MotoNews.pl

Czym smarowana jest pomoa w 525 tds

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko ,znajomy jeżdzi swojim 525 tds na oleju opałowym jak to wływa na silnik ,pono jak pompa jest smarowana paliwew to się zatrze a jak olejem to nie jak to wogle jest czy to nie szkodzi silnikowi?

pompa jest smarowana paliwem ja już swim bmw przejechałem ok 100 tyś na oo i nie zauważyłem żadnych zmian natomiast naprawiałem pompy wtryskowe po odbarwionym opale i w środku była masakra. nikomu nie polecam jazdy na opale tylko z jednej przyczyny :JEST TO NIELEGALNE

rozumiem ,ze odbarwiacz odbarwia a w pompie robi masakre?

Cytat:
rozumiem ,ze odbarwiacz odbarwia a w pompie robi masakre?

tak bo to kwas

zatem czysty oo jest tez za malo tlusty by prawidłowo smarowac pompe,a moze wystarczajaco tłusty?..to chyba jego jedyny mankament...

Cytat:
zatem czysty oo jest tez za malo tlusty by prawidłowo smarowac pompe,a moze wystarczajaco tłusty?..to chyba jego jedyny mankament...

nie o to chodzi chodzi o to że kwas zawarty w odbarwionym paliwie zżera pompe od środka szczegulnie sekcje tłoczące do tego stopnia że właśnie ona sie zaciera i jest dupa natomiast czysty oo nie jest suchy . poza tym zauważ że palniki do pieców działają na podobnej zasadzie co w samochodzie i tam pompa też jest smarowana opałem i jakoś chodzą lata i nic im sie nie dzieje

Cytat:
palniki do pieców działają na podobnej zasadzie co w samochodzie i tam pompa też jest smarowana opałem i jakoś chodzą lata i nic im sie nie dzieje

przyznam że nie widziałem pieca na oo od srodka, ale sądzę że porównanie go do pompy wtryskowej, szczególnie do sekcji jest niezbyt trafne.
pozdrawiam

no a jak wływa sam opał na pompe silnik ,taki nieodbarwiony

Cytat:
no a jak wływa sam opał na pompe silnik ,taki nieodbarwiony

tak samo jak olej napędowy

za tem hulaj dusza piekla nie ma?... uwazajcie na inspekcje drogowa!maja na miejscu test kwasowy.nawet jesli masz zalana normalna on to i tak kwas wejdzie w reakcje z resztka barwnika z opalowki i wykarze ze byla lana.podobno trzeba zlewac na miejscu...plus mandat...

Cytat:
resztka barwnika z opalowki i wykarze ze byla lana

kwas odbarwia tylko kolor a nie usuwa markera

Cytat:
trzeba zlewac na miejscu...plus mandat...

gdyby tak było to byłoby super. mojego znajomego złapali magnumką jak jechał na opale. szok!! auto stop od razu, mandat, wniosek do skarbowego o obliczenie strat państwa z racji oszustwa w kwestii podatkowej. w sumie zaplacił 25 tysięcy złotych!!! łachudry ustalają na podstawie książki przebiegu miesięczny przebieg. potem liczą ile byś spalił ropy. potem ile w tej ropie byłoby VAT-u i innych podatków, a na końcu obliczaja procenty. w sumie wychodzi niezła sumka. nikomu tego nie życzę. a wiem to wszystko z pierwszej ręki. ledwo chłop wyszedł na swoje, oczywiscie po zbyciu jednego auta. jak już pisałem wcześniej szok!!
pozdrawiam

musial chlop spore przebiegi robic?...czy ktos z Was jadac BMW zostal zatrzymany do kontroli paliwa?

Mam jeszcze jedno pytanko związane z tym zagadnieniem-ciul z kontrolami-byle tylko nie zarżnąć swojej pięknej maszynki.Ale apropo OO jak sie ona ma do niskich temperatur- i co sądzicie o dodatkach do paliw-jesli pomagają to jakiej firmy najlepsze? I jeszcze jedno-słyszałem coś o dolewaniu oleju np Miksol do zupki-czy to może pomagać?
dzieki?