Lada SAMARA 1,3 1987 + wymiana pompy wody

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie, jestem posiadaczel SAMARY jak w temacie. Musze wymienic pompe wody. Niestety wydaje mi sie ze bez obnizenia silnika nie da rady (problem z wyjeciem i monatazem pompy)!!! A ze robie to pierwszy raz (wymiana pompy) prosze o podpowiedz.
Jezeli bede musial obniazac silnik, to jak najszybciej, najprosciej no i oczywiscie najbezpieczniej zrobic???? ;-)
pzdr banan00007

Witam ostatnio to przerabialem u siebie .I pomimo trudnego dostepu nie trzeba obnizac .Tylko ze mam silnik 1500 wiec moze jest jakas roznica ale sadze ze da sie bez takze i w 1300.Pozdrawiam

Jak u siebie wyminiałem pompę wodną to odkręcałem przednią poduszkę silnika i unosiłem lekko silnik! Inacej za chlere nie chciała wyjść! Mam samarkę 1300 z 89r. Wystarczy pod miskę podłożuć deseczkę i na lewarku do góry!

Witam. Proponuję unieść silnik podstawiając podnośnik pod poduszkę przednią / tę pod chłodnicą/ aby nie wgnieść miski olejkowej. Po dociśnięciu podnosnika, odkręcić i wyjąć śrubę a następnie podnosić dalej. Silnik uniesie sie kołem pasowym do góry i wtedy pompa wychodzi ze swojego gniazda. Inaczej nie daje rady chociaż moja to 1500. Zmieniałem sam. Powodzenia.

Cytat:
Proponuję unieść silnik podstawiając podnośnik pod poduszkę przednią / tę pod chłodnicą/ aby nie wgnieść miski olejkowej.

Dla tego podłożyłem deseczke pod miskę,aby jej nie wgnieść!