Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() darq LOB MEMBER SENATOR C30SE Warszawa | 2005-10-20 00:58:31 Słyszałem, że takie patenty są dosyć popularne w skandynawii. Słyszałem również, że można do tego wykorzystać świece żarowe z diesla - co wydaje mi się lepszym pomysłem niż grzałka z pralki.
[ wiadomość edytowana przez: darq dnia 2005-10-20 00:59:09 ] |
![]() JOEBAR Opel Omega Legionowo | 2005-10-20 01:00:52 tylko pytanie czy swieca żarowa nie daje za dużej temperatury ?? Zeby się przypadkiem olej w silniku nie zapalił ![]() |
![]() JOEBAR Opel Omega Legionowo | 2005-10-20 01:03:12 tylko pytanie czy swieca żarowa nie daje za dużej temperatury ?? Zeby się przypadkiem olej w silniku nie zapalił ![]() |
![]() darq LOB MEMBER SENATOR C30SE Warszawa | 2005-10-20 01:14:48 Olej z natury jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła, więc powinien się dosyć równomiernie nagrzewać. O zapaleniu się raczej nie ma mowy (do palenia potrzebny jest tlen, a skąd go weźmiesz na dnie miski olejowej). No i chyba nie powinno się podłączać tego grzania na full moc. Jak bym miał tak eksperymentować, to zasiliłbym taką świecę z prostownika do ładowania aku, gdzie mogę sobie dowolnie ustawić prąd czyli moc grzania. |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-10-20 08:31:06
Na dalekiej północy ludzie radzieccy rozpalają pod swoimi ziłami ogniska zanim zaczynają odpalać. Może to cię natchnie? ROTFL. pozdr, Robert |
![]() Edmund_Dantes LOB SYMPATYK OPEL OMEGA Gorzów Wlkp. | 2005-10-20 09:07:26 W latach 90 ( znaczy na początku) można było kupić taką grzałkę do Mercedesów 115/123 , którą "wbijało" się zamiast zaślepki do bloku silnika i tym sposobem podrzewało się wodę w bloku silnika ( chociaż miałem wtedy Merca nie kożystałem z tego wynalazku , ale mój sąsiad z garażu bardzo sobie chwalił ten "wynalazek" , tyle że nie służył on mu , żeby zużycie paliwa było niższe tylko po to żeby wogóle odpalic samochód zimą !!! . Co zaś do postawionego wyżej pytania fizyka uczy , że każde "przejście" z zasilania na inne powoduje i tak w rezultacie wyższe straty na kieszeni ![]() Pozdrawiam Edmund Dantes |
![]() Tolman Opel Omega Kikół | 2005-10-20 22:04:03 Gdzieś kiedys na allegro ![]() Główną zaletą tego wcześniejszego grzania jest to że po odpaleniu silnika możemy odrazu włączyć ogrzewanie w samochodzie na maxa i mamy fajne ciepełko. |
![]() Tolman Opel Omega Kikół | 2005-10-20 22:07:58 Gdzieś kiedys na allegro ![]() Główną zaletą tego wcześniejszego grzania jest to że po odpaleniu silnika możemy odrazu włączyć ogrzewanie w samochodzie na maxa i mamy fajne ciepełko. |
![]() mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2005-10-20 23:27:24 Witam
Nie będę się tu wiele rozpisywał na temat korzyści płynących z zastosowania podgrzewania silnika przed rozruchem, bo takie stosowałem przez wiele lat w MB W123 (beczka). Bezsprzecznie jest ono korzystne dla silnika jak i jego podzespołów. Co innego wydatek finansowy z tym związany. ![]() W moim przypadku grzałka miała moc 500W Cena na Allegro 30 zł Tu szersze dywagacje nad sposobem zastosowania w/w Życzę samych ciepłych rozruchów ![]() |