MotoNews.pl

Zapowietrzony układ chłodzenia i ogrzewanie???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam szanowne grono.Mam dość uciążliwy problem.Ciągle zapowietrza mi sie układ chlodzenia,zanika ogrzewanie.Już mam dosyć.Doradźcie cos.Jakie są najczęstsze przyczyny zapowietrzania sie układu i brak ogrzewania(x20xev z climatronic)

Jeżeli juz było to sorki,ale widocznie nie umiem szukac

[ wiadomość edytowana przez: Beton dnia 2006-04-10 21:48:10 ]

Czy znika Ci płyn?
- uszczelka pod głowicą
- nieszczelność, np na nagrzewnicy jeśli płyn uchodzi
czy masz gaz?

Płynu nie ubywa.Gas jest niestetyale to stalo sie nagle,było dobrze a teraz lipka :/

No dobrze, na jakiej podstawie sądzisz że układ się zapowietrza?
Bulgocze ci w nagrzewnicy?

Tak bulgocze,poza tym przewody robią się bardzo twarde.Wiec na podstawie tego wnioskuję.

Ja miałem tak samo.... - pęknięta głowica i radzę ci zrobić coś jak najprędzej bo mi poźniej walnęła tak, że poszedł płyn chłodzący do oleju

U mnie zaczęło się od zapowietrzania a następnie, przekroczenia temperatury silnika....

Ale może u Ciebie jest coś innego .... moje zdanie to tylko sugestia...

Jak będziesz miał odpowierzeony układ to otwórz zbiorniczek i daj mu na obroty... jak będzie bąblował o śmierdziało spalinami to stawiam na głowice .....

może też być nieszczelność na przewodach gumowych-opaska za lużna,sprawdż czy nie masz wycieków(nawet minimalnych) ( u mnie jest taki przy parowniku gazu na tyle mały ,że płynu nie ubywa a uklad się zapowietrza i przewody robią się twarde no ale ja u siebie widzę chociaż wiecznie mokrą podłużnice z tąd wnioskuję o przecieku)

Cytat:
Beton Wysłany: 2006-04-11 15:37:12

Tak bulgocze,poza tym przewody robią się bardzo twarde

Stawiałbym na uszczelke pod głowicą.

Popieram - uszczelka

Też się dołączę do uszczelki! W najgorszym przypadku głowica, ale to się żadko zdarza! Sprawdź jeszcze w zbiorniczku wyrównawczym czy ci nie zbierają się pęcherzyki powietrza i zapach spalin (oczywiście silnik zapalony). Także czeka cię zwalenie głowicy na bank, jeśli uszczelka na oko będzie w dobrym stanie, to prześwietlenie głowicy nieuniknione. Jak dobra to zplanować, zabielić i poskładać.

----------------------------------------------
A jak nie wiemy co robić, to róbmy to!!!

Tez tak myslalem ale miałem taką nadzieje ze jednak to nie to...Nic wielkie dzieki panowie.To po swietach do mechesa i niech robi...

Pozdrawiam