MotoNews.pl

Kilka pytań o BMW E-34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jeżeli ktoś spotkał się z podobnymi problemami proszą o jakieś sugestie :
1. Przy ruszaniu w przód i w tył czyję stuki w moście lub półosi napędowych. Co to może być? Mechanik mówi, że to raczej półosie stukają.
2. Czy w E-34 w trakcie kręcenia pokrętłem nawiewu powinno być słychać dziwne trzeszczenie wokół kolumny kierownicy? Jakby jakieś głośne przekaźniki.
3. Przy dociążeniu tylnej osi (2 osoby na kanapie i załadowany kufer) na trasie przy obniżeniach tyłu na nierównościach czuć, że coś zaczyna wyć w napędzie tylnej osi. Czy ktoś sie z tym spotkał? Łożyska tyłu wyminiłem.
4. Co to jest sprzęgło wału jak działa i gdzie się znajduje?
5. Przy używaniu spryskiwacza szyby przerywa silnik ?

Cytat:
1. Przy ruszaniu w przód i w tył czyję stuki w moście lub półosi napędowych.
Co to może być? Mechanik mówi, że to raczej półosie stukają.

Mogą to być przeguby półosi, tuleje metalowo-gumowe tylnej belki (silentbloki),
mocowanie tylnego mostu (element metalowo-gumowy), przeguby wału napędowego,
podpora wału napędowego, przegub metalowo-gumowy wału napędowego

Cytat:
2. Czy w E-34 w trakcie kręcenia pokrętłem nawiewu powinno być słychać dziwne trzeszczenie
wokół kolumny kierownicy? Jakby jakieś głośne przekaźniki.

Są to odgłosy silników regulujących przepływ powietrza przez poszczególne kanały.
Mogą być również słyszalne odgłosy zaworów elektrycznych, które znajdują się w komorze
silnika nad kolumną kierowniczą.

Cytat:
3. Przy dociążeniu tylnej osi (2 osoby na kanapie i załadowany kufer) na trasie przy
obniżeniach tyłu na nierównościach czuć, że coś zaczyna wyć w napędzie tylnej osi.
Czy ktoś sie z tym spotkał? Łożyska tyłu wyminiłem.

Może być to odgłos przegubów półosi lub po prostu ocierającej opony o nadkole, jeśli
masz niewymiarowe opony.

Cytat:
4. Co to jest sprzęgło wału jak działa i gdzie się znajduje?

Sądze, że chodzi o przegub metalowo-gumowy. Znajduje się tuż za skrzynią biegów.
W większości modeli na tym przegubie jest nałożony tłumik wibracji.

Cytat:
5. Przy używaniu spryskiwacza szyby przerywa silnik ?

Należy wymienić pompkę, która jest wmontowana w zbiornik.
Najtaniej jest kupić odpowiednik, np. Febi (ok. 30 zł).

Z tego wynika, że będę miał przeguby wału i półosi napędowych do wymiany. A może ktoś zna dobrą firmę, która regeneruje wały, półosie i przeguby napędowe.