MotoNews.pl

Czy spotkaliście sie z takim objawem?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Opowiem historię. Dostałem fiaciura za psi grosz. Jest cały, zdrowy i prawie wszystko działa. Rok 82. Miał być na części , ale się nie przydał, więc go używam. Przebieg 115 tys., zmieniłem łożyska główne i korbowe bo chałasował, u mechanika - fiaciarza postpolmozbytowego. Teraz jest w miarę cichy, jedynie rozrząd trochę krzyczy. Auto było dbane - całe siedzenia, konserwacje, kompletne wyposażenie, zdrowe blachy. Ale...! Teraz uwaga. jadę sobie, wszystko gra. Spalanie w granicach 8 przy 100 na pędzimierzu i zużycie oleju koło 0.7 l. na 1000. Obroty koło 4000 do 4500, odpuszczam, zchodzę na 3.5, potem 3 tys i nagle zaświeca się ciśnienie oleju.Przy 3 tys. obrotów! W panice zatrzymuję , sprawdzam, ok.
Odpalam, jadę dalej jest ok, potem znów na 2.5 tys. zapala się , przygazowuję , gaśnie.. Zchładzam silnik. Znów ok. wjeżdżam do miasta, na światłach troszkę wzrasta temperatura, ale to normalne. No i pojawia się czerwone. Postanowiłem darować i po chwili poczułem zapach pieczonego metalu. Znów ochłodziłem i dojechałem pod dom. Dałem mu się zagrzać na postoju , ale symptom nie wystąpił. O CO TU CHOZI !!!?
Skoro wszystko niby gra, auto wyrywa do przodu jak dzikie, "mało pali", oleju za dużo nie chce, trzyma prawidłową temperaturę wody...? Nie chcę go zajechać, lubię tego kredensa, kto pomoże?

Chyba się naraziłem, bo nie przeczytałem wcześniej o zasadach zamieszczania tematów. Bardzo proszę o choćby wskazówkę, może na pocztę: aklands@eranet.pl.
wkrótce kupuję polda GSI, a treść postów bardzo pomogła mi uzyskać właściwe spojrzenie na temat. Bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich.
A.M. (z Wrocławia).

Widocznie po prostu masz uszkodzoną pompę oleju. Zakładam że jest go tyle ile trzeba i smok pompy jest czysty. Jak bardzo wzrasta temperatura? Jak bardzo wzrasta to silnik się smaży z braku oleju... może wydaje przy tym świeceniu nieco inny dzwięk? To słychać jak ciśnienie spada... zwłaszzca jak masz po panwekach, ale mówisz że masz po remoncie dołu... niech inni się wypowiedzą ale na mój gust to może być pompa, bo świecić to może się na ciepłym silniku kontrolka ale do max 1000obr/min

dokladnie na 90% pompa oleju, nie daje wystarczajacego cisnienia na wolniejszych obrotach... a co do wymiany samych panehek to robi sie zwykle odrazu szlif walu, bo np jak sie ztarl o 0.02mm to juz sie nadaje na szlif i i nie bedzie trzymac cisnienia dobrego... pozatym czy z pod ktoregos z simeringow nie cieknie? i czy robiles uszczelniacze na zaw.?

OK. Ponieważ i tak kupuję poldka, to chyba tego fiacia sprzedam jak stoi. Szkoda tylko ,że nie doprowadziłem prac do końca. Po naprawie lub wymianie silnika wróżę jeszcze spokojne pięć lat jeżdżenia. Myślę, że tu nikt nie będzie wybijał mi z głowy poloneza, bo wtedy już nic nie kupię. Zachodniego szrota nie chcę za 8 tys.
Jeszcze raz DZIĘKI.

no to jak juz kupisz to zapraszamy do klubu - zawsze milo bedzie miec nowego klubowicza i nowe autko.

czy spotkal ssie ktos z takim objawem ze wypychalo mu bagnet od oleju do gory no tak ze 2 cm lub troche mniej