Drzenie kierownicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
mam kłopoty z zalogowniem się na forum FEFK a mam problem z moim samochodem. Pojawiło się drżenie kierownicy w czsie jazdy , koła są wyważone (sprawdzałem) i oczyszczone z wszelkiego błota. Co to może być?

Jaro2

PS zostalem poproszony o wstawienie tego wiec wstawiam

[witam
a przy jakiej prędkości ci drży ta kiera?

Własnie, przy jakiej predkości?
Bo npo lekkie drzenie pojaiwa sie u mnie przy 160-170 (oprocz tego ze cale rece wtedy poca sie jak jasna cholera, tez tak macie, czy tylko ja jestem jakis lewy ? )
No ale co do Twojego drzenia to np luzy na przekladni kierowniczej wydaje mi sie ze moga miec znaczenie, ew koncowki drazkow kier (jezeli zuzyte), jezeli sie myle, prosze nich mnie ktos poprawi, bo sam jestem ciekaw
Pozdrawiam

Samochód przeszedł 2 tyg przegląd techniczny, żadnych luzów, kierownica zaczyna drżeć już przy małych prędkościach 40-50 kmh. Może to wspomaganie

A tak przy okazji Borys - WIELKIE DZIĘKI

Zacznij od zamiany kół przednie na tył ponieważ przy tak małych prędkosciach w grę wchodzi jedynie pęnięcie siatki drucianej I NA TO OBSTAWIAM w oponce i jej skrzywienie chociaż kolega miał przypadek nie odbijał zacisk hamulcowy z przodu drgania na kierze jak diabli i sciągało dodatkowo na bok.

zamień oponki, sprawdź luzy w zawieszeniu , mogą to być jeszcze tarcze hamulcowe

Proponuje sprawdzić również tłumik drgań na półośce i łożyska.
powodzenia w diagnozie i naprawie.

moze tarcze sie wykrzywily....przenosza drgania na kierownice. ewentualnie drazki kierownicze lub galki kier. maja luzy.