MotoNews.pl

Terkotanie z przodu samochodu.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich. Proszę o pomoc.
Od pewnego czasu przy prędkości powyżej 60km/h nieważne na jakim biegu bo nawet na luzie coś z przodu samochodu zaczyna terkotać. Terkotanie staje się głośniejsze równocześnie z nabieraniem prędkości. Cichnie troszkę przy prędkości 120km/h, ale i tak jest słyszalne. Może ktoś z Was spotkał się z takim objawem.
Jako, że jestem nowym użytkownikiem proszę o wyrozumiałość. Szukałem na innych postach, ale takiego przypadku nie znalazłem. Owszem jakiś "hałas" albo "helikopter" to owszem, ale to nie rozwiązało mojego problemu.

Pozdrawiam wszystkich.

trudno coś takiego zdiagnozować na odległość, ale spróbuj może poszukać jakiegoś luźnego elementu (np: tablica rej, ramka tablicy, plastikowe kratki w zderzaku, wiązki elektryczne halogenów itp), być może cos jest luźne i struga powietrza pobudza to do drgań...

pozdr
kriscross

Cze
Aby znaleźć przyczynę musisz zlokalizować ogólnie rejon skąd pochodzi.
Jest kilka istotnych wskazówek np:
Czy to pod maską, czy może w okolicy kół.
Czy nasila się w zakrętach, lub przy innych typowych sytuacjach.

Jeśli pod maską, a nie potrafisz zlokalizować, to może Ci pomoże nieco komiczny sposób:
Weź jakiś przedmiot np metalowy drąg (musi przenosić wibracje) i przyłóż z jednej strony w okolicy ucha, z drugiej zaś kolejno w różnych miejscach do np budowy rozrządu itp. Oczywiście z zachowaniem ostrożności! Może coś gdzieś o coś ociera...
Powodów może być cała masa, ale nie martw się wytrwałość popłaca. Może to być jakaś pierdoła, którą bardzo łatwo wyeliminować i tego Ci życzę!
Pozdrawiam, Darek.

No niby racja, ale to się dzieje podczas jazdy a na postoju to jest cichutko - prawie silnika nie słychać
Bardzo pradopodobna jest linka licznika albo prędkościomierza. Czy linkę prędkościomierza da się wyjąć bez rozkręcania deski i zagarów????
Może ktoś posiada program opisowy elementów do Esperaka albo powie gdzie można znaleźć??? Tylko bardzo proszę bez tekstów typu "google" bo to już przerabiałem.

Pozdrawiam.

1.5 GLX 16V

Kurde, spóźniłem się. To na 90% linka.
Najlepsze opisy wyjmowania zegarów znajdziesz w wątkach traktujących o wymianie podświetlenia np: TU

Tylko nie wiem, czy samo smarowanie coś da.. należałaby się może nowa linka?

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2005-01-06 16:12:05 ]