Najlepsze miejsce na CB

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie! Dzisiejsze pytanie kieruje do wszystkich posiadaczy CB radia w Omedze B. A minowicie chciałem się dowiedzieć gdzie mątujecie CB Radio? Ja myślełem żeby pod schowkiem ale z tamtąd nie widać aktualnego kanału a i dostęp jest ograniczony jeżeli ktoś jedzie z nami. Myślałem o tunelu na wał od strony psażera ale to też nie zabardzo dogodne miejsce. Na tym moje pomysły się kończą. Kto zaproponuje coś innego?

ja mam przyklejone na tasme 2strona z przodu od strony pasazera miedzy fotelem a tunelem, a do tego jeszcze fotel przyciska delikatnie radyjko i nie spada

Cytat:
2006-01-11 20:01:59, brutal-23 pisze:
ja mam przyklejone na tasme 2strona z przodu od strony pasazera miedzy fotelem a tunelem, a do tego jeszcze fotel przyciska delikatnie radyjko i nie spada

Po prostu wciskasz między fotel pasażera i tunel na wysokości zmiany biegów i sprawa załatwiona gruche możesz położyć przy hamulcu ręcznym.Szybki montaż i demontaż zwłaszcza jak parkujesz na ulicy

Witam, radio alan 28 zamontowałem w miejscu do którego się przymierzałeś, bok tunelu po stronie pasażera, mikrofon leży przy dźwigni hamulca ręcznego. Miejsce dość dobre , fotel ma możliwość przesunięcia do tyłu, w normalnie używanym położeniu fotela przód delikatnie opiera się o bok radia. Jeśli pomocne będzie zdjęcie daj znać to wyślę Ci e-mailem.Podrawiam Konrad.

Konrad wyslij tez zdjatko na drutex@poczta.okay.pl bo tez sie przymierzam do zakupu jakiegos alanka

a jak macie i gdzie zalozone uchwyty na telefony albo palmtopy do nawigacji tak zeby nie zniszczyc nic w srodku??

Pozdro @ll

Ja woze na siedzeniu pasazera

Cytat:
2006-01-11 20:44:00, DruteX pisze:
Konrad wyslij tez zdjatko na drutex@poczta.okay.pl bo tez sie przymierzam do zakupu jakiegos alanka a jak macie i gdzie zalozone uchwyty na telefony albo palmtopy do nawigacji tak zeby nie zniszczyc nic w srodku?? Pozdro @ll

Kolego jak moge poradzic przy akupie radyjka CB to jak chcesz alana to tylko 48+ lub 48 Exel jak chcesz kupic 100+ ( tzw. szumofon ) to lepszym wyborem bedzie Uniden 510 XL a kosztuje taka sama kase

a czy takie cb naprawdę przydaje się przy normalnej jezdzie po kraju? jakie z tego płyną korzyści - możecie podzieić się spostrzeżeniami ?

LySyCC dzieki za porade, ja jestem ukierunkowany wlasnie na Alana 100 lub Unidenka 510....dla mnie wystarczajace...

zupper korzysci sa wielkie, jadac w trase ustawiasz sobie kanal na ktorym "siedza" kierowcy ciezarowek...i jesli chcesz wiedziecz czy na trasie nie stoja jakies "Miski" czytaj patrole pytasz kolegow przez radio jak droga na danej trasie...i zawsze dostaniesz odpowiedz wyczerpujaca ;]

Po drugie kierowcy przekazuja sobie informacje o korkach w miastach itp.

Jezeli duzo jezdzisz po kraju radyjko jak najbardziej sie przydaje...

Pozdro @ll

Ja jestem szczęśliwym użytkownikiem CB od tygodnia .
Zamontowałem tak jak koledzy piszą pomiędzy siedzeniem pasażera a tunelem bez żadnych dodatkowych elementów. Wygodnie się nim operuje a i trzyma się pewnie. U mnie dodatkowo wystąpił element podłączenia do gniazda zapalniczki tylnego, ponieważ w przednim mam zestaw głośnomówiący.

A co do CB to po przejrzeniu grupy dyskusyjnej i kilku for zdecydowałem się na Unidenka 520. Antena - Litlle Wil. Działa na tyle dobrze, że słyszę wszystkich dosyć daleko i bez zakłóceń.

Co do przydatności to jest WIELKA! Zrobiłem przez ten tydzień trasę Warszawa - Krynica i z powrotem i oprócz tego, że wiedziałem odpowiednio wcześniej gdzie stoją misie to jeszcze np. w Tarnowie "ogólny" pomógł skręcić w objazd, którego nie znałem. Dzisiaj przed Warszawą też się przydało, bo np. wiedziałem wcześniej co się dzieje na Puławskiej i mogłem pojechać boczkiem, a inaczej stałbym w miejscu. No już nie wspominam o tym, że po prostu pogadać sobie można, pośmiać się i tak dalej ...

Pozdrawiam,
Michał

No ja właśnie nosze się z zakupem Unidena 510. Najlepsza proporcja jakości do ceny. Swego czasu woziłem alana 38 z magnesówką ale jest to troche nieporęczy nestaw do samochodu. Ale antenke i tak sobie sostawie. No a z tym zamontowaniem między fotelem a tunelem to dobry pomysł.

Cytat:
2006-01-12 11:00:19, zupper pisze:
a czy takie cb naprawdę przydaje się przy normalnej jezdzie po kraju? jakie z tego płyną korzyści - możecie podzieić się spostrzeżeniami ?

Brdzo duzo jezdzilem kiedys ciezarowka i dostawczakiem po polsce i powiem ci szczerze e nie bardzo sobie wyobrazam wyruszac w trase bez CB
Ostatnio nawet przekonalem swojego szefa - i tez powiedziale ze w trase bez CB nie rusza
Wiec cos w tym musi byc a co to koledzy ponizej juz napisali

nic dodac nic ująć - najlepszy antyradar jakimożna sobie wyobrazić, a przy tym rozrywka pierwszej wody

Z cyklu "Głąb pyta" - a gdzie jest drugie /tylne/ wejscie zapalniczki ?

Witam!
Pozwole sobie rowniez dorzucic jedno pytanko od siebie. Przymierzam sie rowniez do zakupu CB,a tego co piszecie pewnie uniden 510. A teraz zastanawiam sie nad antena. Widzialem przerozne w ofercie od cenprzyzwoitych do neprzywoicie wysokich. Jaka polecalibyscie,oczywiscie na magnesie?

Pozdrawiam serdecznie

Piotrek(Prezes2000)

Cytat:
2006-01-13 09:24:30, zupper pisze:
Z cyklu "Głąb pyta" - a gdzie jest drugie /tylne/ wejscie zapalniczki ?

W wypasionych wersjach (taka jak moja ) pod kratkami nawiewu na tylne siedzenie.

Cytat:
2006-01-13 11:20:22, kuba pisze:
W wypasionych wersjach (taka jak moja ) pod kratkami nawiewu na tylne siedzenie.

Nie tylko twoja taka wypasiona
A co do radia to nie lepiej troszke dołożyć i kupić unidena 520

No to ja też mam wypasa, nawet z diamencikiem .

Co do anteny, ja kupiłem Wilson Little Wil bo właściwie taką mi polecił sprzedawca.
I przychylam się do zdania robert1x, że lepiej dołożyć te parę złotych i kupić 520. Ma fajny przełącznik i wyjście na głośnik zewnętrzny .

Pozdrawiam,
Michał

Cytat:
2006-01-12 10:10:10, LySyCC pisze:
............ jak chcesz kupic 100+ ( tzw. szumofon ) to lepszym wyborem bedzie Uniden 510 XL ....................

Czy określenie "szumofon" odnosi się do jakości odsłuchu z tego radyjka? Faktycznie jest takie kiepskie?
A model 199?
Pytam, bo też zastanawiam się nad kupnem sprzętu. Wszyscy zachwalają to, co chcą sprzedać a nie chciałbym się rozczarować .

Witam
Jeśli mogę coś dorzucić od siebie to mogę powiedzieć, że miałem okazję pojeździć z Alanem 100+ i faktycznie jest to sieczka do potęgi jedno, że ty słabo słyszysz to i jesteś słabo słyszalny . Lepiej kupić jakąś używkę Presidenta za tą kaskę niż nowego 100+.

Ja w Omie mam starego Pre............. JIMMY oraz antenke Pre............ OHIO na magnesie i chodzi bardzo zadowalająco, a co do przydatności CB na trasie to powiem, że nie wyobrażam sobie bez tego jazdy, poniewasz, na co dzień pomykam ciężarówką, więc może to wszystko tłumaczy.
A ha radio zamocowane pomiędzy tunelem , a fotelem pasażera a mikrofon obok ręcznego.

Pozdrawiam i przyczepności.