Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-02-07 14:56:10 z kranikiem czyli I generacji..instalacja bez komputera i silnika krokowego..zanim wprowadzono przepis o obowiazkowej dla silnikow sterowanych elektronicznie instalacji gazowe z komputerem..wiele osob jako tansza wersje wybieralo instalacje bez kompa..ktora nie korzysta z zadnych czujnikow samochodu...natomiast teraz sprytni gazownicy wprowadzili obejscie tych przepisow i stosuja instalacje pseudo elektroniczne ktore tylko udaja ze steruja skladem mieszanki..a poznac je mozna u siebie pod maska po tym ze obok silniczka krokowego jest tez zwykly zaworek regulowany na srube |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2005-02-07 15:02:00 Bzdura z tym kranikiem obok silnika... TAkie silniki ze śrubą to norma i ułatwia to zmuszenie systemu do pracy w odpowiednich zakresach |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-02-07 15:14:33 ta informacje wyczytalem w jednym z serwisow gazowych..wlasnie tego szukam ale nie moge znalezc ![]() |
jenes niedawno Espero CD 2 ... ~Rzeszów | 2005-02-08 10:37:49 A wie może ktoś jak powinna się zachowywać sonda, bo u mnie coś dużo pali, i ten element jest podejrzany. Jaki powinien być pozoim napięcia na niej w określonych warunkach, np obrotach, jak prawidłowo powinna przebiegać jego zmiana. Spróbował bym sam choć w części zdiagnozować czy mam szykować 100zł na nową czy nie, znim pojade do warsztatu ![]() |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2005-02-08 10:51:37 Proste. Silnik bez zaworu ma 255 kroków co stanowi przełożenie otwarcia "przepustnicy" gazu od maksimum do minimum. Stosująć "kranik" zawęzasz zakres działania całego zespołu zaworu. Jak przykręcisz kran to np. zawęzisz zakres regulacji całości do połowy możliwości. W niektórych sytuacjach jest to pożądane. Odkręcisz na maksa i masz dalej "pełnozakresowy" zawór |
zib ESPERO 2,O CD Ol/Wr | 2005-02-08 11:25:08 Do "jenes"-a.Nie wiem jak sie wymienia za mnie zrobi to mechanik.
Ponieważ wymieniam katalizator zewzgledu na głosnosc i spalanie samochodu to zdecydowałem sie również na zmiane sondy.Tak mi doradzano.A kupiłem własnie w Rzeszowie tylko że z Allegra http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41578317 za 85zł.Tez mam 2 litry silnik ale jeżdzę na benzynie. |
![]() Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2005-02-08 11:29:35
jenes...sonde lambda bardzo fajnie widac na kompie u gazownikow, przynajmniej ja tak u siebie sprawdzalem (napiecie tez oczywiscie) ale na kompie do ustawiania parametrow instalki przewaznie jest "wykres" jej dzialania i na wolnych obrotach lata od lewej do prawej, przy przygazowkach tak samo, jezeli sonda jest padnieta to ten ze wykres prakrtycznie sie nie rusza. |
jenes niedawno Espero CD 2 ... ~Rzeszów | 2005-02-08 13:39:55
![]() Napewno pięknie widać na kompie, tylko ja mam instalacje Prins'a, 2 generacji i nikt w okolicy nie ma programu ani pojęcia jak się do tego dobrać ![]() ![]() ![]() ![]() |
jenes niedawno Espero CD 2 ... ~Rzeszów | 2005-02-09 09:14:48
I pasuje ta sonda, bo jest troche tańsza niż w sklepie, czy trzeba przerobić końcówke kabla, bo podobno złaczka jest troche inna niż w espero (tak słyszałem) ![]() ![]() PZDR |