Co sądzicie - 316 compact z 1996 roku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,

to mój debiut na tym forum. mam nadzieję, że pomożecie.

w sobotę jadę do pomorskiego obejrzeć BMW 316i compact z 1996 roku. ma 150 tyś przebiegu, jest po 2 właścicielach (podobno dwóch starszych panów), przyjechało z Niemiec, ma standardowe wyposażenie (bez klimy) i kosztuje... 15900PLN Pan, który je sprzedaje (a sprzedaje to komis) tłumaczy, że kupił je lekko uszkodzone (podobno jakaś gałąź wybiła tylną szybę i porysowała błotnik) i dlatego jest takie tanie. jest to cena auta z wszystkimi opłatami (akcyza, tłumaczenie dokumentów, przegląd). samochód na zdjęciach wygląda dobrze, ale ford ka, którego kupiłam niedawno wierząc w zapewnienia sprzedawcy też wyglądał dobrze, a okazał się jeżdżącą baledrą (i muszę go sprzedać). oczywiście umówiłam się w ASO BMW na przegląd przedzakupowy, więc dowiem się wszystkiego z dobrego źródła, ale może Wy możecie powiedzieć mi czy ta cenia nie jest za niska jak za auto, które podobno jest w tak dobrym stanie... mam 350km w jedną stronę do przejechania i nie chciałabym żeby było to daremne...

kolejna sprawa to prośba o namiary na dobrego mechanika w Warszawie (najlepiej w okolicach Raszyna, Janek lub Pruszkowa), który zna się na rzeczy i nie zdziera z klientów (po lekturze wątku o mechanikach troszkę mi się włos na głowie zjeżył).

powiedzcie mi też, proszę, jakie są wasze wrażenia z jazdy tym samochodem? czy 102 KM z silnika 1,6 to nie za dużo? czy te silniki nie są przemęczone? to moje pierwsze BMW (a ta marka jest dla mnie synonimem samochodowego ideału). i może jeszcze jakie jest średnie spalanie tego auta przy jeździe po mieście, raczej spokojnej jeździe, i czy opłaca się zakłądać w nim instalację gazową (jak reaguje na to silnik, ile kosztuje, etc).

pozdrawiam Was serdecznie i czekam na info,
Iza

rzeczywiscie tanio jak na ten rok, jak wybierasz sie z nia do ASO to chyba nikt Ci lepiej nie sprawdzi tego smochodu niz wlasnie oni. a co do silnika to 102km z 1,6 to akurat norma a nawet dosc malo, mam u siebie taki sam silnik i nie nazekam rakieta to nie jest ale starczy na poczatek i zalezy z czego sie przesiadziesz do tego compacta spalanie od ok 7 w trasie do 9-11 w miescie.

a jak ten handlarz mowi ze bylo lekko uszkodzone to raczej bym uwazal bo jakby bylo naprawde lekko uszkodzone to by mowil ze bezwypadkowe (moze ta galąź to byl jakis 100 letni dąb ? heheh )

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-01-28 00:15:03 ]

przesiadam się z octavii 1,9TDI 90KM z 2002 roku. to było nasze rodzinne auto a 316tka będzie tylko moja

dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam...

no to bedziesz zadowolona z osiagow (o ile kupisz) bo taka octavia to tez niezbyt szybki samochod ;] jak masz fotki tego compacta to pokaz, moze cos sie wypatrzy :>

a ja już ci izo w innym miejscu dałem radę.
pozdrawiam

Witam Iza.
Jeśli samochód naprawdę był użytkowany przez umiarkowanych w jeździe ludzi i w Niemczech to polecam autko. Fakt, że jest to podstawowa wersja z silmikiem 1.6i - osiągi umiarkowane (nie jest to rakieta).
Ja posiadam właśnie Compacta z 1994r. ma obecnie przejechane 172 tkm i nie zauważyłem żadnych defektów. Zrobiłem nim od listopada zeszłego roku 3 tkm i uważam że 102 KM to w zupełności "nie za dużo". Spalanie - u mnie - to jakieś 7-8 litrów przy spokojnej jeździe.
Uważaj na ludzi w komisach, a w zasadzie na ich lepką gadkę.

Pozdrawiam.

No niestety 1,6 to osiągi ma bardzo umiarkowane. (prawdopodobnie octa w dieslu to by go objechała).

Ale najważniejsze.
W ogłoszeniach zawsze piszą, że jeździł starszy pan/pani, albo żona właściciela salonu bmw. Ja w takie bzdury nie wierzę.
Weź ze sobą dobrego blacharza.

pozdrawiam
Mariusz

90 konna nie objechalaby ;] 110km pewnie tak. kumpel octavia kombi 90km nie dal mi rady

decyzja zapadła, dzisiaj w nocy wyjeżdżamy. już umówieni jesteśmy w ASO BMW. dostałam kilka nowych zdjęć samochodu - wygląda na nich bardzo dobrze - tak jak był opisywany, ale pojedziemy, zobaczymy...

mam nadzieję, że się uda... że w końcu spełni się moje marzenie o BMW.

trzymajcie kciuki!

Cytat:
2005-01-28 12:00:05, tolo84 pisze:
90 konna nie objechalaby ;] 110km pewnie tak. kumpel octavia kombi 90km nie dal mi rady

ja swego czasu jak kupilem BMW 320 myslalem ze lazdego objade no i pewnego razu stalem na swiatlach i obok stal typek w octavi 1,9TDI no to postanowilismy sie zmierzyc szczerze Ci powiem ze nie mialem najmniejszych szans!! jechalem z kolega i doszlismy do wniosku ze albo koles mial tam inny slinik albo po jakims chipie bo to nie mozliwe co on ta skodzina wyrabiał!

jak swiezo szpachlowany i malowany to ladnie ale rdza lubi wychodzic pozniej w tych miejscach czasem tez warto dac 1000zl wiecej niz kupowac okazje no ale bez obejzenia i sprawdzenia nie ma co gadac ;] ale osobiscie nigdy bym nie kupil samochodu od komisowego handlarza obojetnie czy to w polsce czy w niemczech...

tolo84 - po to właśnie jadę do ASO żeby mi ten samochód przetrzepali. grubość lakieru też będą badać. przez komis kupowaliśmy już kilka razy i było OK, za to ostatnio wkręcił nas prywatny właściciel i teraz płacimy za to słono.

sieka - a ja właśnie lubuję się w compactach. o gustach się nie dyskutuje... ważne, żebyśmy byli ze swoich aut zadowoleni...

napiszcie mi jeszcze, czy każda trójeczka w compakcie ma wajchę do odsuwania oparcia siedzenia pasażera OD STRONY KIEROWCY strasznie to dziwne, zawsze widziałam od strony drzwi...

[ wiadomość edytowana przez: Iza dnia 2005-01-28 13:13:34 ]

Cytat:
2005-01-28 13:09:56, Iza pisze:
, czy każda trójeczka w compakcie ma wajchę do odsuwania oparcia siedzenia pasażera OD STRONY KIEROWCY strasznie to dziwne, zawsze widziałam od strony drzwi...

nie dziwne tylko wygodne ale chyba nie kazda wiem ze compact z 1994 roku nie ma tego. nie wiem tylko czy to zalezalo od rocznika czy bylo to dodtakowym wyposarzeniem...

osobiscie tez bardziej mi sie podoba sedan lub coupe niz compact a poza tym compact ma brzydsza deske rozdzelcza :>

Cytat:
2005-01-28 13:09:56, Iza pisze:
napiszcie mi jeszcze, czy każda trójeczka w compakcie ma wajchę do odsuwania oparcia siedzenia pasażera OD STRONY KIEROWCY strasznie to dziwne, zawsze widziałam od strony drzwi... [ wiadomość edytowana przez: Iza dnia 2005-01-28 13:13:34 ]

U mnie (compact, ale już niedługo) nie ma wajchy na miejscu pasażera od strony kierowcy. Czy jest też regulacja wysokości ? Jeżeli tak, to jest to raczej przeszczep fotela kierownika.

pozdr
Mariusz

byly chyba siedzienia w coupe i compactach ktore mialy pochylanie oparcia fotela pasazera (z dwoch stron) od strony drzwi i od strony kierowcy. na moje bardzo przydatne jak kierowca moze sobie odchylic fotel pasazera bes siegania do drzwi i wyginania reki.

Cytat:
2005-01-28 13:54:51, tolo84 pisze:
kierowcy. na moje bardzo przydatne jak kierowca moze sobie odchylic fotel pasazera bes siegania do drzwi i wyginania reki.

Pisała o odsuwaniu (np do tyłu), a nie pochylaniu fotela, bo tu wajchy są z dwóch stron, no i są raczej wskazane.

pozdr
Mariusz

szczerze mówiąc nie wiem do czego służy ta wajcha. wygląda mi na taką co to pochyla oparcie do przodu żeby można sobie było wejśc na tylną kanapę. ale właśnie się zastanawiam czy to nie przeszczep fotela kierowcy. wiele pytań - na większość za 24 godziny będę znała odpowiedź...

dziękuję...

HMM jeżeli chodzi z zakup danego modelu bmw to chyba jednak indywidualna sprawa, co do tzw okazji z niemiec to już się przekonalem. Bo stwierdziłem pewnego dnia, że po co mam jeździć 1000km jak tyle okazji w super stanie np na allegro, może tutaj coś poszukam i potem troszkę przyrobie. Na zdjęciach było pięknie, przez telefon zapewniali że jest ok a jak przyjechałem na miejsce to sie np okazywało, że wałek w silniku tak walił że silnik chciał wyskoczyć itd itp. Ceny były okazyjne ale autko nie. Myśle żaden handlarz nie sprzeda niczego dużo ponieżej ceny rynkowe,, jężeli nie ma powodu. Chociaż mój kumpel sprzedał ostatnio w bardzo ładnym stanie E32 za 8000zł, ale on ją kupił za 4000 i mu stwierdził że tyle zarobku mu wystarczy i dzięi temu sprzedał ją na następny dzień.
IZA na pewno jedź na przegląd jak sięnie znasz na tym aucie, niech dokładnie wszystko zobaczą i pamiętaj aby sprawdzili również geometrie !!! Pamiętaj również że stan auta (chodzi o wygląd tapicerki cz różne pierdołki działają itd - czy po prostu zadbane w środku) przeważnie idzie w parze ze stanem technicznym! AAA i zwróć uwage czy przypadkiem handlarz nie jest na TY z mechanikami tego serwisu - mogą się znać i wtedy od razu zrezygnuj z przeglądu i bierz telefon do ręki i wybierz 1wszy lepszy, przypadkowy salon w którym zrobią Ci przegląd!

Iza zycze ci udanego zakupu a jak juz kupisz to napewno bedziesz zadowolona, ja ze swojej BMW Compact jestem bardzo

Hmm a gdzie to autko masz do kupienia?? w jakim mieście, może któryś z nas w nim mieszka?