| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
abigaz LOB MEMBER Peugeot 508 kombi Gdańsk | 2004-10-26 07:19:49 Mam omesię 2,4 i mały problem. Po 10 min. przemieszczania się w korku,motor zaczyna się grzać, tj. wskazówka wskażnika jest powyżej 90 stopni.Termostat jest nowy, dobrej firmy. Czy może ktoś miał taki przypadek? Może OMY tak mają? Czy ktoś mi podpowie? |
koperrr Omega Legionowo | 2004-10-26 12:17:32 Tak na pewno nie mają! Może to być uszczelka pod głowicą radzę szybko to sprawdzić! |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2004-10-26 20:33:59 Mieć to na pewno tak nie mają same ze się.
Jeśli uszczelka pod głowicą, to raczej będziesz zasłonę dymną za sobą stawiał Pzdr Paweł |
abigaz LOB MEMBER Peugeot 508 kombi Gdańsk | 2004-10-26 22:20:07 Uszczelka to nie jest, jeżeli już, to wiskoza.Jak ją sprawdzić? |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2004-10-27 13:54:08 Sprawdź wyszukiwarką pt.wentylator chłodnicy, wisko
Pzdr Paweł Acha i do sprawdzenia nie używaj własnych palców Najlepiej czyjeś |
![]() maestro_PL OMEGA B tzw.CARAVAN = SALT MINE = KRAKÓW-WIELICZKA | 2004-10-29 21:15:42 niewiem jak u innych ale moja w korku X20XEV dchodzi do 92-95 stopni wlacza sie wiatrak i po chwili mam 90 |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2004-10-29 21:35:18
No tak. Faktycznie bzdury piszę. Warto było by się zapytać ile pow. 90? |
czajnikz Opel Omega B Bogatynia | 2004-11-02 00:27:04 ja też tak mam Co prawda niemam do czynienia z korkami ale silnik rozgrzewa sie dość szybko i całoczas pracuje w zakresie 90-95 jak chwije postoi np czekając na poćiąg który za jakiś czas przyjedzie to gdzieś w okolicy 97-98 włącza sie wentylator. Niestety u siebie stwierdzilem że zbiornik wyrównawczy rozszczelnił się na zgrzewie a to przecierz poziom płynu przy zimnym silniku i po pierwsze wyżuca sukcerywnie wszystko co powyżej a po drugie ciśnienie w układzie chłodzenia przez to nie wzrasta co również sprzyja gorszemu obiegowi płynu w układzie. Jeśli ktoś chce za "grosze" sprzedać taki zbiorniczek to jachętnie go uszczęśliwie Pozdro-nara |
k27 omega B już nie tera ... suwałki | 2004-12-10 19:50:12 witam Dziwi mnie trść tych postów przecież normalna temperatura pracy silnika to między 85-95 stopni. Problem jest wtedy kiedy silnik nie osiąga zimą tej temperatur bo wtedy w środku może zagościć PINGWIN |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-12-10 20:25:39 Silniki z wisco zachowują się nieco inaczej niż z elektrowentylatorem. Przy wisco, wiatrak obraca się cały czas, a "ciąg" na łopatkach sterowany jest siłą z jaką zasprzęgla wisco. Stąd wskazania temperatury nie podlegają takim wachaniom jak przy elektrycznym.
Róznice wskazań mogą brać się z niedokładności wykonania wskaźnika i czujnika temperatury |
sobolek9 Warszawa | 2004-12-12 17:17:17 Witam,
ja mialem podobny problem z swoim oma A 2.0 sprzeglo wiskotyczne na wiatraku. pompa wody byla do wymiany. Bylo ja slychac i to dos glosno, a przy okazji plyn uciekal z pompy wody. |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2004-12-12 18:16:20 jak sprawdzić wisko..............
przy zimnym silniku(wyłączonym jakby co)powinno sie lekko obracać a przy rozgrzanym już tak lekko nie powinno sie obracać taka jest moja teoria..może i błędna........nie wiem........... mechanior jakoś to sprwdził na ciepłym silniku.nie wiem jak...... pozdr |
hrumek Opel Omega A Caravan Dolnosląskie | 2004-12-13 18:59:01 Może temat temperatury stał się nudny, ale musze podzielić się ze swoim problemem. W mojej Omci A 2.0 po jej zakupie stwierdziłem, że wskaźnik temperatury wychyla się nie więcej niż do połowy, tj. 50 stopni. Po wymianie termostatu, teraz, gdzy temp. zewnętrza jest poniżej 0 stopni, wskaźnik co prawda przekracza ten poziom, ale nigdy nie dochodzi do 90 stopni. Stwierdziłem również, że po uruchomieniu zimnego silnika wąż za termostatem nieco się nagrzewa, a więc "puszcza" do głównego obiegu. Wewnątrz dmuchawa nagrzewa zadowalająco kabinę. Nie wiem co począć. |
wodniczka opel omega A wałbrzych | 2005-01-24 11:57:30
Własnie jaka moze byc przyczyna, ze silnik nie dochodzi do 90stopni? u mnie nawet nie chce osiagnac 50 stopni tylko balansuje , gdzies na granicy 30 to chyba zdecydowanie za mało.. czy ktokolwiek wie dlaczego? a zaczeło sie to od momentu , gdy uzupełniłam płyn w chłodnicy.. pozdrawiam |