MotoNews.pl

Lantra 98r -jaki powinien być olej ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,Kupiłem lantre kombi 98r,1,6., która stała 1,5 roku odpaliłem bez problemu tylko po takim postoju trzeba zmienic olej-na czym to powinno jezdzić? Nie chce wlać czegoś złego bo ma tylko 69000 km. dotychczas jeżdziłem Pony a na czym powinna jezdzic Lantra nie wiem-co zaleca serwis-minerał ,syntetyk?-nie mam żadnych informacji na czym jeżdziło to wczesniej.
Pozdrawiam ,Radek

Witam
Ja leje 5W-40 castrola GTX magnatec do 1,6 99 rok tak mi kiedyś powiedział gość w serwisie teraz mam 130 tys i zastanawiam sie czy dalej lac 5W-40?

w instrukcji obsługi mojej piszą że najbardziej odpowiedni
(DOHC 1.6 16v) to 10w-40 lub 10w-50 w klasie sg

Najlepiej jeździć cały czas na tym samym oleju i nie zmieniać mu na inny. Uważam że 10w40 do lantry J-2 to pomyłka, jest to za świerze auta by je katować półsyntetykiem, jeżeli auto jeździ na oleju syntetycznym to tak zostawić. Castrol ogólnie nie jest najlepszym olejem ...

Co do pierwszego pytania, jaki olej zalać to problematyczny temat, najlepiej by było dowiedzieć się na jakim oleju jeździł poprzedni właściciel, chociaż to czy to jest syntetyk.
Servisy Hyundaia zalecają oleje Castrol, jak już zostajemy przy tej marce to polecam RS

Pozdrawiam

Cytat:
2004-12-30 21:05:58, Oddi pisze:
Castrol ogólnie nie jest najlepszym olejem ...
Servisy Hyundaia zalecają oleje Castrol, jak już zostajemy przy tej marce to polecam RS

Z moich doświadczeń i kontaktów wynika, że Castrol jest jednym z lepszych a już w szczególności RS. Wiem, że co użytkownik to inna opinia, tak jest i będzie ale większość warsztatów które znam (a mam kontakty z wieloma) chwalą i polecają oleje Casstrol. U siebie również zauważyłem poprawę pracy silnika jak pierwszy raz zalałem olejem (Castrol) - zniknęły niepokojące stukania zaworów na zimnym i mocno rozgrzanym silniku.

ja bym zalal mobil 1 5W-50 jesli nie wiesz co bylo wczesniej nawet jak wczesniej byl mineralny to przy takim przebiegu jak zalejesz 5W-50 mobil 1 to nic nie powinno sie stac
ja jesli mam auto z salonu to leje mobil 0W-40
a jesli po kims i ma nie duzy przebieg to tylko 1 5W-50 to chyba jeden z najczesciej zalewanych syntetykow i w nowej formule ktora weszla chyba w 2002/2003 rok jest bardzo dobry

akurat ASO hyundai-a jakie ja znam poleca tylko mobila

Pozdrawiam

mialem kiedys magnateca i raczej go nie polecam z castrola to chyba tylko jesli bym juz musial zalalbym RS-em

pozdrawiam

Cytat:
2004-12-31 07:52:50, spoon pisze:
mialem kiedys magnateca i raczej go nie polecam z castrola to chyba tylko jesli bym juz musial zalalbym RS-em pozdrawiam

dokładnie !! jezeli już castrol to RS, ale jak wybierać olej to jest wiele lepszych ...

Pozdro

No u nie w lantrze tez jest lany full syntetyk od nowosci bo taki zalecano Mobila. Autko tez ma 70tys i nie ma problemu, choc robi sie na korku bialy osad ale to prawdopodobnie bo male przebiegi sa robione. A ogolnie olej stosunkowo drogi.