| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2003-09-03 22:42:07 popierwsze jaki masz samochod, po drugie policyjnego silnika nigdy bym nie kupil, po trzecie drogo strasznie, juz taniej jest kupic jakiegos rzecha i zrobic remon silnika... i tak bedzie taniej a wszystko bedziesz mial pewne
|
michalek1 Polonez 1.5+LPG kłodzko | 2003-09-04 06:45:49 witam wszystkich.
w 100% popieram wypowiedź SPAjKA 900zł |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-09-04 13:18:51 Chlopaki maja w 100% racje! Najlepiej jesli masz troche kasy skombinuj sobie cos lepszego niz 1.5/1.6... pomysl mocno nad jakims DOHC |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-09-04 13:21:08
Tylko nie nad takim jak zakupił Bodzio... |
korzonM Częstochowa | 2003-09-04 14:27:27 chłopaki, niewiem skąd macię części, ale u mnie gdy policzyłem nowe części do mojego trupa na remont kapitalny + szlify bez robocizny (bo sam bym robił) to wyszło mi 950zł ale do tego musze dodać skrzynię która mi wyrzuca 5 bieg. Dlatego niewiem czy by to było tak taniej. Fakt, co nowe, to nowe. |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2003-09-04 14:32:01 Stary, ale silnik polonezowski jest napewno zajezdzony... to tak jakbys chcial kupic sluzbowy samochód...
przypomnij sobie dowcip, jakim samochodem mozna przejezdzac progi 60km/h? |
SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2003-09-04 14:39:05
Drogi kolego ja bym sie nie bawił w taki silnik (i to jeszcze z radjowozu), kto to wie jak oni o ten silnik dbali (a może nie dbali) i co kupisz taki silnik i po miesiącu bedzie taki jak twój, lepiej zrobić remont we własnym zakresie (bedziesz bardziej zadowolony). |
Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-09-04 18:02:25
Schill napisz co zrobić ... najlepiej |
Robin Caro Częstochowa | 2003-09-05 01:44:02 Jeśli jesteś z Częstochowy - jedź do MP Tuning na Warszawska i pogadaj z chlopakami. za 1500 bedziesz mial silnik 2.0 DOHC w dobrym stanie, a za 2000 po remoncie ze skrzynią, wałem i przekładką.
Problem jest tylko w tym że tego nie załatwia się z dnia na dzień. Jeżeli natomiast upierasz sie przy silniku Poloneza, to lepiej zainwestować w remont własnego. Po 90.000 w policyjnym wozie to silnik z pewnoscia jest padlina. Policja nie dba o swoje auta wogole, nie wymieniaja oleju itd chyba ze samochod stanie. Pozdrwiam Robin Częstochowa |
SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2003-09-05 12:41:39
Janio zapewne myślisz iż polecę mu (2.0 DOHC) niestety nie, a to dlatego że opłaty są wysokie i aby kupić dobry to trzeba mieć ZAJEBIŚCIE dużo szczęścia (ja miałem szczęście i trafił mi się dobry), bo kupić złom to nie sztuka. |
SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2003-09-05 12:45:37
Kolega ma całkowitą rację (pracowałem w warsztatach jeszcze Milicyjnych), praktycznie już po 10 tys/km silnik nadawał się do remontu. |
luk_M Kraków | 2005-01-16 19:14:25 Nawiaze do tego watku.Mam zamiar zmienic silnik we fiacie 125p,bo ten sie skonczyl.Obecnie jest w nim silnik 1.5 a mam silnik 1.6 z 95 roku z poloneza po wypadku ktory nie jezdzil nigdy na gazie tylko sama benzyna i ma przejechane 50 tys. km.Nie wiem jak rozwiazac problem z ciegnem gazu,bo we fiacie mam to zelazne ciegno a tam jest linka.Dlatego pytam czy da sie to jakos podlaczyc na tym orginalnym ciegnie czy trzeba cos kabinowac. Drugie pytanie to takie czy musze cos wymieniac w wydechu,bo polonezowski kolektor jest inny niz fiatowski i rura inaczej idzie.Czy mozna tylko zalozyc kolektor od fiata??
Przepraszam nie mam polskich liter dlatego jest tak dziwnie napisane.Za bledy z gory przepraszam. |
luk_M Kraków | 2005-01-16 21:02:57 Widze ze nie ma nikogo kto by mi pomogl. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-01-16 22:37:40 Z cięgnem gazu to nie pamiętam jak sobie poradzić - ale nie jest to ciś czego nie da się rozwiązać, bo są DF-y z silnikim poloneza które mają stary, cięgnowy (taki jak masz obecnie) mechanizm wychylenia przeputnicy - nie da się tej fiatowskiej ośki w polonezowską pokrywę gdzieś przykręcić w mniejsce linkowego mechanizmu? Rozkręć, popatrz, pomyśl i napewno wpadniesz jak sobie z tym poradzić.
Do wydechu to kup sobie polonezowską dwururkę do modelu sprzed caro (78 r. -91 r.) - ta dwururka będzie pasować do polonezowskiego kolektora i rury wydechowej jaką masz we fiacie. Dodatkowo musisz wymienić elektromagnetyczny wlącznik rozrusznika na polonezowski, bo fiatowski będzie przeszkadzał. Możesz pójść też po najmniejszej lini oporu i zamotować kolektor fiatowski i reszte wydechu taką jaką masz - silnik straci troche werwy ale bedzie kulał, byle po kosztach jeśli na tym Ci najbardziej zależy |
luk_M Kraków | 2005-01-17 19:15:00 No wiesz poprostu musze jakis sposob znalezc na to,bo fiacior narazie wrasta w ziemie poniewaz silnik sie skonczyl.Musze isc po najmniejszych kosztach,bo moje zasoby finansowe sa bardzo kiepskie.Trzeba jakos rozwiazac problem z ciegnem gazu i tym kolektorem.No a w rozruszniku nic chyba nie bede musial zmieniac,bo ten silnik jest z calym osprzetem(rozrusznik,alternator,kolektor dolotowy i gaznik).
Z gory dzieki za odpowiedz.Narazie. |
pluczak Miłośnik FSO FSO 1500 Warszawa | 2005-01-18 22:36:13 Hej Robin lub chlopaki z Częstochowy... Macie jakieś namiary na ten MP Tuning o którym byla wcześniej mowa? Jakiś emil, telefon, moze adres strony (jeśli takowa istnieje)... Pozdrawiam. |
pajczaki Miłośnik FSO cc899, 126p i corsa ... warszawa/ząbki | 2005-01-18 22:42:54
ja bym polecil jednak 2.0 o ile ma sie gleboki portfel . jeszcze nie znam kosztow remontu silnika u siebie, plus innych dodatkowych rzeczy ktore co raz wychodza - ale ponizej 2 000 nie dam rady zejsc (nie robie tego sam) |
Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2005-01-18 23:47:43
sumienny remont DOHC to nawet 5000-6000zł zalecany portfel bardziej niz gleboki... |