Problem z obrotomierzem, el. zegarkiem, el. lusterkiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam 2 problemy w mojej BMW 320 e30 :

1) Po spowodowaniu spięcia na stykach głośnika (umieszczonego nad nogami kierowcy w obudowie deski rozdzielczej pod kierownicą) sygnału z elektr. zegarka, padł mi obrotomierz oraz zegarek/termometr elektroniczny. Sprawdzałem bezpieczniki, podłączenie drugiego 100% sprawnego zegarka (też nie działa) sprawdzałem też inny komputer sterujący. Za każdym razem ten sam efekt. Obrotomierz oraz licznik chwilowego spalania także "umarł" w tym samym czasie.

Co może być odpowiedzialne za działanie tych dwóch podzespołów? czy istnieje gdzieś jakiś dodatkowy bezpiecznik?

2) jakiś czas temu padło mi także elektryczne sterowanie lusterka prawego, przy czym nie jest to lusterko. Przy przełączaniu lewego jak i prawego lusterka słychać włącznik w prawym lusterku (charakterystyczne pstryknięcie) , ale nie działa ustawianie. Lusterko jest sprawne, podłączałem je z lewej strony i działa, a więc gdzieś po drodze musi być jakaś usterka.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

spr instalacje

Cytat:
2008-11-03 15:04:01, mania2102 pisze:
spr instalacje

Już wiem co było nie tak Metodą podmiany stwierdziłem wadę licznika, a dokładniej wymieniłem płytkę do której mocowane są zegary