15 cali i profil 65

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich, mam pytanie czy koła jak w opisie (15 calowe alu z oponami 195/65) beda pasowały do esperaka. czy nie bedzie nic opcierało??. Kupiłem własnie alusie i dostałem takie opony na których śmiało mozna śmigać sezon, pytanie tylko czy przypasi.
co na to fachowcy ?

A jaka szerokosc opony ?
bo wtedy dopiero cos nam powie profil 65...

Cytat:
2005-01-31 11:54:43, Dicer pisze:
A jaka szerokosc opony ? bo wtedy dopiero cos nam powie profil 65...

Dicer chyba za dużo browarkowałeś wczoraj..
Przecież jest napisane 195
Powinno pasować, ale licznik będzie mniej pokazywał.

Zaraz muszą być fachowcy ??
Oryginalna opona ma średnicę 596,1mm
Ta którą dostałeś 634,5mm......więc ogólnie na średnicy 38,4mm więcej....Niby max zalecana różnica to 4%....tu chyba wyjdzie coś kole 6,5 ale myślę , ze spokojnie będziesz mógł założyć je do Espero...jeśli tylko nie masz obniżonego zawiecha oczywiście

Cytat:
2005-01-31 11:58:43, kisztan pisze:
Dicer chyba za dużo browarkowałeś wczoraj.. Przecież jest napisane 195 Powinno pasować, ale licznik będzie mniej pokazywał.

Dokladnie, jak juz wyslalem posta to chcialem go edytowac, ale ze tez juz musielisce odpowiedziec i nie dalo rady

przy 195/65/15 nie powinno byc zadnego problemu, moj staruszek pomyka na 175/80/14 (czyli faktycznie opona jest jeszcze ciut wieksza ) i jest OK ( i nawet ma obnizona zawieche )

więc wszystko ok, przejadę nim 200 tys. a na liczniku 150 hehe.
a tak swoja droga to moze ktoś jest zainteresowany 2 oponami FIRESTONE 2x 6mm 195/65

Na pewno wejdzie ale na pewno też dojdzie do delikatnych przekłamań wskazań prędkościomierza oraz licznika przebiegu.

Jeszcze zapodaję link coby każdy mógł sobie sprawdzić zamienniki:
zaminniki opon

Link super, czyli wygląda na to ze przy 15 calowych jeno profil 55 jest najodpowiedniejszy.

Dicer a jak przyciemniłeś w aucie światła z tyłu?

farbą w szpraju ale nei wiem dokladnei jaka bo mi to kumpel trysnol, jak Ci bardzo zalezy to sie sprubuje dowiedziec.
A najlepiej to udzez po info do QLogic'a bo on ma chyba najladniej lampki przyciemnione

hehe fajnie. Jak by Ci to nie sprawiło kłopotu to się możesz dowiedzieć

Ach dziekuje, dziekuje

A teraz co musisz zrobic:

- Kupujesz farbe w sprayu (lepiej ta jakas niemiecka chyba, niz Motpia) do przyciemniania swiatel - w jakims sklepie tuningowym

- oklejasz dookola tasma malarska kierunki i dalej zabezpieczasz np. gazetami reszte samochodu, zeby Ci sie za duzo nie pomalowalo

- nanosisz pierwsza warstwe. Musi ona byc cienka, tak, zeby sie tylko zaczela blyszczec i zostawiasz do wyschniecia

- po okolo 10min nanosisz druga warstwe i analogicznie jak wyzej czekasz az wyschnie

- zrywasz tasme i gazety i cieszysz sie ladniejszym tylem swojego Esperaka

Musisz uwazac, zeby nieporobic zaciekow, ale wtedy benzyna czy czyms zmywasz i malujesz jeszcze raz.

2 warstwy wystarcza zeby swiatla nie byly zolte, a jednoczesnie tylko w minimalnym stopniu oslabia swiatlo kierunkowskazu. Absolutnie nie ma problemu z widocznoscia kierunku w dzien, ani w nocy. Porownywane z nieprzyciemnionymi lampami i wyglada wlasciwie identycznie

195/65/15 to duza guma... w zaleznosci od et felgi moga byc problemy z przycieraniem:
1. prawy tyl - wystajacy wlew paliwa w nadkolu
2. przod - pełen skręt

Jak sprawdzisz organoleptycznie to napisz na forum czy przycieraja czy nie...

Na naszej stronie klubowej w dziale LINKI na samym dole została umieszczona taka stronka gdzie można sobie sprawdzić jakich rozmiarów będzie koło w zależności od rozmiarów opony i felgi...
Na podstawie obliczeń dzięki tej stronie wyszło iż:
seryjnie w espero mamy 185/65/14 co w sumie daje wielkość koła o średnicy =596mm
z kolei koła o których mówisz o wymiarach 195/65/15 będą miały średnicę =634mm
Poniżej masz fotkę Espero na dokładnie takich samych kołach jak chcesz założyć, czyli 195/65/15
Rozmawiałem z właścicielem tego Espero i powiedział że obciera mu czasami z tyłu na wybojach, także poważnie zastanowił bym się na Twoim miejscu nad zakładaniem TAKICH BALONÓW!

A te światła to od zewnątrz mam malować??

No cos Ty ! Wchodzisz do bagaznika i wtedy malujesz

jasne ze od zewnatrz...

Cytat:
2005-02-01 14:32:40, Dicer pisze:
No cos Ty ! Wchodzisz do bagaznika i wtedy malujesz jasne ze od zewnatrz...

Ale czad!

Cytat:
2005-02-01 13:27:37, QLogic pisze:
Ach dziekuje, dziekuje A teraz co musisz zrobic: - Kupujesz farbe w sprayu (lepiej ta jakas niemiecka chyba, niz Motpia) do przyciemniania swiatel - w jakims sklepie tuningowym - oklejasz dookola tasma malarska kierunki i dalej zabezpieczasz np. gazetami reszte samochodu, zeby Ci sie za duzo nie pomalowalo - nanosisz pierwsza warstwe. Musi ona byc cienka, tak, zeby sie tylko zaczela blyszczec i zostawiasz do wyschniecia - po okolo 10min nanosisz druga warstwe i analogicznie jak wyzej czekasz az wyschnie - zrywasz tasme i gazety i cieszysz sie ladniejszym tylem swojego Esperaka Musisz uwazac, zeby nieporobic zaciekow, ale wtedy benzyna czy czyms zmywasz i malujesz jeszcze raz. 2 warstwy wystarcza zeby swiatla nie byly zolte, a jednoczesnie tylko w minimalnym stopniu oslabia swiatlo kierunkowskazu. Absolutnie nie ma problemu z widocznoscia kierunku w dzien, ani w nocy. Porownywane z nieprzyciemnionymi lampami i wyglada wlasciwie identycznie

Ja bym jeszcze zaproponował dokładnie umyć i odtłuścić klosze przed malowaniem

Cytat:
2005-02-01 15:10:41, Robert_S pisze:
Ja bym jeszcze zaproponował dokładnie umyć i odtłuścić klosze przed malowaniem

Uznalem to za oczywiste, ale oczywiscie masz racje