Fiat 125 Licznik Zmiana Stanu.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos mi pomoze i powie jak przekrecic licznik kilometrow. Kupilem sobie ostatnio licznik z okraglymi zegarami i chce ustawic kilometry tak zeby byly takie same jak w orginale. Pomozcie prosze. Moze jakis link z tutorialem . Szukalem ale niestety nic nie znalazlem..

Ja chcesz przesunąć do przodu to mozesz przyłożyc z tyłu wiertarkę, ale łatwiej jest po prostu rozebrać i ręcznie przestawić cyferki.

Cytat:
2005-01-11 06:40:37, Grzech pisze:
Ja chcesz przesunąć do przodu to mozesz przyłożyc z tyłu wiertarkę, ale łatwiej jest po prostu rozebrać i ręcznie przestawić cyferki.

Ja swoj przestawiłem
Troche zabawy jest ale poradzisz sobie:

Wyjmujesz (odkrecasz) blat z predkosciomierzem (całość) od obudowy licznika (wczesniej wyjmujac linke resetową zabezpieczoną pierscieniem zegera). Odwracasz i tam masz koncówke aluminiową do której wchodzi linka (odkręcasz to) Ukaża sie takie dwa pręciki białe plastikowe z plastiku zakonczone zebatkami. Wyjmujemy to. Ogladamy i szukamy takich czarnych drucików zabezpieczajacych "tuleje cyferek" (uwaga!!! lubią wyskakiwać w siną dal).
Jak uda nam sie wyciagnac te cyferki to trzeba je przestawiać i pamietac o tym ze miedzy poszczególnymi cyferkami sa takie podkładki z wypustem wszystkie wypusty powinny znajdowac sie w jednej linii bo one blokują potem te cyferki żeby nie latały jak popadnie w obudowie.
Krecimy pierwszą (cerwoną) cyferką i ta pociaga za soba nastepne (to jedyny sposób) i krecimy tak aby uzyskac oczekiwana wartosc w lednej linii cyfr. Cały czas pamietajac aby pod koniec te wypusty były w jednej linii podczas montarzu (te wygarbienbienia czy wypusty jak ja je nazywam nie sa chyba ustawione w linii odczytu przebiegu tylko gdzies z tyłu lub na dole lub na górze). zmontować w odwrotnej kolejności i po kłopocie...

Mogłem cos pominac bo juz dawno zmienilem licznik.

W razie czego pisz na mail służe pomocą...