Wymiana podsufitki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam pytanko .Chciałbym wymienic w swojej omesi A carawan podsufitkę lecz nie wiem jak sie do tego zabrac zeby nic nie uszkodzic.Moja obecna jest w oplakanym stanie i juz nie mogę na nia patrzec poprostu zaczyna sie odklejac przy przedniej szybie i szyberdachu , a gąbka ktora jest pos materialem jest skruszała i odpada po dotknieciu palcem , wiec zadne klejenie nic nie da :/
Jesli ktoś wie jak wymienic podsufitke prosze o wskazówki.

Pozdrawiam

Miałem to samo przy przedniej szybie (łącznie z utlenioną gąbką), ale pomógł zwykły klej Vikol. Oderwałem na całej szerokości mniej więcej 1,5 cm pasek, oczyściłem ze starej gąbki i przykleiłem klejem. Teraz jest OK. Nawet podczas czyszczenia na mokro trzyma.
Przy szyberdachu mam aluminiową ramkę, która trzyma podsufitkę, a na niej plastikowa osłonka, więc nie ma możliwości, żeby w tym miejscu coś odtawało.
Jeśli chodzi o demontaż (mam sedana), to po odkręceniu osłon przeciwsłonecznych i uchwtów (rączek) nad drzwiami, tej aluminiowej listwy od szyberdachu, zdjęciu plastikowej części nad tylną szybą i odchyleniu plastików przy słupkach, cała podsufitka sama opada. Tak przynajmniej było u mnie...

dorzuć do tego co mantee78 napisał:
trzeba wyjąć nad cześcia ładunkowa zaślepki plastikowe no i odkręcić badz wyjhąć z zatrzasków tylny plastik który trzyma na końcu podsufitówke.
jak to wczesniej napisano gdy nikt wczesniej nic przy niej nie robił sama odpadnie
a z drugiej strony jak kupisz nowa bedziesz wiedział jak wyglada a najlepiej człowiek uczy sie pożadnego demnotażu jak coś zepsuje
pozdrawiam