Wymiana akumulatora?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czeka mnie wymiana, a z obecnego akumulatora nie moge odczytac oznaczen, wiec mam pytanko czy do X25XE wystarczy:

55Ah 600A (EN) - 220pln

czy raczej:

60Ah 640A (EN) - 290pln

Producent do Omegi B zaleca pojemnosci 44Ah, 55Ah, 66Ah i 85Ah ale nie podaje do jakiej wersji i z jakim wyposazeniem (manual).

pozdro
3

ja się nie znam ale taki 60Ah 640A zapakowałem do siebie
i zime mam w dupie
poprzedni tez był taki

60Ah - taki mam (albo 6x - w każdym razie nie 55)

A niema opcji: 60Ah za 220pln?

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Czyli szóstka z przodu .
Uruchomiłem kontakty i przez dystrybutora mam teraz lepszą cene. Okazało się, że do Omegi B musi być akumulator obniżany czyli nie 190cm wysokości tylko 175cm, więc zostaje mi tylko 55Ah i 65Ah.

Mam do wyboru EXIDE i Centre (ten sam dystrybutor). Zobaczcie sami, jeśli Centra Futura działa tak samo jak wygląda to powinno być nieźle.

Centra Futura 65Ah 680A (EN) - 260pln !!! (internet -330pln)

pozdro
3

[quote]
Okazało się, że do Omegi B musi być akumulator obniżany czyli nie 190cm wysokości tylko 175cm, więc zostaje mi tylko 55Ah i 65Ah.

a z czego wynika ta róznica w wysokości? 15 cm Pytam bo u mnie nie ma żadnego uchwytu z góry ograniczającego wymiar

Oczywiście się pomyliłem chodzi o milimetry. U mnie też nie ma uchwytu ale przy 190mm maska po zamknięciu mogła by się opierać na zasickach akumulatora.

pozdro
3

A ja mam u mnie oryginalny Oplowski 70Ah. Jaki prad rozruchowy to nie pamietam

Kupilem Centra Futura 65Ah 680A za 319pln w Auchan. Jak narazie to kreci jak szalony

Ja kupiłem za 200zeta 62/480 trochę mały ten prąd rozruchowy jak widzę to co u innych, ale spisuje się świetnie, mrozik -8 przeżył bez zarzutu.

A co do Omegi A 2.0 C20NE narazie jest 55Ah i cosik się w piątek zbuntował

do omy a c20ne powinien byc akumulator 44ah... nie ma co kombinowac z wiekszymi i drozszymi... jak kupilem swoja omcie, to miala aku 65ah. w tej chwili on padl i na pewno nie kupie wiekszego jak 44...

Cytat:
2004-11-16 14:59:11, Prowo pisze:
A niema opcji: 60Ah za 220pln?

Jest -kup sobie dwa od malucha

Ja mam 55 Banera czy coś w tym stylu,w każdym bądź razie austriacki.Juz 2 rok i jest ok,a auto cały czas na dworzu parkuje.Do C20NE bodajże przewiduje instrukcja coś koło 50-55Ah.Miałem problemy z żarzącą się kontrolką ładowania,ale oczyściłem klemy i nasmarowałem wazeliną techniczną(bo były zaśniedziałe) i jest OKi

[ wiadomość edytowana przez: SEBA-OMEGA dnia 2004-11-23 16:33:30 ]

Trudno znaleźć te obniżane o pojemności, jaką by się chciało
Wyczaiłem na stronie Varta, 85 Ah 353×175×175 mm wysokość reklamują jako do BMW.
Dla odmiany taki sam w Z.A.P jako Plus VW Audi.
Stary aku 88 Ah w autku jest wysoki i jeździ
Odrobinę się odciska na wykładzinie maski i tyle...
Teraz zaszalałem i kupiłem w Makro Cash też 88 Ah Bosch Silver za 340 zł (+ 30 kaucji, ale już znalazłem stary z FSO do zwrotu) brutto, bezobsługowy, jakaś promocja jest, symbol 8A bodajże.
Centra o tej długości 353 mm też bezobsługowa w Selgrosie kosztowała 60 zł drożej
To wróciłem po tego Boscha, do Omesi twarzowa marka, chociaż Made in Spain
JaC

Cytat:
Okazało się, że do Omegi B musi być akumulator obniżany czyli nie 190cm wysokości tylko 175cm, więc zostaje mi tylko 55Ah i 65Ah.

ja mam 66Ah w 2,5

witam dwa dni temu tez wymienilem akumulator tylko u mnie jest 74ah i zaplacilem210zl. cos drogo placicie za te akumulatorki i w dodatku deczko slabsze

Cytat:
2004-12-20 14:23:18, kirck1 pisze:
witam dwa dni temu tez wymienilem akumulator tylko u mnie jest 74ah i zaplacilem210zl. cos drogo placicie za te akumulatorki i w dodatku deczko slabsze

a jakiej firmy masz ten akumulator : Bosch, Hoppecke, Baner, Varta, Delco, Centra ??

czy może Jenox, Autopart???

ale macie problemy panowie, aż ciarki po grzbiecie chodzą
w omesi jest masa zabawek elektrycznych, szyby, lusterka elektryczne, dodajcie sobie obciązenia, skorzystajcie z prostego wzoru P= U x I , sprawdźcie jaki prąd ładowania oddaje alternator do instalacji , następnie zastanowcie się ila razy dziennie korzystacie z rozrusznika, ile stoicie w korkach na wolnych obrotach, kiedy ładowanie jest minimalne, a potem idźcie i kupcie aku jak do poldka. Ja tam mam włożony 74 AH 700 A rozruchowego i wiem, że mogę mieć w nosie swoje tłuczenie się po mieście i nieustanne używanie rozrusznika. Ale każdy robi jak uważa.
P.S. osobiście jestem zadowolony z POLSKICH aku, nie przekonują mnie zachwyty nad zagranicznym śmieciem, żadna centra, ani zap Piastow nie dał dupy przed ukończeniem 5 go roku życia. Dobre, bo POLSKIE

akumulatorek mam varty taki mialem i taki mam . aku.centry deczko slabszy kosztowal180zeta pozdrawiam

Do BMW 525TDS czyli z takim motorkiem jak nasze 2.5TD polecany jest nawet 100Ah, najlepiej ale niekoniecznie obniżany (wysokość 175 mm).
Szkoda tylko, że taki porządny to już koszt powyżej 400 zł :-/
JaC

Cytat:
Ja tam mam włożony 74 AH 700 A rozruchowego i wiem, że mogę mieć w nosie swoje tłuczenie się po mieście i nieustanne używanie rozrusznika.