| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-01-02 18:00:18 przykra sprawa ale ten silnik na mój gust podziękował za uwage, ps pan henio dał d.. szczere wyrazy współczucia upewnij sie co z tym rozrządem może być przestawiony o 1 ząbek i będą takie objawy. lub .... |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2005-01-03 09:35:09
Na wydechowym ślady beny,przeciez tam nawet nie ma zadnego przewodu paliwowego itp.A po co zdejmował cały rozrząd??Wałek rozrzadu zawsze sie będzie ciężko obracał bo pręzy na niego cała klawiatura zaworów.Cykl pracy silnika zamykają 2 obroty wału korbowego(dolot,spręzanie,rozpręzanie(praca),wylot),a koło pasowe jest przykręcone do wału korbowego.Zresztą sam sobie odpowiedziałeś,cyt: (pokrycie znaków następuje co 2 obroty).Jeżeli znaki na kołach się zgadzają to po co kręcić jeszcze wałem korbowym skoro i tak bedzie po przekręceniu w tej samej pozycji. Swiece powinny być suchutkie i rudawe lekko czarnawe ale nie czarne jak smoła,wtedy spalanie odbywa się prawidlowo. Więc tak najpierw trzeba sprawdzić spręzanie na poszczególnych garach i czy nie ma jakichś błędów w kompie.Trzeba zacząć od podstawowych rzeczy bo może to jakaś drobnostka(chociaz nie przypuszczam),może się okazać ze zawór sie wypalił.Zresztą jak się okarze ze nie ma spręzania na jednynm z cylindrów a iskra jest to trzeba rozbierać silnik.Jeździsz na gazie?? Może już głowica padła.Nie no przyczyn może być 1000. Napisz coś więcej o przypadłościach,bo tak przez net po kilku zdaniach ciężko określić co mu jest.Najlepiej jedź do mechaniora z prawdziwego zdażenia i niech dobrze obada silnik. [ wiadomość edytowana przez: SEBA-OMEGA dnia 2005-01-03 09:36:16 ] |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2005-01-03 21:50:14 A sprawdzałeś czy olej na wałku pracuje.Odpal silnik i na wolnych obrotach odkręć korek wlewu oleju i sprawdź czy ma smarowanie.Bo jeżeli nie ma to trzeba też dół rozbierać i szukać przyczyny.Jeżeli ma to coś z głowicą wspólnego to koszt ładnej używki[(ja tąką u siebie wkładałem) w granicach 300zł] Jeżeli chodzi o nowy wałek to zależy , między 500-800zł.Uzywke w b.ładnym stanie można kupić za 200zł.
Co do reszty gratów to ceny są bardzo zróżnicowane,ale mysle że w granicach 1000zł z remontem się zmieścisz,no chyba że masz ochotę od razu cały remoncik zrobić,sprawdźić gładzie cylindrów,włożyć nowiutkie pierścienie i panewki,uszczeleczki itp,itd(polecam GOETZA),to wtedy około 2000zł.A zawory są pozacierane takim sposobem ze na zimnym silniku ktoś mu musiał nieźle w piec dawać.Cały olej był na dole a góra wiadomo zanim olej się troszke rozgrzeje i nie pójdzie do góry przez chwile na "sucho"(nie dosłownie,ale smarowanie jest bardzo ograniczone) pracuje.No i takim cudem sie to mogło stać.Ale jak już zrobisz remoncik to silniczek malinka będzie.U mnie tylko pięknie paseczki slychać jak sobie chodzą. Powodzenia życze |