Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2004-12-19 12:55:20 zamów komplecik h1 100wat i będzie gitara ![]() mam podobne u siebie i świecą zajebiście.pozdrawiam |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-12-19 13:09:21 a to trzeba odrazu 4 wymienic czy mozna po 1 takiej w kazdej lampie i po 1 orygianlnej ? |
![]() romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2004-12-19 13:28:54 ja posiadam takowe tylko w lampach od świateł krutkich.ale spokojnie można zakładać i na długie.tak na marginesie to dają one fajny efekt ![]() |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2004-12-19 14:02:37 Efekt jest fajny, ale te wszytskie żarówki a'la ksenon to jedna wilka lipa, gdyż to nic innego jak zwykłe żarówki (o dużej mocy) pomalowane na niebiesko (w tm przypadku z zabarwionym szkłem) . W którymś z numerów Auto Świata było to opisane i postanowiłem to sprawdzić. Kupiłem za 3,5zł farbe niebieską firmy Motip do malowania żarówek, pomalowałem cienką warstwą 100W żarówke H1 i efekt był identyczny jak tych "ksenonowych". Więc po co wyżucać od 30 do 60zł jak można mieć to samo za 3,5zł ![]() |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-12-19 14:19:56 a interesuje mnie jeszcze czy jak oryginalnie maja 55W to czy jak sie wrzuci 100W to nie ma negatywnego wplywu na lampe (lustro)? na niektorych aukcjach pisza ze 100W to za duzo jak zalecane sa 55... |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2004-12-19 15:50:25 Takie żarówki są niebezpieczne jak masz soczewke i plastikową zewnętrzą część lapy (mówiąc wprost to "szkło"), np. w audi a3 i innych , tam gdzie są zespolone reflektory zazwyczaj szyba zewnętrza jest z plastiku a nie ze szkła i jak ma sie soczwekowe światła to nie powinno się stosować tak mocych żarówek bo mogą roztobić lub zdeformoważ ten plastik. Ja chciałem takie żarówki założyć do A3 ale odrdzili mi w sklepie bo powiedzieli że zniczsze lampe. |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-12-19 16:04:33
a te philipsy premium to daja niebieskie swiatlo?? bo one sa po 10 zl !!! co powiecie o tych - http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=37689097 ??? to wkoncu mozna do E36 zalaozyc 100W czy lepiej 55 jak oryginaly bo juz sie gubie?? |
![]() mille Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2004-12-19 16:35:07
daj sobie spokój z takim szajszem: 1. dają duuuzo wiecej ciepla, wypalisz lustra w reflektorach 2. przewody mogą nie wytrzymać 3. wg przepisów nie można ich używać in europe 4. kilka razy mało bym nie zginął przez jakiegoś 100 watowego kretyna mijajacego mnie z napreciwka. kup normalne porzadne 55W bluevision philipsa, daja b.ładne białe światło które zupełnie wystarcza..różnica w porównaniu do zwykłych jest duza. |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-12-19 17:31:01 no wlasnie czy te philipsy bluevison co dalem do nich linka w poprzednim poscie to tez na niebiesko sie pala jak te byle jakie 100W ?? bo do tych 100W po 30 zl komplet to sie zniechecilem... |
![]() michał16v BMW Member Rekord E 16V Chełm | 2004-12-19 23:57:17 philips premium swieci na kolor normalny ale w e 34 przez soczewki zaświecą lepiej niż bylejakie niebieskie |
![]() mille Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2004-12-20 00:01:48
tak jak pisałem wczesniej, mam blue visiony philipsa i bardzo je sobie je chwale. Fakt, blue to sa one tylko z nazwy, w rzeczywistosci światło jest ładne ale biale, jednynie patrzać na reflektor mozna dostrzec niebieską poświate. Mysle ze są najbardziej optymalne, kupujac je wiesz co kupujesz..widzialem juz kilka razy zarowki marki: zenon, xenon, stefan mega full blue wypas - wszystkie to gówno, niegdy nie wiadomo jak będa śiwecić, wiele z nich daje światło po prostu niebieskie (nie da sie z tym jezdzic!!) inne z kolei rozczepiały światło dając jego całe widmo, wyobraźcie sobie jak to wyglada.. |
![]() romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2004-12-20 01:49:20 może teraz ja dołożę coś od siebie ![]() słuchaj charlesk jeśli naprawdę chcesz mieć żarówki xenono podobne to zamawiając je np.na allegro zwróć uwagę na komentarze osób które te żarówki kupiły treść komentarzy naprawdę dużo ci powie.ja użytkuję takie żarówki już rok i nic złego się nie dzieje,wręcz przeciwnie jestem bardzo zadowolony. żarówki kosztowały mnie około70zł. zewnętrznie mają kolor niebieskawy a po włożeniu do reflektora i włączeniu dają bardzo białe światło z widoczną fioletową poświatą.zrobiłem test ,w jednej lampie zostawiłem zwykłą żarówkę i porównałem a efekt był taki że xenonówka świeciła zajebiście a zwykła tak jakbym wsadził świeczkę do lampy.wybór mocy żarówki pozostawiam tobie ale ja założyłem 100watówki i nie ma żadnych problemów.pozdrawiam. |
![]() MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-12-20 10:25:54 taki temat juz tu był, ale napisze o swoich doświadczeniach z takimi zarówkami. kupiłem na allegro kiedys własnie takie i przyznam że świeciły super. mowa oczywiscie o h4. inne typy żarówek nie daja juz tak niebieskiego swiatła. co do mocy to koledzy mają rację, że kazda lampa ma swoją określoną wytrzymałość termiczną. tu przewage maja posiadacze starszych aut z metalowymi odblaskami. plastykowe rzeczywiscie potrafia się stopić. ja osobiscie założyłem żarówki zwykłej mocy a'la ksenon i przyznaję że więcej widać na drodze, kolory sa prawdziwsze. co do oslepiania to prawidłowo ustawione reflektory nie mogą razić jadących z przeciwka, nawet w przypadku założenia mocniejszych żarówek. przed załozeniem mocniejszych żarówek warto sprawdzić czy bezpieczniki pozwola na przepływ odpowiednio wiekszego prądu. robi sie to dzieląc moc żarówki/żarówek przez napięcie zasilania (12V).
pozdrawiam |
![]() mille Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2004-12-20 13:08:34
z tym sie nie moge zgodzić, wiele razy mialem problemy gdy z naprzeciwka mijało mnie auto z prawdziwymi seryjnymi ksenonami! i byly to naprawde dobre nowe auta wiec geometria swiateł była ok.. nie wiem moze mam kurzą ślepote ale wielu znajomych tez przeklina normalne ksenony.. |