Czy te alufelgi podejdą?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!Jestem nowy na forum, ale zdążyłem już poczytać o problemie który mam, mimo to proszę o radę bo po rozmowie z wulkanizatorem jestem skołowany na maxa... Kupiłem alufelgi 15 calowe rozmiar 7J (7 cali szerokość) ET 37. Chciałem założyć na nie opony 185/55 ale wulkanizator powiedział że co najmniej może to być 195/55. Mało tego. Podobno będzie problem z tyłem - ET jest za duże i będzie mi wadzić o nadkole, bo felga jest za szeroka. Mam zwykłe zawieszenie, nie chcę nic zmieniać. Co o tym myślicie?Czy ktoś z Was zakładał ten rozmiar felg i opon?

ja mam u siebie ET35 i oponki 195/50

Nic nie będzie obcierać - nie powinno. A z tym 195 będzie ładniej wyglądać. Ja bym dał 195/50 - wtedy przekłamanie prędkościomierza będzie najmniejsze (osobiście takie mam na 15")

Ja mialem 7" z ET 28 i troche tarly.Ale mysle,ze z ET=37 bedzie ok,bo to w koncu 9 mm mniej bedzie wystawac. A opony to 195/50

Ja mialem 7" z ET 28 i troche tarly.Ale mysle,ze z ET=37 bedzie ok,bo to w koncu 9 mm mniej bedzie wystawac. A opony to 195/50

A ja mam felgi 17" o szerokości 7,5" i ET38 i nie mam problemu! Nic nie wadzi ani nie obciera. Oponka na feldze 205/40 ZR 17. Nie wiem, czy to istotne, ale mój samochód, to sedan. Jak na razie na seryjnym zawieszeniu.

Cytat:
Kupiłem alufelgi 15 calowe rozmiar 7J (7 cali szerokość) ET 37. Chciałem założyć na nie opony 185/55 ale wulkanizator powiedział że co najmniej może to być 195/55. Mało tego. Podobno będzie problem z tyłem - ET jest za duże i będzie mi wadzić o nadkole, bo felga jest za szeroka.

Facet albo się nie zna, albo ma jakiś interes aby proponować Ci tamte oponki.
ET jest takie jakie być powinno, jedyny problem to że przy szerokości opony 185 będzie ona bardziej naciągnięta na felgę (felga szersza niż opona), ale nie jest to duży problem, gdyż mam u siebie taką sytuację i nic złego się nie dzieje.

Mimo wszystko proponowałbym rozmiar 195/50 - jest on optymalny na tą felgę i wogóle do esiego.

A poza tym (co chyba nie mniej ważne) jest to bardzo popularny rozmiar, więc wybór jest duży i siłą rzeczy opony są relatywnie tanie.

Jest dokładnie jak MAG pisze Może bedzie to dziwnie wyglądało ale to nie problem!!!!Miałem też taki rozmiar,lecz niestety zminiłem .... -silnik 1.3 palił jak smok!!!!

oj nie moge się zgodzić ja mam 16" oponki 195/45 i spalanie prawie takie samo.

porusze tu temat szeroka fela i wezsza oponka,
panowie przeciez to zaj... wyglada a niektorzy wrecz celowo to robia bo wizualnie git, a praktycznie nie ma zadnej roznicy dla opony czy dla trakcji, jazdy itd.
pytalem fachowca od oponek co sie urodzil w warsztacie wulkanizacyjnym

spokojnie możesz zakładać opony 185 na felge 7J a co do ET to raczej nie powinno być problemu żadnego z obcieraniem
ja miałem felgi 15" ET35 z oponami 195/45/15 i nic nie tarło