Sprzęgło czy skrzynia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Mam maly problem. Podczas ruszania i podczas gwałtownego puszczenia pedału gazu wystepuje takie ostre szarpniecie cała skrzynią tak jakby była luźna. Nie weim czy to wina sprzegła czy skrzyni a może to i to....
Szarpnięcie jest mocne i bardzo wyczuwalne na gałce zmiany biegów....lecz przy wiekszej predkosci juz nie występuje tak gwałtownie.
Proszę o opinie fachowców....
Dodam ze to Mk5 1.6 92r.

pozdrawiam wszystkich essi maników
Kuba

a może padła poduszka??

ja bym tez obstawial na poduszki

Cytat:
2005-08-26 11:22:42, ocznik pisze:
ja bym tez obstawial na poduszki

Eeehmmm ... brak poduszek raczej

a nie powinno tez szarpac na wyzszych biegach tak samo jesli poduszka jest w proszku? a moze jednak to jest sprzęgło lub skrzynia która "lekko" juz mi szumi...może jakieś łożysko ????

kurde nie mam pojęcia.....

Cytat:
2005-08-26 12:19:11, kuba_mk5 pisze:
a nie powinno tez szarpac na wyzszych biegach tak samo jesli poduszka jest w proszku? a moze jednak to jest sprzęgło lub skrzynia która "lekko" juz mi szumi...może jakieś łożysko ???? kurde nie mam pojęcia.....

IMHO sprzęgło teoretycznie może może:
szarpać przy puszczaniu pedału sprzęgła (jak ruszasz)
ślizgać się (jak przyspieszasz)
nie rozłączać całkowicie

Łożyska też nie szapią. Stawiałbym na poduszki ewentualnie luzy na półosiach napędowych lub w przegubach.

--
Papcio

Cytat:
2005-08-26 12:19:11, kuba_mk5 pisze:
a nie powinno tez szarpac na wyzszych biegach tak samo jesli poduszka jest w proszku? a moze jednak to jest sprzęgło lub skrzynia która "lekko" juz mi szumi...może jakieś łożysko ???? kurde nie mam pojęcia.....

IMHO sprzęgło teoretycznie może może:
szarpać przy puszczaniu pedału sprzęgła (jak ruszasz)
ślizgać się (jak przyspieszasz)
nie rozłączać całkowicie

Łożyska też nie szapią. Stawiałbym na poduszki ewentualnie luzy na półosiach napędowych lub w przegubach.

--
Papcio

hmmm moze faktycznie.... musze szpeknac.... ale galka skrzyni lata jak szalona i wyglada to na skrzynie - jakis luz lub cos w tym stylu... nie znam sie na tych elementach