Samochód z Włoch - jakie dokumenty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakie dokumenty są potzrebne żeby zarejestrować ściągnięte auto z Włoch i jak ogólnie ta sprawa wygląda, słyszałem ze sa komlikacje czy to prawda?

mam podobny problem bo jutro chcę kupić auto pochodzenia włoskiego ale z niemieckimi papierami- czyli mam umowę z komisem! więc nie wiem czy będę rejestrował auto z włoch czy niemiec! ale słyszałem też dzisiaj że nie ma żadnego problemu, ponieważ gośc już takie u mnie rejestrował!

Cytuje:

Włoskie certyfikaty o wyrejestrowaniu samochodu oraz austriackie dokumenty "Typenshein" mogą być uznawane przy rejestracji w Polsce, pojazdu sprowadzonego z tych krajów, informuje resort infrastruktury na swoich stronach internetowych.

We Włoszech, w przypadku, gdy pojazd ma być wywieziony do innego państwa członkowskiego, poprzedni właściciel jest zobowiązany zgłosić w Publicznym Rejestrze Samochodowym (PRA) wyrejestrowanie pojazdu. Wówczas PRA po uprzednim zatrzymaniu dowodu rejestracyjnego i tablic rejestracyjnych wystawia certyfikat o wyrejestrowaniu pojazdu.

W Austrii, w aktualnie obowiązującej procedurze wywozu pojazdu do innego państwa, wyrejestrowanie pojazdu wpisywane jest w dokumencie zwanym "Typenshein" (karta pojazdu). Według austriackiego prawa, dokument ten uprawnia również do poruszania się w ruchu drogowym. Wyrejestrowania pojazdu dokonuje się w Punkcie ds. Rejestracji Pojazdów.

Jak poinformowała Justyna Bracha z Biura Komunikacji Społecznej resortu infrastruktury, we Włoszech i w Austrii przy wyrejestrowaniu samochodu, administracja nie wydaje dowodu rejestracyjnego, choć powinna go wydawać zgodnie z prawem unijnym. W przypadku samochodów sprowadzanych z tych dwóch krajów, do rejestracji samochodu w Polsce wystarczają zatem te dwa typy dokumentów.

Cóż, szkoda tylko, że tak długo trwało przyznanie się ministerstwa do błędu. Przypomnijmy, że jako jedni z pierwszych poruszyliśmy sprawę niemożności zarejestrowania auta z Włoch. Co więcej, już niemal miesiąc temu udało nam się uzyskać w ministerstwie potwierdzenie, że nie ma przepisów prawnych, które zabraniałaby takiej rejestracji. Niestety, nasza publikacja nie okazała się wystarczająca dla wielu urzędów komunikacji. Dlaczego więc ministerstwo zwlekało tyle czasu z odwołaniem swojej pierwszej, bzdurnej decyzji?

Cytat z Interia.pl

No dobra sytuacja sie wyjasnila troszeczke, a jak wyglada sprawa z tablicami skoro zabieraja stare jede bez?? I jak z OC bo odobno trzeba tu wykupywac na caly rok