| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ROMANEK BMW 850i E-31 PISZ | 2004-12-24 23:51:03 w moim tdsie tkwi problem rozruchu.nie wazne czy na zimno czy na cieplo raz pali za pierwszym razem raz za drugim raz za 6tym.elektrozawór jest ok,swiece ok,pompa jest ok dawkuje ok,auto gdy zalapie pieknie pali na wszystkich garkach.
postawilem je do mechaniora ponad tydzień temu.szukal i stwierdzil ze to elektronika.jest przy pompie czujnik (cena nowego450,nie znam nazwy taki jak palec,regulowany) moj ponoc jest felerny bo caly czas daje zly prad na mase czy jakos tak to powiedzial i ze jest wygiety i nie moze ustawic przez to obrotów.niedawno oznajmil ze da sie to zrobic i ze starym czujnikiem,dzis okazalo sie ze na zimnym(wczesniej rozregulowal wczesniejsze ustawienia-grzebal poprostu w pompie)po uruchomieniu(udane 2 razy za pierwszym razem) uklad wyje od obrotów, nie dziala obrotomierz(jak zrestartowal komputer po odlaczeniu od akumulatora dopiero zadzialal wskaznik temperatury) i zapalila sie kontrolka pompowtryskiwacza głownego.rece juz mi opadły bo koles nie wie co jest a skacze z pomyslu na pomysl..nawet stwierdzil ze to wogóle pompa...przerazily mnie te jego proby na zimnym silniku z takimi obrotami ..boje sie by mi czegos nie spier..a pozniej stwierdzil ze tak bylo.moze ktos z wlascicieli 2,5 tds mial taki problem z tymze czujnikiem czy pompa?...nie jest to objaw zatartej pompy bo raz pali za 1ym razem a raz nie bez znaczenia czy na zimno czy na cieplo...jedyne co zauwazylem to ze gdy jak najmniej urzadzen pokladowych dziala tym wieksze prawdopod ze uruchomie. |
ROMANEK BMW 850i E-31 PISZ | 2004-12-25 14:36:21 a przy okazji zapytam o objawy które wskazuja na zatarta pompe w tds'ie 2,5....czy pompa dawkujaca prawidłowo rope w czasie pracy i nie gubiaca nigdzie paliwa moze byc zatarta...czy jest prosty sposob na sprawdzenie czy pompa jest ok czy nie (w przypadku tdsa elektronika musi byc w super stanie?) ...jak reguluje sie w tym ukladzie pompe :komputerowo czy manualnie? |