| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
gobo007 HF MEMBER Hyundai Lantra Zgorzelec | 2004-12-27 00:29:17 Witam,
Czy moze mi ktos pomoc? Wymienialem klocki np. w Oplu i wydawalo mi sie to banalne,ale w Lantrze 1.5,93r nawet nie wiem jak do tego podejsc. Od czego zaczac, co odkrecic, czy ruszac te dziwne blaszki zabezpiecajace? Ile zajmuje operacja wymiany etc. Licze na Wasze rady, bo juz klockow brak, metal trze o metal, a mnie trafia w aucie Pozdrawiam Piotrek |
jah zarzecze | 2004-12-28 22:50:44 te dziwne blaszki są po to żeby nie zjechać sobie tarczy(jak widać lepiej zrobić coś samemu Pozdrowionka |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-12-29 09:01:01 blaszek jest kilka tak dokładnie - na dole masz linka do strony z rysunkiem :
1. czujnik końca klocka (powinno piszczeć itd ale nie zawsze działa) na rysunku to wear indikator 2. blaszki kasujące drgania klocka i hałasy z tym zwiazane są za klockiem - miedzy klockiem a tłoczkiem jedna i druga z drugiej strony. Te blaszki sa czasem przynitowane do klocków więc jak nowe tak mają to faktycznie stare się wyrzuca. na rysunku opisane jako - shim 3. blaszki które sa "na końcach klocka" zapobiegaja blokowaniu się klocków, ułatwiaja ich pracę - przesuwanie sie. Na rysunku opisane jako pad clips ERRATA no i te ostatnie właśnie blaszki zawsze mi niechętnie wymieniają bo sie nie chce kolesiowi dłubać, oczyszcać gniazd....więc lepiej sie upomnieć i patzreć na ręce. Nawiasem oryginalne klocki HYU w JC kosztuja jakieś 170 zeta chyba i mają wszytkie konieczne blaszki schemat wymiany załaczony. schemat budowy hebli Jak nadal coś jest nie jasne to pisz. [ wiadomość edytowana przez: arturo_soda dnia 2004-12-29 09:05:49 ] [ wiadomość edytowana przez: arturo_soda dnia 2004-12-30 09:30:42 ] |
gobo007 HF MEMBER Hyundai Lantra Zgorzelec | 2004-12-29 23:52:24 Hej
Dzieki wielkie za odpowiedz. Wydaje mi sie,ze juz wszystko jest jasne, teraz tylko czekam na klocki, ktore musialem kupic przez internet, bo w Zgorzelcu nie ma ich nigdzie na miejscu. Jestem ogolnie troszke zly, bo doszly nowe wydatki zwiazane z Hyundaiem... Pracuje w Goerlitz, ale w centrum sa parkingi platne, wiec zwykle znajduje jakies darmowe parkingi okolo 500m od firmy gdzie pracuje. Dzis jednak po skonczeniu pracy juz z daleka widzialem,ze cos jest nie tak. Ktos przywalil mi w tylni zderzak, tak,ze ten popekal i musze go zmienic Moze wiecie, gdzie moge kupic zderzak w oryginalnym kolorze turkusowym, tak, bym nie musial go po kupnie malowac etc. Ale jestem zly,ehhh. A za klocki sie biore mam nadzieje jutro, moze wreszcie dojda Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wszystkie odpowiedzi Piotrek,Zgorzelec |
gobo007 HF MEMBER Hyundai Lantra Zgorzelec | 2004-12-31 00:59:37 Hej
Klocki dzis przyszly Dzieki Waszym wskazowkom wymiana okazala sie banalna i cala operacja trwala moze z 20 min. Odkrecenie kola, pozniej klucz 12 i odkrecenie dolnej sruby zacisku, zacisk w gore, klocki out, nowe in , wcisniecie tloczka, zacisk w dol, zakrecenie,zalozenie kola i po sprawie. Jazda testowa i jest miodzio Nie chce robic reklamy, ale zamawialem klocki z http://www.kioto.pl i przyszly szybciutko. Zaplacilem z wysylka ok 68zl Teraz szukam zderzaka Pozdrawiam Piotrek, Zgorzelec |