| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
remigius1 opel omega B caravan GDYNIA / IłAWA | 2005-02-21 13:46:56 Witam, jestem tutaj nowy,od dluzszego czasu przygladam sie tej stronce i wydala mi sie bardzo ciekawa tak samo jak ludzie należący do klubiku A teraz moje pytanie: czy powinienem sie martwic wydobywajacym sie sie spod korka wlewu oleju szaro-niebieskim dymkiem pachnącym mi spalinami takimi jakby z wydechu, tak samo dzieje sie gdy wyciagne bagnet ?? Prosze o odpowiedz i stwierdzenie czym to moze byc spowodowane i czy powinienem sie tym martwic?? Dzieki z góry - Nowy uczestnik ![]() |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-02-21 13:52:28 A czy masz rozeznanie co do ilości zużywanego oleju, znaczy ile dolewasz pomiędzy zmainami, jeśli nie ma ubytkow, to nie musisz się martwić, jeśli dolewasz sporo, to może powinieneś, ale jak narazie za mało informacji |
remigius1 opel omega B caravan GDYNIA / IłAWA | 2005-02-21 13:56:54 Auto przywiozlem niedawno z niemiec na odcinku 1200 km stan na bagnecie nie zmienil sie nawet o milimetr ... |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-02-21 14:02:17 W takim razie jeździj i obserwuj, w końcu należy ci się parę tygodni szczęścia, zanim okaże się, co helmut odpuścił sprzedając samochód , jedyne co powinieneś zrobić, to pasek rozrządu, olej, filtry, klocki, czyli sprawy eksploatacyjne. Reszta to loteria, ale trzeba być dobrej myśli. |
remigius1 opel omega B caravan GDYNIA / IłAWA | 2005-02-21 14:15:23 Paski i oleje mam juz za sobą teraz przymiarka pod gaz, poczynilem juz z resztą pewne w tym kierunku kroki, bylem w serwisie FIATA dają tam gwarancje na 2 lata, zaproponowali mi instalacje drugiej generacji BRC co o tym sądzicie jak to bedzie chodzilo w moim ECO-TEC-u Mowią ze robili juz dziesiątki tych silnikow z tą wlasnie instalacją i ze wszystko COOL ale wolalbym dowiedziec sie od Was chlopaki co o tym sądzicie ?? |
remigius1 opel omega B caravan GDYNIA / IłAWA | 2005-02-21 14:40:20 No właśnie od dobrze zamontowanej instalacji... Serwis FIATA gwarancja na 2 lata wiec mam nadzieje ze bedzie ok, mialem do wyboru w innej firmie instalacje LOVATO ale firma z "taka sobie" renomą i z tego co robilem rozeznanie BRC lepsze ... Tak mi sie przynajmniej wydaje ?? |
kielkac | 2005-02-21 18:32:06 najlepiej popytaj wsrod znajomych, ktory zaklad polecaja. marka instalacji ma drugorzedne znaczenie. oczywiscie instalka 2 generacji do twojego silnika wystarczy o ile bedzie zainstalowana zgodnie z zasadami tej sztuki (koniecznie komputer, emulator, klapy przeciwwybuchowe)...
osobiscie zamontowalem instalacje elpigazu, ale bylo to tylko nastepstwem wyboru dobrego warsztatu. od 1 lipca odpukac najmniejszych problemow... |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-02-21 19:19:08 Tia, gwarancja może być i na 10 lat, co z tego, jeśli będą partaczami, możesz tam się wtedy przeprowadzić, a i tak auto nie będzie jeździć.
Kolejny co wierzy, że można mieć za darmo coś dobreg, ale cóż trzeba nieć nadzieję, powodzenia |
remigius1 opel omega B caravan GDYNIA / IłAWA | 2005-02-21 20:37:11 hmmm no mam nadzieje ze bedzie ok. z resztą 2 lata temu w tej własnie firmie instalowalem instalacje do "amerykanca" Chevy i bylo super, chodzi mi tylko czy pod ten silniczek ta instalka bedzie ok .. ![]() |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2005-02-21 20:38:45 wiecie co? ja z tym dymkiem spod korka oleju to juz mam najczarniejsze wizje. a co? po tym co mi sie ostatnio stalo nie wolno mi? ja juz sam nie wiem (glos zalamanego)
ale dosc..... moja rada jest taka, przede wszystkim sprawdzic cisnienie sprezania, to mowi duzo o stanie silnika. Koszt niewielki, a przynajmniej jakas pewnosc jest. Oczywiscie zuzycie oleju jest nie bez znaczenia Oby twoja Oma sluzyla ci jeszcze przez wiele lat szefie....nie tak jak moja ![]() |
BBronx Opel Omega B 2,5v6 Parczew | 2005-02-21 20:41:15 Olobono jeszcze troche czasu i twoja bedzie hasała jak zła głowa do góry! a ten dymek to naprawde nieciekawy objaw .... |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-02-21 20:41:16
|
remigius1 opel omega B caravan GDYNIA / IłAWA | 2005-02-21 20:51:45 po 1200 km niczego nie zauwazylem jezeli chodzi o zuzycie (moze to za krotki odcinek??) bylem dzisiaj w serwisie pokazalem mechanikowi ten dymek powiedzial ze to normalne, hmm...?? obroty trzyma ladnie, nic nie stuka, nie puka. Mam nadzieje ze jest i bedzie ok, czytalem Olobono o Twoim przypadku - wspolczucia |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-02-22 21:47:51 witam . na wstępie... ford jest gówno wort a FIAT jego brat,,,, lepiej montować u kowala jak w aso fiata. a ponadto nie radze brc . duża awaryjność i elektronika jak w radiu diora z 1980 roku. nie pchaj sie w niewiadomo co ale z całego serca polecam elpigaz 2 gen z kompem hevelius a jak masz 400 zeta więcej to z leonardem.... czysta przyjemność. mam te instalki w 3 autach i gicior. zero kłopotów i tkzw durnowatych g,,,,,, wartych regulacji na których gaziarze trzepią mamone a urzytkownika trzepie lewym jaju ale twoja decyzja paru lobowiczów ma te zestawy elpigazu i nikt nie narzeka... z tego co mówili. pozdro ... z wrocka |
kielkac | 2005-02-22 23:51:55
brc rzeczywiscie na elektronike do dupy, choc bardzo dobre parowniki. w moim elpigazie jest komputer voila+. najmniejszych powodow do narzekan brak... ![]() |
PEPE 3,2V6 TORUŃ | 2005-02-23 20:15:06 Jeśli chodzi o ten dymek,to wszystko zależ od jego natęzenia.Jeśli są to swobodnie wydobywające się opary ,a nie smuga białego dymu o natężenie gwizdka z lokomotywy parowej to jest ok.wedle mojej wiedzy silnik spalinowy jest tak skonstruowany iż,ruch posuwisto- zwrotny tłoków powoduje wytworzenie się kompresji w dolnej części silnika (pod tłokami,miska olejowa,).Część tej kompresji zawiera też cząstkowe ilosci oparów paliwa,kóre to przedostają się do skrzyni korbowej przez nieszczelność w ukladzie tłok-pierścień-cylinder.Normalnie ilość tych oparów rośnie wraz ze zużywaniem się szczególnie pierścieni.Opary te by nie powodować zanieczyszczenia środowiska i strat w paliwie ,trafiają ponownie do kolektora ssącego.z mojego handlarskiego doświadczenia wynika że większość ludzi reaguje stwierdzeniem silnik złom na widok jakiegokolwiek dymu,lub zarzucanie przez krzywki oleju .Wynika wynika to z nieznajomości mechaniki i fizyki.Prosta metoda to odkręcić korek i nie podnosić go,jeśli nie będzie się sam podnosił, ok. Droższa to sprawdzić kompresję. |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-02-23 22:40:43 kielkac zgadzam sie z tobą choć ja wolałem pozwolić sobie na leoncja-(najszybszy komp z elpigazu) bo mam mega zniżki w elpigazie he he voila to prosta konstrukcja jak budowa cepa ale niezawodna. zgadzam sie z tobą . pozdro ale jak miałby ktoś ochote na elpigaza to i tak polecam leonadro . wart jest tej kaski |