"rozpalony silnik"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
jestem szczesliwym posiadaczem lantry kombi z 98 model 2,0 dohc i bajka nadal bylaby piekna gdyby nie to iz moje cudo zaczelo sie ostro przegrzewac(nawet zima!!!)
wentylatory hulaja. po pierwszym zagotowaniu udalem sie na serwis ktory naciagnal mnie na wymiane weza gumowego chlodnicy
co oczywiscie niepomoglo.
na co zerknac??? w hultajach nie mam jeszcze wprawy(mam go dopiero 1,5 roku)

mam nadzieje ze mnie natchniecie lub tez moze znacie jakis normalny warsztat w krakowie???
trzymajcie sie cieplo(w krakowie zima)

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2005-01-21 01:39:30 ]

najważniejsze i najpierwsze sprawdź termostat, odpowiedzialny za otwarcie pełnego obiegu płynu. drugie (mniej prawdopodobne) pompa wody. nie pamiętam czy w tym modelu jest ona poruszana pakiem zębatym pod obudową rozrządu czy tez zewnętrznie paskiem rowkowym. zdejmij pasek i sprawdź ręcznie jej pracę. czy nie ma zacięć, luzów i zbędnych hałasów no i stan paska oraz jego naciąg. po przebiegu ok 200 tyś może się nadawać cała do wymiany. ale jak już pisałem zacznij od termostatu a najlepiej go wymień jeśli nie było tam dawno zaglądane. no i może banalne ale sam się zlapalem na tym, sprawdź na zimnym silniku poziom plynu i w chlodnicy (jeśli jest korek) i w zbiorniczku wyrównawczym. może też być wada glowicy lub jej uszczelki i wtedy będzie wyrzucać wodę z układu. ale lepiej nie : )

w nawiazaniu do zabel ....płyn na początek, termostat oczywiście , pompa jest niestety przy rozrządzie i dlatego warto ja wymienić dla swietego spokoju przy robieniu paska. A co było nie halo z wężem ze go wymienili? Może banalne pytanie ale zapytam - olej? jak rozumiem odpowiedni i poziom trzyma, do płynu chłodnicy nic ci nie dolewano (znam przypadek gdzie dolała kobieta płyn do spryskiwaczy do wyrównawczego).....

Co do warsztatu - zadzwoń na nr 278-41-88 mechanik nazywa się Meus. Ma swój warsztat na Podleśnej 1 (przy wylocie na Tarnów - za obwodnicą). Facet pracował kiedyśw ASO u Lipowskiego i w miarę zna się na Hyundaiach. Mechanicznie robi dużo rzeczy, jedynie z elektorniką nie da rady bo nie ma komputera do Hyundaia (Hyundai scan). Spróbuj, zapytaj może się umówisz i gość znajdzie przyczynę. Jak do tej pory wszystko co mi robił działa i nawet nie zdarł ze mnie za bardzo.