MotoNews.pl

Zimno może grzałka ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich.

Mam pewien pomysł , ponieważ zbliża się zima i co się z tym wiąże czyli niższa temperatura. Jak wiadomo przy zimnym silniku samochód wiecej pali beny czy gazu co za róznica wiecej pali i już. Od dawna chodzi mi po głowie pewien pomysł żeby wstawić grzałke do miski olejowej. Zastanawiam się nad włożeniem zwykłej grzałki od pralki bo ma uszczelkę i poprowadzenie gniazdka do zderzaka. 15 min i silnik będzie nagrzany i nie będzie się dogrzewać na paliwie bo napewno grzałaka jest bardziej opłacalna niż stracone paliwo..

Co myślicie o takiej idei ...?? No chyba że ktoś już tak zrobił ??

Pozdrawiam

Słyszałem, że takie patenty są dosyć popularne w skandynawii. Słyszałem również, że można do tego wykorzystać świece żarowe z diesla - co wydaje mi się lepszym pomysłem niż grzałka z pralki.

[ wiadomość edytowana przez: darq dnia 2005-10-20 00:59:09 ]

tylko pytanie czy swieca żarowa nie daje za dużej temperatury ?? Zeby się przypadkiem olej w silniku nie zapalił

tylko pytanie czy swieca żarowa nie daje za dużej temperatury ?? Zeby się przypadkiem olej w silniku nie zapalił

Olej z natury jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła, więc powinien się dosyć równomiernie nagrzewać. O zapaleniu się raczej nie ma mowy (do palenia potrzebny jest tlen, a skąd go weźmiesz na dnie miski olejowej). No i chyba nie powinno się podłączać tego grzania na full moc. Jak bym miał tak eksperymentować, to zasiliłbym taką świecę z prostownika do ładowania aku, gdzie mogę sobie dowolnie ustawić prąd czyli moc grzania.

Chcesz to zrobić tanim sposobem
Grzałkę można zamontować w misę olejową albo w chłodnicę coby wode ogrzała.
Według mnie lepiej kupić jakieś prawdziwe webasto albo coś podobnego a dla oszczędności aku zasilać to z zewnątrz.

pozdrawiam i życzę ciepłej zimy

Cytat:
2005-10-20 00:39:36, JOEBAR pisze:
Od dawna chodzi mi po głowie pewien pomysł żeby wstawić grzałke do miski olejowej. (...)
Co myślicie o takiej idei ...??

Na dalekiej północy ludzie radzieccy rozpalają pod swoimi ziłami ogniska zanim zaczynają odpalać. Może to cię natchnie? ROTFL.

pozdr, Robert

Tego typu grzałki są jak już niżej zostało napisane w Skandynawii. Tam na każdym parkingu przyosiedlowym są słupki z kontaktami na 220V, a parwie z każdego zderzaka w samochodzie wystaje grzałka. Myśle, że najlepiej poszukać takiego oryginału. Może na ebay będzie?

W latach 90 ( znaczy na początku) można było kupić taką grzałkę do Mercedesów 115/123 , którą "wbijało" się zamiast zaślepki do bloku silnika i tym sposobem podrzewało się wodę w bloku silnika ( chociaż miałem wtedy Merca nie kożystałem z tego wynalazku , ale mój sąsiad z garażu bardzo sobie chwalił ten "wynalazek" , tyle że nie służył on mu , żeby zużycie paliwa było niższe tylko po to żeby wogóle odpalic samochód zimą !!! . Co zaś do postawionego wyżej pytania fizyka uczy , że każde "przejście" z zasilania na inne powoduje i tak w rezultacie wyższe straty na kieszeni . Podane wyżej rozwiązanie nie obniży zużycia paliwa ( bo grzałka co prawda podgrzeje wodę , ale nie rozgrzeje bloku silnika i innych elementów odpowiedzialnych za nizsze zużycie paliwa , pozwoli jedynie uruchomić łatwiej silnik który już wykazuje objawy " śmierci klinicznej"

Pozdrawiam
Edmund Dantes

Jak to nie rozgrzeje bloku silnika?
Przemyśl co napisałeś!
Bo ta woda podobno chlodzi silnik(a w drugą stronę to nie działa).
Kiedyś miałem 125p ze schetanym silnikiem i coby to jeszcze jeździło lałem moto doktory itp.
Jak przyszło -20 ja rano do auta a ono nic(bateria nówka) - i co zlałem płyn do gara na gaz i zagadał bez problemu.
Paliwa też się trochę oszczedzi, ale najważniejsze, że wydłuży czas życia silnika(panewy przedewszystkim).Dlaczego wiadomo- olejCastrol magnatec to trochę bajka bo zanim pompa wtłoczy do układu olej to teoretycznie wał leży na nich.

Edmund_Dantes dobrze pisze,
lata świetlne temu miałem 123 200D - właśnie z taką grzałką.
ustrojstwo działało rewelacyjnie, nie twierdzę że odczuwalnie obniżało zużycie paliwa - bo w to nie wierzę - ale na pewno oszczędzało silnik (ciepły olej=smarowanie prawie od razu) no i autko odpalało zawsze i przy każdej temperaturze
pozdro.

Witam

Panowie wiem że to przedłuży żywot silnika przez rozgrzanie oleju, natomiast napisałem ten wontek bo chaiłem się dowiedzieć czy może ktoś już wstawił taką grzałkę. O magicznym działaniu takich patentów wiem z poniekąt własnego doświadaczenia ponieważ mój brat jak klika lat temu miał peugota 305 który miał 20 i nie chciał palić normalnie a co dopiero w zimie. Więc podłączał maszynke ze spiralą do kontaktu i timer do gniazdka który to włączał maszynke 1 godzine przed jazdą. Efekt ?? - silnik po pierwsze odpalał a po drugie co najważniejsze chodził bez ssania bo był już ciepły, co moim zadaniem zmniejsza zużycie paliwa.
Niestety noszenie takiej maszynki jest denerwujące stąd pomysł grzałki w misy olejowej ale nie za cene 1 tys zł czy podobnej...

Pozdrawiam....

Gdzieś kiedys na allegro chyba widziałem takie urządzonko. Rurka w której zamontowana była grzałka. Wystarczyło tylko wpiąć w przewód wodny między silnik i chłodnice. Grzałka zasilana była 220V.

Główną zaletą tego wcześniejszego grzania jest to że po odpaleniu silnika możemy odrazu włączyć ogrzewanie w samochodzie na maxa i mamy fajne ciepełko.

Gdzieś kiedys na allegro chyba widziałem takie urządzonko. Rurka w której zamontowana była grzałka. Wystarczyło tylko wpiąć w przewód wodny między silnik i chłodnice. Grzałka zasilana była 220V.

Główną zaletą tego wcześniejszego grzania jest to że po odpaleniu silnika możemy odrazu włączyć ogrzewanie w samochodzie na maxa i mamy fajne ciepełko.

Witam

Nie będę się tu wiele rozpisywał na temat korzyści płynących z zastosowania podgrzewania silnika przed rozruchem, bo takie stosowałem przez wiele lat w MB W123 (beczka). Bezsprzecznie jest ono korzystne dla silnika jak i jego podzespołów. Co innego wydatek finansowy z tym związany.

W moim przypadku grzałka miała moc 500W
Cena na Allegro 30 zł

Tu szersze dywagacje nad sposobem zastosowania w/w

Życzę samych ciepłych rozruchów