Polonez 1.6 gli i co dalej ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Slyszalem o roznych przerobkach silniczka 1.6 gli z poloneza ale jakos nie wydaje mi sie ze po niskich kosztach da sie z tym cokolwiek zrobic najwyzej sobie magnetyzerki ponakladac czy cos w tym rodzaju chociaz one tez ponoc duzo nie daja wiec brak sensu czy wie moze ktos co mozna z nim zrobic zeby troszke rzwaszy byl chodzi mi o sensowane przerobki nic w stylu wymien samochod czy zamien sobie silnik na inny bo na to kasy nie mam ale np moze ktos wie czy da sie przeprogramowac chipa w poldku bo mam wrazenie ze kilka malych modyfikacji w tej dziedzinie dalo by rade zrobic znam sie troszke na programowaniu mikroprocesorow i takich sparawach wiec zastanawialem sie czy jest to chociaz w teorii mozliwe wiec prosze o kilka sensownych podpowiedzi co mozna z takim czyms zrobic w normalnych cenach oczywiscie kazde sugestie normalne sa mile widzane

Skoro tj wtrysk benzyny to znaczy ze ma komputera a to znaczy ze mozna założyć chipa - hmm sam jestem ciekaw jaki będzie efekt.

Niestety musze Cie zmarwic ale nie da sie znaczaco podniesc mocy tego silnika. Kwestia jest prosta 3 podpory walu. Poprostu silnik nie wytrzyma. Tak na prawde najlepsza metoda jest swap na fiatowskie DOHC 1.6, 1.8 lub najlepiej 2.0. W gadzety typu magnetyzery wogole sie nie baw - szkoda kasy. Mozna zmienic program w twoim ECU. Jest sporo informacji o tym w necie. Daje to jakies tam efekty ale nie spodziewaj sie ze bedzie od razu 120KM. Chodzi bardziej o "sprawnosc" silnika ... nizej juz idzie. Zadbaj o wydech zeby nic nie przeszkadzalo spalinom "uciekac" (kat itd). Co jeszcze hmm Co prawda mowi sie ze za odchudzanie auta powinno sie brac jak juz nic z silnikiem nie da sie zrobic ale mozna pomyslec o paru rzeczach do wywalenia lub ewentualnie to wymiany na plastikowe (klapa, maska, blotniki). Aha swietnym pomyslem jest tunowanie auta od rzeczy ktore zwiekszaja bezpieczenstwo czyli zawiecha pozniej hamulce a pozniej dopiero swapik.

pozdr

Hmm plastikowe elementy poldka to by bylo ciekawe bede musial sie zorientowac czy gdzies da sie cos takiego zrobic na zamowienie czy trzeba bedzie samemu sie pobawic chociaz wyroby wlasne najczesciej wygladaja jak wyjete psu z gardla wiec raczej bym sie postaral znalezc kogos kto to zrobi nio ale w sprawach mechanicznych slyszalem ze wal od bmw da sie dopasowac do poldka jestem ciekawy czy to jest prawda z tuningiem chipa sie pobawie zobacze co bedzie bo niestety nie mam dojscia do zadnej hamowni wiec bede metoda prob i bledow sie bawil nio chyba ze ktos ma jakis zloty srodek a co najwazniejsze jakis program ktory to zaprogramuje bo jak nie to mi to troszke zajmie napisanie programu ktory to wszystko bedzie potrafil pozamieniac ale jak cos to da sie zrobic ostatnio widzialem programik do obslugi chipa od skody tak sobie myslalem czy one duzo sie roznia wkoncu chip to chip wiec nie wiem moglby mi ktos podac jakies dane na temat tego badziewia znaczy sie czy takie program od skody po drobnych modyfikacjach dalo by sie p[rzeksztalcic w program do poldka nie wiem czy ktos teog probowal ale chodzi oczywiscie o teorie ja sie zajme praktyka jak mi oczywiscie komputerek w moim cudzie nie siadzie :] a i jeszcze takie male pytankozastanawialem sie nad jedna rzecza od dawna wiadomo ze elektronike poldek zaporzyczyl z jakiegos samochodzu nie jest to oczywiscie ta sama elektronika tylko po drobnych przerobkach ale zastanawiam sie od jakiego samochodu jest ona moze ktos to wie przydalo by sie do mojej zabawy z silniczkiem aha za kazda sugestie mechaniczna bede bardzo wdzieczny bo na sprawach elektronicznych sie znam wiec podejzewam ze jakos sobie z chipem poradze ale z mechanika jestem bardziej na bakier i bedzie ciezko wiec czekam na propozycje oczywiscie za rossadna cene poprawy chociaz w pewnym stopniu osiagow tego czegos z waga sie zastanowie cy sie oplaca skorka za oprawke ale zobaczymy narazie dziekuje i czekam na dalsze sugestie

V-Tech z Kraka miał kiedyś w ofercie chipy do Abimexa. O ile dobrze pamiętam demo dostępne za free dla Poloneziaków podnosiło moc o ok 5KM. Niby niewiele, ale jednak odczuwalne. Skontaktuj się z nimi, może mają jeszcze pliki z mapami. Do tego polecam odpowiedni wałek rozrządu bo samym chipem, to sobie mozna...

Wał od BMW? A po co? Seryjny spokojnie radzi sobie z równie mocnymi dwuwałkowymi silnikami Fiata. Co innego tylny most. Z bety raczej nie podejdzie - ma wachliwe półosie i bez poważnej przeróbki tylnego zawiasu możesz zapomnieć(pozostaje kwestia rejestracji takiego cuda..normalna SKP nie przepuści Ci takiego auta przy normalnym przeglądzie). Możesz zmierzyć się z dyfrem od Fiata 132 albo Argenty. Plus ich jest taki, że posiadają dużo większe bębny(na pewno Argenta) niż te w Poldku z hamplami Lucas.

Co do plastików...może skontaktuj się z magikami, którzy robią repliki...Taka maska, błotniki czy tylna klapa z carbonu miałaby niezłe wzięcie

A hamulce na przód polecam truck lucas tarcza 260mm to już całkiem przyjemne hamowanie Wada: zmiana felg na min 14"

No ja tez mysle ze wal od bmw to jakies za przeproszeniem wiejskie opowiesi o tjuniku bo co to ma do rzeczy ??

Co do programu do skody zapewne widziales WAGa lub cos podobnego zapomnij ... mozesz zawsze swinke zapodac i se mapy podmienic ale duzo to nie da - a kosztuje dosc sporo

moim zdaniem 2.0 dohc czy gaznik czy wtrysk niewazne to najlepsza opcja

przeca Piter w padlinie ma 2jke i jak smiga

pozdr

Jak emeryt

Macie fajnych emerytow we wrocku zeby poldkiem O*** s******* v* objechac

pozdr

* utajnione ze wzgledu na dobro ogolne

Jeżdża z fantazją ot co

a ja kiedys widzialem taki filmik. To byles ty Piter??? Z tego filmiku najbardziej utkwila mi jakas panna w pamieci a dokladnie jej niewyszukane slownictwo

To propaganda i tej wersji bede sie trzymal

Tia ta wersja "z panna" byla fajniejsza propaganda mowila ze Piter mial wtedy jeszcze 2giego poldka w bagazniku na czesci

pozdr

No wiec zobaczymy wyslalem juz zapotrzebowanie na to demo co mowicie napisalem do firmy zajmujacej sie robieniem czesci z karbonu narazie nie bede sie bawil w przerobki bardziej zaawansowane a na hamowanie narazie nie narzekam calkiem niezle mu to wychodzi dzialaja jak marzenie tylko mam malutki problemik ale wydaje mi sie ze jest to spowodowane mocowaniem pompy do nadwozia ale postaram sie to szybko usunac wiec bedzie jeszcze lepiej nie ma problemu a ten program od skody to faktycznie masz racje to wlasnie cos takiego jest zobaczymy co sie d z chipem zrobic bede sam programowal wiec moze byc zabawnie