MotoNews.pl
9 E-36 FILTR PRZECIWPYŁKOWY (74169/0) - PT

E-36 FILTR PRZECIWPYŁKOWY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Potrzebuje porady!
Paruja mi szyby musze wymienic filtr przeciwpyłkowy.Moze ktos mi doradzi jak go wymienic nie jadac do servisu.
Mam model 1,8i z 93 roku.Z gory dzieki!

Hej. ten sam problem jest u mnie E36 316i compact. Jak się wymienia to nie wiem, ale chcialbym sie dowiedzieć. Wiem ze taki filtr w sieci InterCars w Warsaw kosztuje całe 84 złote. Filtr kabinowy.

I pewnie masz jeszcze klimę.

mi tez w e36 paruja szyby dosc szybko a moj filtr ma z 4 mieisace, jego wymiana nie da zbyt wiele. za oryginalny filtr bmw placilem 90 zl.

to macie ceny z kosmosu bo ja płaciłem tydzień temu 51 pln a do jego wymiany będzie potrzebny wkrętak i troche czasu na wyjęcie schowka
uwaga :
filtr występuje tylko w autach z klimatyzacją

[hz10 jesteś pewien ze ten filtr wystepuje tylko przy klimie?
Ja akurat nie mam klimy,a za filtr zaplacilem 70 zlociszy i moge go zwrocic. To czego one paruja.Moze ktos ma jeszcze jakies zdanie na ten temat?
Czy filtr wystepuje tylko przy klimie?Wierzyc mi sie nie chce!

tak mi powiedzieli w sklepie że idzie tylko do wersji z klimą ale ja se jajec za to nie dam obciąć

ja mam klime a nie mam filtra
instrukcja wymiany w e36 tu:

instrukcja wymiany e36 jest w formacie PDF

Możesz mieć jeszcze coś takiego jak filtr dmuchawy .Jest on okrągły i nic niema wspólnego z filtrem klimy.Podnosisz maskę , naciskasz na 3 zatrzaski które znajdują się na plastikowym wlocie powietrza przy samej szybie,wyciągasz całą kratkę wraz z uszczelką do góry. Metal na którym siedzi kratka to blacha która jest przymocowana na 3 blachowkrętach nr 7 . Musisz je odkręcić najlepiej nasadką gdyż dostęp do nich to na płaski klucz katastrofa,2 od strony pasażera 1 od strony kierowcy.Przed uczynieniem tego niezapomnij od górnej strony blachy odkręcić dwóch wkrętów które trzymają linkę(niepamiętam od czego). Cała próba odłączenia tej blachy w celu dostania się do dmuchawy może wydać się niemożliwa a jednak (jest możliwa ),trzeba mocno szarpnąć raz prawą raz lewą stronę,następnie znowu prawą ,powoli zacznie się oddzielać i wychodzić z listwy na dole .Wyjmuj ją prawą stroną ,ciągnąc w bok(w górę niewyjdzie) Jak wyciągniesz już to masz dmuchawe w środku jak na dłoni. Są dwa plastiki połówki półokrągłe ,są na zatrzask naciśnij i wyciągnij .W moim przypadku nieznalazłem filtrów ,to wyjaśnia brudne boczki w środu samochodu bez tych filtrów ciągnie co chce.Ale u ciebie skoro bardzo słabo dmucha mogą tam być ,ja przynajmniej znalazłem na stronce że coś takiego istnieje.Odkręć i sprawdź a się przekonasz.Pozdr.....

Ja mam te| problem z parujcymi szybami, mam klime a filtra chyba nie mam przeciwpylkowego bo brudza mi sie kratki z nadmuchów, a cha sByszaBem tez ze w e36 przeciwpylkowe byly montowane od 1994r. ale nie wiem czy to prawda.

nieprawda, filtr ten byl przed 1994 tez

chino! Dzieki! Sprawdze tam ,być może to jest przyczyna.
Kto pyta nie błądzi...

chino! Dzieki! Sprawdze tam ,być może to jest przyczyna.
Kto pyta nie błądzi...

Wszystkie modele E-36 z klimatyzacja od poczatku produkcji (1990) posiadaja filtr przeciwpylkowy. Niektorzy wlasciciele po wyciagnieciu zabrudzonego filtra nie wkladaja juz nowego, bo tak jest taniej. Cena filtra przeciwpykowego do E-36, np. Bosch A326 (nr katalogowy 1987431002) wynosi 64 zl.

Odnosnie parowania szyb: aby szyby nie parowaly musza byc spelnione nastepujace warunki:
- nie moze byc nieszczelnosci nagrzewnicy
- nie moze dostawac sie woda z zewnatrz do kabiny
- przewietrzanie musi byc sprawne (czyli dobry filtr albo jego brak)
- szyby wewnatrz musza byc czyste

Dobrze jest od czasu do czasu spryskac szyby od wewnatrz preparatem przeciw parowaniu.

mam e 36 z 91r i nie dawno wymieniałem filtr przeciw pyłkowy.
Trzeba odkrecic i wymontowac schowek od strony pasazera.odpiac plastikowa rure nadmuchu i jakis komputer zeby dostac sie w głab.Znajduje sie on w okolicach srodka samochodu.Nalezy przekręcic kruciec i wyjąc go.Jest on przełamany na 3 czesci.Aby włozyc nowy trzeba tez go przełamac, miejsca te sa oznaczone.
W sumie nie jest to skąplikowane ale pierwszym razem to miałem spore problemy.
Powodzenia

e36 , 96r..szukam zamkniecia filtru przeciwpyłkowego....plastik który zamyka filtr.2 rzecz szukam plastiku nad stopy ostatni,chroniacy kable i elektryke z 2ma otworami na otwory nawiewowe na nogi...