Alarm

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem, dostałem nowy alarm ale nie wiem gdzie podłączyć pare przewodów.
- po pierwsze kierunkowskzy mam podłączć pod plus oby dwa kable czy jeden do minusa drugi do plusa
- po drugie gdzie mam podłączyć te przewody do stacyjki i do rozrusznika i co oznacza ten x
- po trezcie drzwi + i drzwi - co z tym
- po czwrate kanał 2 i 3
- i na koniec nie ma w tym alarmie czujnków ruchcu to czy można je dokupić czy co bo trochę lipa że on ma tylko czujnik na klapę i wstrząsu,

Te dwa kable ktore masz na schemacie do kierunkow mozesz poprowadzic do wlacznika awaryjnych (powinny tam byc akurat dwa kable na prawa i lewa strone auta). Pamietaj, ze z centralki idzie +, ktory to wlacza kierunki. Czemu akurat po przycisk awarii? Bo jest nalatwiej

Kabel zolty podlacz np. do skrzynki z bezpiecznikami tam, gdzie po przekreceniu stacyjki bedzie +, tam sie wepnij. Natomiast pomaranczowy z tego co sie orientuje idzie przez przekaznik na rozrusznik i jak jest na schemacie ma dawac "-".

Czujki ruchu mozesz kupic na allegro, wiec tam szukaj. Co do reszty to niestety nie wiem.

Chyba kierunki sa na stałe podłączone do masy a ty masz tylko podłączyc dodatkowo do (+) tam gdzie sa zasilane z przerywacza zaby była sygnalizacja.

Ten X to oznacza ze trzeba przerwac połączenie między stacyjką a rozrusznikiem zeby alarm mógł odcinać zapłon gdy jest w pozycji czuwania. W skrzynce alarmu jest porzekażnik który łączy ten obwód jesli wyłączysz alarm.

Nie napisałes co to za alarm ale ja mam czujnik wstrząsu i jest strasznie czuły nie wiem czy jest sens podłączać czujniki ruchu. Wsiadanie do auta, zamykanie drzwi w aucie obok włączają alarm.

[ wiadomość edytowana przez: dooh dnia 2005-08-19 10:16:02 ]

- kierunkowskazy, jeden kabelek do prawego kieruneku, drugi do lewego.
- "x" oznacza ze rozcinasz kablek, który chcesz "blokowac" alarmem (np. wlasnie przewód idący od stacyjki do rozrusznika). pamietaj o przekaźniku i mysle ze rozsądniej np. cewke niz rozrusznik.
- drzwi "-" do krańcówek drzwi (te pstryczki co wlaczaja lampke jak otwierasz drzwi. "+" nigdzie nie trzeba
- kanał 2 i 3 - nigdzie nie musisz (uzywa sie tego zazwyczaj do funkcji domykania elektrycznych szyb lub np. otwierania klapy bagaznika z pilot). wykorzystanie zalezy tylko od twojej wyobraźni.
- mozna dokupic co tylko chcesz, czujniki ruchu to wydatek pewnie 30zł

Cytat:
2005-08-19 10:20:10, mountez pisze:
- mozna dokupic co tylko chcesz, czujniki ruchu to wydatek pewnie 30zł

No dobra ale gdzie go podłączyć ten czujnik ruchu

Czyjki ruchu i inne daja mase (-) czyli mozesz podpiac sie np. do kabla idacego do ktorejs z klap.

[ wiadomość edytowana przez: pawu81 dnia 2005-08-19 10:51:35 ]

czujnik ruchu tak jak inne czujniki dodatkowe mozna podłączyc np. w miejsce oznaczone "czujniki dodatkowe"

No dobrze ale tam gdzie jest miejsce na czujniki dodatkowe mam podłączony wstrząs i tam się już nic nie da podłączyć. To co rzeby mieć czujniki ruchcu to muszę odłączyć czujnik wstrząsu??

wg. forum elektroda

Oooo dzięki o to mi chodziło