Felgi a przesuniecie ET w omie A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam możliwośc dośc tanio kupić aluski 15 7J ET 37. W mojej omesi na stalowych mam ET 33 czy te 37 będą pasowały

Nie dziw ze nikt sie nie kwapi z odpowiedzią....
A jak szerokie opony chcesz założyć na te koła?
A na poważnie, to takie ET jest normalne dla Omegi, więc spokojnie się da

O ile pamiętam to im większy ET tym rozstaw kół się zmniejsza, a prawie wszystkim raczej chodzi o to żeby rozstaw kół był większy, chyba że samochód ma wyglądać z tymi felgami poprostu ładniej...

Poszperałem teraz w prasie i ET dla omesi A to w starszych typach 39 a po90r tak jak u mnie 33 no i te 37 wychodzi pomiędzy ( to mam nadzieję że sie nada ) Oponki letnie mam 205 i na stalowych 6J troszke pływały wiec na lato szukam szerszych felg a teraz jest dobry okres na zakup(cena)

Ze zmiana et,zmienia sie geometria przedniego zawieszenia,max.zalecane to et39,ja raz mialem et 49,zabojstwo!!!!
to jest lacznie o 3,2 cm mniejszy rozstaw,na zakretach auto doslownie wypadalo,Piotr s poratowal mnie flanszami dystansowymi i jakos sie nie zabilem. et37 mozesz spoko zakladac,pamietaj tez o srednicy otwora centrujacego,bo tez sa czasami cyrki.Nie moze miec widocznych luzow.

Cytat:
2005-01-04 17:41:53, koperrr pisze:
Poszperałem teraz w prasie i ET dla omesi A to w starszych typach 39 a po90r tak jak u mnie 33 no i te 37 wychodzi pomiędzy ( to mam nadzieję że sie nada ) Oponki letnie mam 205 i na stalowych 6J troszke pływały wiec na lato szukam szerszych felg a teraz jest dobry okres na zakup(cena)

Fabryczna felga w A '91 C30SEJ - ET 39, 7J - do opony 205/65R15

pozdr,
Robert

a pewny jesteś że śrruby mają rozstaw 5x110 bo et takie nie omegowe a żadna inna marka nie ma takiego rozstawu

Proszę o zdecydowanie bo jeden pisze że ok a drugi ma wątpliwości TO JA JESTEM JUŻ W TY MOMENCIE GLUPI!!!

JAKIE ET JEST OK???

DLA OMEGI A!
A z omy B będzie pasować?
Jakie maja parametry?Czy takie same?

jest OK jeżeli chodzi o montaż...

ale 7" przy takim dużym ET sprawi, że koło będzie głęboko schowane w nadkolu i tu zastanawia mie tekt kolegi krzysia 1981

Cytat:
O ile pamiętam to im większy ET tym rozstaw kół się zmniejsza, a prawie wszystkim raczej chodzi o to żeby rozstaw kół był większy, chyba że samochód ma wyglądać z tymi felgami poprostu ładniej...

ładniej ?????? oma z tak głęboko ukrytymi kołami nie może wyglądać ładnie

więc pewnie tylko chcesz wydać pieniądze na alu, ale jeszcze nie wiesz, że to nie będzie ci się podobało... i bardzo możliwe, że jak już założysz, to nie będziesz wiedział, co do cholery jest nie tak z wyglądem tego auta

powodzenia przy zakupach

Cytat:
2005-01-10 07:40:05, dARTi pisze:
ale 7" przy takim dużym ET sprawi, że koło będzie głęboko schowane w nadkolu

To nie ma nic do rzeczy, bo szerokośc stali, czyli owe 7 cali rośnie od płaszczcyzny felgi do środka osi.

[quote]
2005-01-10 07:40:05, dARTi pisze:
jest OK jeżeli chodzi o montaż... ale 7" przy takim dużym ET sprawi, że koło będzie głęboko schowane w nadkolu i tu zastanawia mie tekt kolegi krzysia 1981 ładniej ?????? oma z tak głęboko ukrytymi kołami nie może wyglądać ładnie więc pewnie tylko chcesz wydać pieniądze na alu, ale jeszcze nie wiesz, że to nie będzie ci się podobało... i bardzo możliwe, że jak już założysz, to nie będziesz wiedział, co do cholery jest nie tak z wyglądem tego auta powodzenia przy zakupach
[/quoteMiałem jedynie na myśli to że głęboko schowane alufelgi będą ładniej wyglądać niż głęboko schowane stalówki!!

Cytat:
2005-01-10 16:14:21, boogie pisze:
To nie ma nic do rzeczy, bo szerokośc stali, czyli owe 7 cali rośnie od płaszczcyzny felgi do środka osi.

Aha.
Czyli zwiększanie szerokości felgi nie powoduje przy tym samym ET proporcjonalnie "chowania" się bardziej felgi niż jej wystawania? (Przy założeniu że to ET jest wyrażone jak w większości normalnych zastosowań wartością dodatnią). No to jest pewna nowość.

szkicyk

I pytanie dodatkowe: to jaka jest całkowita szerokość felgi pod oponę, skoro te 7" to jest tylko
Cytat:
od płaszczyzny felgi do środka osi

?

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Cytat:
2005-01-11 09:24:06, Prowo pisze:
?

ano pewnie 7" + to co na zewnątrz od płaszczyzny

to może i z 14" wyjdzie hmmm... tylko skąd opony na taką felgę

?

dobra dobra, bo Was brzuchy rozbola od śmiechu

Kiedyś oponiarz tak mi ET tłumaczył, położył felge płasko na ziemi, a na niej jakiś kawałek deski, no i ta płaszczyzna utworzona przez deskę obciera w A o nadkole.
A odległość od niej do płaszczyzny styku z piastą, to niby ET....

Cytat:
2005-01-03 19:05:12, koperrr pisze:
Mam możliwośc dośc tanio kupić aluski 15 7J ET 37. W mojej omesi na stalowych mam ET 33 czy te 37 będą pasowały

beda (roznica jest mala), ale felga schowa nie nieco w glab auta. przy tak malej roznicy nie wierze, ze bedzie o cokolwiek obcierac. ja wybralbym raczej et = 33 lub mniejsze, ale przy mniejszym prawdopodobnie trzeba bedzie przerabiac tylne blotniki (nadkola) na takie jak w senatorze...

Witam!
To jezeli juz jestemy przy temacie to z jakim ET najlepiej kupic fele do omy B tak zeby wygladaly ladnie (tzn nie za gleboko schowane)? Jakie macie w swoich omach B - chodzi mi o 15' i takie zeby nie trzeba bylo przerabiac blotnikow.
Wiosna idzie trzeba by sie bylo rozejrzec za jakimis aluskami
pozdr