 0 - 4 stopni i mniej, jak wsiade do samochodzu i szyby sa cale zaparowane, wlaczam ogrzewanie przedniej szyby i wieje ... no i wieje tak caly czas i nie przynosi to efektu, po 5 minutach odparowane jest tylko 1/3 szyby od dolu, potem po kolejnych 10 min jest 2/3 , a zeby cala szybka byla czysta to mozna wieki czekac.

TD ma racje,tylko wlaczajac klime mozna to zlikwidowac,namawialbym tez na wymiane filtru nawiewu powietrza ktory czesto jest bardzo zapchany i wilgotny stąd też może sie brać para.

auto niby nowe, ale jak już było wcześniej pisane i wspominane (co w moim przypadku również pomogło) to dwie rzeczy
a) zapchane kanały odpływowe które powodują podwyższoną wilgoć w aucie
b)filterek przeciwpyłkowy (pod maską lewa strona przy podszybiu) ktrory może być już najzwyczajniej w świecie zużyty powoduje nadmiar wilgoci w aucie i problem z szybami. Radzę dokładnie sprawdzić te dwa elementy, powinno pomóc.

Witam,
Na forum mozna znaleźć ten probelm ale pokrótce
nalezy oczyścić przestrzeń gdzie znajduje się filtr przeciwpył.

Jest tam gumowy wąż do odpprowadzenia wody zazwyczaj jest
on zapchany błotem należy to dokładnie oczyścic i szyby
odparowują w 2 minuty.
filtr schowany jest na potrzybiu po lewej stronie patrzac
od przodu samochodu.
Pozdrawiam
Robson04, Radom
Opel Omega 2,5V6