Pytanie o przyczepe - lawete do auta a strona prawna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wg kodeksu mając prawo kategorii B:

Cytat:
Kat B uprawnia do kierownia pojazdem z przyczepa o DMC nie przekraczajacej DMC pojazdu i DMC calego zestawu nie przekraczajacej 3,5t bez znaczenia ile osi ma przyczepa.

Wczoraj po rozmowie kolegą z pracownikiem ASO Daewoo dowiedziałem sie że :

Cytat:
Jak mi się pug zepsuł w Rzeszowie to miałem lawetę podczepioną do Poldka i chciałem jechać ale przyjechał sierżant z drogówki znajomy i mówił ,ze może pojechać ze mną do Rzeszowa po auto. Spytałem się czy sam nie mogę to powiedział ,ze nie bo do tego trzeba mieć kat. E

Jak to wkoncu jest ???

moze sie chcial przejechac?
wg mnie mozesz ciagnac przyczepe o ile masa calego skladu nie przekraca 3,5 tony...

Cytat:
Kat B uprawnia do kierownia pojazdem z przyczepa o DMC nie przekraczajacej DMC pojazdu i DMC calego zestawu nie przekraczajacej 3,5t bez znaczenia ile osi ma przyczepa

jak masz B to mozesz sobie ciagnac przyczepke chyba max 500kg i DMC caly zestawu nie moze przekroczyc 3,5t

ale jezeli chcesz ciagnac wieksza przyczepe o DMC powyzej 500kg to musisz miec E i nalezy pamietac nadal o ograniczeniu jakie niesie kat B czyli caly zestaw nie wiecej niz 3,5t.

i z tego wzgledu lepiej zrobic sobie C+E niz robic kurs E do kat B

[ wiadomość edytowana przez: Samael dnia 2005-01-18 14:18:10 ]

Do 450 kg jak masz B a jak masz B+E to do 3.5...
Niedawno targałem na przyczepie siudemke i musiałem poprosić kuzyna który ma więcej kategorii, żeby prowadził.

Czyli standardowo koeks jest dla ludzi .... Ehhhhh czyli odpada .

na B mozna ciagnac przyczepke do 750 kilo !!!!!! jednoosiowa !!!!

Hmm ale pisze ze bez znaczenia ile osi .... ??? Malec wazy 620 kg + trzeba by meic lekka lawete

Taaa, ze styropianu najlepiej .
BTW - po ile jest tytan w detalu?

ps. To w końcu ile przepisów łamie zestaw pokazany na >> TYM ZDJĘCIU << . Zakładając, że kierowca ma B+E (ma?) .

Czuczu najlepiej zapytaj sie instruktora nauki jazdy on powinien znac aktualne zasady.

no nie wiem czy taka lekka lawetke znajdziesz, samoroby sa zazwyczaj pancerne

Race zalezy czy jechales sam czy z pasazerka i ile miala lat pasazerka jak skrecales do lasu jak sie silnik przegrzał i musiales pogrzebac...

Na forum policjantów nikt nic nie pisze bo oni sami nie wiedza jak to jest.
A łamac prawa nie chce bo dziekuje za biznes - 4 stówy na montaz haku i potem jeszcze mandat za łamanie prawa....

to jest na legalu laweta

Cytat:
2005-01-18 18:36:16, Parnel pisze:
to jest na legalu laweta

WT sorka za OT ale kaszel (RC podejżewam) po przejsciach, szyba na taśmexie - nieźle