MotoNews.pl

Przegląd techniczny a lampka przeciwgielna?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

dzis na przeglądzie gosc powiedział, ze mam lampke przeciwmgielną ze złej strony samochodu (tzn z prawej) - u mnie jest fakbrycznie lampka tylko z prawej (auto z niemiec), a w lewej lampie nawet nei ma instalki pod żarówke, jest tylko dziura pusta.

czy rozporządzenie dot. wymagań technicznych mowi, po której stronie ma być lampka?

pozdrawiam
krzych

co do rozporzadzenia, to nie mam pojecia, ale większość aut ma z lewej. Lewa oprawka przeciwmgielnej ma zaslepke, zakladasz oprawke z prawej do tego z metr przewodu i gra ;]

z pociągnieciem sobie poradze :p chodzi mi tylko o zbedną zabawe w garazu na ktorą akurat teraz nie mam czasu.

ja w mk4 mialem rg. z lewej strony (kierowcy)

ale na podlaczylem rozwniez prawa strone (przerobulem lampe) oraz podlaczylem (przez diody PP) pod stop i calkiem niezle to swiecilo

Cytat:
2007-10-23 23:58:59, pepsi_rulz pisze:
Witam! dzis na przeglądzie gosc powiedział, ze mam lampke przeciwmgielną ze złej strony samochodu (tzn z prawej) - u mnie jest fakbrycznie lampka tylko z prawej (auto z niemiec), a w lewej lampie nawet nei ma instalki pod żarówke, jest tylko dziura pusta. czy rozporządzenie dot. wymagań technicznych mowi, po której stronie ma być lampka? pozdrawiam krzych

Powinna być z lewej strony, jeśli masz z prawej to w czasie mgły stwarzasz zagrożenie, ktoś przez Ciebie może wylądować w rowie, bo automatycznie będzie ustawiał auto na prawo od tego światła!
A swoją drogą to masz jakąś pozostałość z produkcji dla Angli.

OK - przyjete do wiadomości - jutro bedzie z dwóch stron :p

ma być z lewej i lepiej jak jest tylko z lewej - może przy dwóch lewą ci przybrudzić a to wystarczy by ktoś ci pół auta urwał - oczywiście przy jeżdzie podczas mgły konkretnej .
text z lądowaniem w rowie jest dla mnie niezrozumiały -hmm- to przecież chodzi o tylnią lampke.

[ wiadomość edytowana przez: william0000 dnia 2007-11-07 11:49:39 ]

no jak bedziesz mial z 2 stron to tym bardziej przegladu nie przejdziesz jak mechanik zwietrzy rzeźbę. wogole po co robic takie kombinacje z lampami? myslicie,ze jak bedziecie mieli 10 stopow i 4 przeciwmgielne to bedziecie lepiej widoczni czy jak?

[ wiadomość edytowana przez: maciek701 dnia 2007-11-07 12:02:24 ]

tylnie światło p.m. jest latarnią którą kierowca omija z lewej strony - ot filozofia - na przeglądzie ma być jedna

Cytat:
2007-11-07 11:44:39, william0000 pisze:
ma być z lewej i lepiej jak jest tylko z lewej - może przy dwóch lewą ci przybrudzić a to wystarczy by ktoś ci pół auta urwał - oczywiście przy jeżdzie podczas mgły konkretnej . text z lądowaniem w rowie jest dla mnie niezrozumiały -hmm- to przecież chodzi o tylnią lampke. [ wiadomość edytowana przez: william0000 dnia 2007-11-07 11:49:39 ]

Tak ale jak się będzie świecić prawa lampka w czasie mgły to dojeżdzająć do takiego auta automatycznie można skręcić w prawo (myśląc, że widzimy lewą lampkę i zjechaliśmy za bardzo w lewo)