ABS dziwny problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Problem jest o tyle dziwny, ze kontrolka z ABSu zapala sie kiedy tylko ma ochote. Pierwsze syndromy pojawily sie w polowie roku - po powrocie auta od mechanika - bylo rozbierane do "naga". Wtedy to zaczela sie od czasu do czasu zapalac kontrolka z ABSu np. przejazd przez koleiny, lub dziure. Teraz kontrolka zapala sie po przejechaniu zaledwie dwoch metrow, niezaleznie od rownosci terenu. Juz na[rawde nie wiem co to moze byc, sprawdzalismy wszystkie kable i czujniki i wszystko jest OK

a czy wszystkie opony masz jednakowego rozmiaru? Bo to może być powód tych obiawów. Koła nie obracają się równomiernie i czujniki czasem swirują.

Jeżeli kontrolka ABS'u zapala się dopiero po ruszeniu samochodem to na 99,9% uszkodzony jest [Impulsator], czyli czujnik zamontowany przy każdym kole, który odczytuje jego ruch. W twoim przypadku średnica przednich i tylnich kół nie ma znaczenia, bo w takim układzie kontrolka zapalałaby się przy większych prędkościach. Musisz sprawdzić rezystancje czujników, ich połączenie z układem (może masz gdzieś brak lub niepewne połączenie). Kiedyś miałem taki problem i jeden z nich maił przerwę. Sprawny czujnik ma pewna rezystancję (nie pamiętam już, jaka wartość).

Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: stern dnia 2004-12-27 16:55:33 ]

Kontrolka się zapala ale czy równiez ABS przestaje działać???
Jeżeli nie to hmm szukaj przyczyny blisko licznika, tak mi sie wydaje, ale jeżeli ABS nie funkcjonuje to gdzieś nie ma styku. Ja w E32 miałem to samo, sprawdzalem wszystkie czujniki przy kołach oraz wymieniłem nawet sterownik i dalej to samo! w końcu sprzedalem autko i podobno samo się naprawiło

dziekuje, postaram sie to sprawdzic i dam znac

Ja sie długo męczyłem i szlak mnie trafiał, już nawet modliłem sie aby to byl nawet kosztowny (noo prawie bo coś ok 200zł) sterownik, ale aby wreszcie zaczeło działać.

po zapaleniu gasnie - a zaczelo sie zapalac najpierw po tym jak mechanik siedzial za kierownica - wtedy swiecil zaraz po odpaleniu - trzeba go bylo drugi raz odpalic - wtedy gasla

Myśle,że to którys z czujników ABS lub przewód do niego prowadzący nie łączy jak jedziesz po nierównościach . Miałem tak kiedyś w golfie. Sprawdź poszczególne czujniki kół na postoju przełamując w różne strony przewód może gzieś jest nadłamany. Sprawdź "na krótko" czy łączą czujniki.

wiem ze mam juz jeden kabelek od chmulcow polutowany, ale watpie zeby to bylo to A kable sprawdze w tym tygodniu

Ja już raz tak słyszałem, że była to wina kabelka który gdzieś tam był naderwany, kabela prowadzącego do czujników. Trzeba żeby jakiś elektryk przejżał całą instalacje i gdzie nie będzie pewien najlepiej zmienić.

juz wiem co to bylo, tylny impulsator .... rozpadl sie jak go wyciagalismy, ale skubany wyszedl w 6 czesciach!!! Nastepnym razem jak bedzie mi ktos roznieral auto i go skladal to trzeba go bedzie sprawdzic

haaaaaa we wtorek bnede juz miec ten czujnik!!!!! W srode juz powinien dzialac ABS!!!