[126] wkładanie szyb

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Chciałem wczoraj wsadzić wyjęte szyby.
Wziąlem sznurek, okręciłem szybe sznurkiem (tylną), smarem zapaćkałem wnękę, szyba w otwór okienny no i ja ciągne sznurek od srodka a kolega dociskał w tych miejscach...
No i efekt jest taki że uszczelka nie weszła i się pofałdowała i "podarła" w paru miejscach od środka. No i muszę kupić nową uszczelkę (albo na szrocie). Uszczelka którą wklądałem nie była sparciała itp/

Jak zrobić zeby było dobrze?

ja to nie robilem zadneym sznurkiem tylko srubokret i heja. podwadzasz jedno miejsce na uszczelce zeby ladnie naszla i tak dalej. 2 tylne boczne zajmuja mi 5 minut wyjecie i wlozenie.

tylko i wylacznie na sznurek - jak ci sie tamta uszczelka pourywała tzn ze byla stara i sparciała - grunt to dobrze przyłozyc i dynamicznie wyciagac sznurek

Bylo napewno nie dawno. i jeszcze musi ktos dobrze dociskac.

Ja slyszalem jeszcze za warto posmarowac szybe olejem tam gdzie styka sie z uszczelka. Ja wkladalem z kumplem (ja na zewnatrz kumpel w srodku ,troche pomagalismy sobie srubokretem i jest gites. Najpierw posmarowalismy starym olejem z silnika :]

Ja tam jak wkładałem przednią to na sznurek ale bez oleju itp troche u dołu miałem problem bo pruchno tam było hyhy ale jakoś dało radę .Jeden dociska a drugi ściąga sznurek ewentualnie pomaga sobie śrugoprętem

Ja kilka razy wkąłdałem przednią i za każdymrazem ze sznurkiem i pomocą ojca.oplatasz sznurek wokół uszczelkiprzykładasz szybę. zaczynasz jakimś śruposkrętem w miejscu jednego zkońców sznurka i stopniowo go wyciągasz a ta druga osoba dociska szybę w miejscu gdzie aktualnie sznurek wychodzi.

Jak masz za cieńki sznurek to nie wyjdzie.

Najlepszy jest okragly przewod elektryczny

sznurek najlepiej okragly i nie ostry , i jak ciagniesz to nie do siebie tylko bardziej w dol i powoli bo uszczeli wiekowe lubia sie targac musi ci sie udac

A wiec tak,
przyszedłęm właśnie z garażu i juz wiem co zrobiłem źle i dlaczaego uszczelka sie poszarpała.
Sznurek ciągnąłem prostopadle a nie równolegle.
Robiąc już dobrze, boczne wsadziłęm w 5 minut, tylnej nie mogłem no bo ta uszczelka a za przednią się nie moge zabrać bo nie moge nałożyć uszczelki na szybe, no i tu pytanie:
Jak nałożyć uszczelke na szybę przednią?

najpierw sobie załóż np na góre i na jeden bok a następnie najlepiej z czyjąś pomocą naciągaj i zakładaj dalej