Tłumik wadzi...czy to norma??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
jak przejeżdzam przez tzw Policjanta,czyli próg spowalniający to an wysokosci przednich siedzen tłumik wadzi o niego. Czy to normalny objaw czy nei mam jakiejs opaski podnaszacej ten tlumik...bo tłumik nei wisi jakos nicko.wyglada ze jest ok.
dzieki
pozdrawiam
Jacek
GG 1357756

Ano nie jest oki, chyba, że jest to próg spowalniający dla czołgu.

mi tez tlumnik chaczy jak przez spowalniacz przejezdzam...ale to moze dlatego ze mam auto o 4cm obnizone??

Najprawdopodobniej brak Ci tzw.wieszaka tłumika, który powinien znajdować się między katalizatorem a przednim tłumikiem. Zajrzyj pod auto i zobacz.

podczepie sie do watku bo choc moj problem jest inny ale rowniez dotyczy ukl wydechowego..od pewnego czasu zaobserwowalem (i zjawisko narasta) brzeczenie ze srodkowej czesci wydechu brzeczenie slychac przy zapalaniu i przy okreslonych obrotach..dzwiek jest taki jakby do blaszanej miski wrzucic np kulki od lozysk i potrzasnac..albo jak kto woli do puszki po piwie jeszcze nie widzialem auta od spodu..ale czy dobrze podejrzewam ze posypala mi sie ceramika z katalizatora?? (samochod ma 150tys) zadnych innych obajwow jak dotad nie ma..tylko dzwiek

Cytat:
2005-01-24 02:54:51, qbaj pisze:
podczepie sie do watku bo choc moj problem jest inny ale rowniez dotyczy ukl wydechowego..od pewnego czasu zaobserwowalem (i zjawisko narasta) brzeczenie ze srodkowej czesci wydechu brzeczenie slychac przy zapalaniu i przy okreslonych obrotach..dzwiek jest taki jakby do blaszanej miski wrzucic np kulki od lozysk i potrzasnac..albo jak kto woli do puszki po piwie jeszcze nie widzialem auta od spodu..ale czy dobrze podejrzewam ze posypala mi sie ceramika z katalizatora?? (samochod ma 150tys) zadnych innych obajwow jak dotad nie ma..tylko dzwiek

To nie koniecznie musi być od razu katalizator. Sprawdź najpierw tłumik środkowy. Tez mi cos brzęczało i po wymianie tego tłumika przestało

[ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2005-01-24 03:09:57 ]

U mnie też brzęczy tylko w ostatnim tłumiku. Po prostu w tłumiku przerdzewiała i rozsypała się wewnętrzna warstwa blachy. Przy gazie trzeba się pogodzić z częstszą wymianą wydechu.
Weż sobie kawałek pręta, lub jakiegoś kołka i przy wyłączonym silniku postukaj w tłumik i katalizator to dowiesz się który z tych elementów umiera. Jeżeli brzęczy przy zapalaniu to powinno też brzęczeć przy stukaniu.

Cytat:
2005-01-24 02:54:51, qbaj pisze:

Miałem to samo - środkowy tłumik do wymiany