Jaki olej ?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Autko kupiłem z przebiegiem 162 tyś. Nie wiem na jakim oleju wczeniej jeździł . Na przeglądzie w Polsce wlali mi Mobil1 15W/40 mineralny. Niedługo będę go zmieniać i w związku z tym mam dylemat - jaki wlać teraz Mineralny czy półsyntetyk. Słyszałem że w silnikach z dużym przebiegiem nie powinno się stosować syntetycznych. To samo podobno dotyczy samochodów, które wcześniej jeździły na mineralnym. Wlać dalej mineralny (jeśli tak to jaki polecacie) czy może półsyntetyczny (jaki), a może syntetyk (jaki). Błagam doradźcie mi co mam zrobić

kur...a nic nic nie napisze na ten temat szkoda że nie mam mocy zamykania lub usuwaniania takich postów

Ja mialem ten sam problem - co zrobilem ? : zadzwonilem do ASO BMW.
Powiedzieli mi że: normalnie leją castol synetyk, ale przy takim przebiegu (średnio duzy) , nieznając poprzednika, najbezpieczniej bedzie zalac polsysntetyk (10w40)

temat był kilka razy

moja rada to wlej Castrol Magnatec 10W40 jest rewelacyjny

Przepraszam wszystkich jeśli temat wydał się wam zbyt banalny i jeśli był już wcześniej. Ja poprostu chciałem wiedzieć co lać w konkretnym przypadku. Nie jestem tak biegły w tych sprawach jak niektórzy z was. Dziękuję wam za odpowiedź.

temat był juz walkowany wiele razy, poprostu najpierw trzeba przejzec posty lub uzyc wyszukiwarki

Z całym szacunkiem, ale przed zadaniem mojego pytania szukałem i nie znalazłem nic co odpowiedziałoby na moje pytanie. Owszem są posty na temat oleju, ale przeważają tematy automatów i nspekcji oleju, natomiast ja chciałem znac odpowiedź na konkretny przypadek. Dzięki Gregor, za udzielenie mi odpowiedzi bez zbędnych komentarzy, jakich nie oszczędzili mi hz10 i toptuning (a tyle razy czytałem posty na temat tolerancji i wyrozumiałości na zadawane pytania). Dlatego jeszcze raz dziękuję gregorowi a innych prosiłbym ze swojej strony o przystopowanie (w końcu jest to forum dla posiadaczy BMW o róznym stopniu znajomości tematu).

Cytat:
2005-01-23 17:42:57, a_pawel pisze:
Z całym szacunkiem, ale przed zadaniem mojego pytania szukałem i nie znalazłem nic co odpowiedziałoby na moje pytanie. Owszem są posty na temat oleju, ale przeważają tematy automatów i nspekcji oleju, natomiast ja chciałem znac odpowiedź na konkretny przypadek. Dzięki Gregor, za udzielenie mi odpowiedzi bez zbędnych komentarzy, jakich nie oszczędzili mi hz10 i toptuning (a tyle razy czytałem posty na temat tolerancji i wyrozumiałości na zadawane pytania). Dlatego jeszcze raz dziękuję gregorowi a innych prosiłbym ze swojej strony o przystopowanie (w końcu jest to forum dla posiadaczy BMW o róznym stopniu znajomości tematu).

zbędnych?
napisałem ci że Castrol, BMW poleca Castrol a Magnatec jest jednym z lepszych
ja wlałem magnatec 10W40 i naprawde polecam

a co do tematu to naprawde wiele było o olejach , Marcin też duzo pisał na ten temat

Cytat:
2005-01-23 10:45:16, toptuning pisze:
moja rada to wlej Castrol Magnatec 10W40 jest rewelacyjny

ja mam prawie 200tys i zalalem polsyntetyk 10w40 statoila. moja kuzynka jest przedstawicielem handlowym tej firmy i mi go polecila nie dlatego ze go sprzedaje tylko dlatego ze jest dobry. odradza orlena. ponoc shell'a i mobila jeszcze sa dobre.

Cytat:
zalalem polsyntetyk 10w40 statoila. moja kuzynka jest przedstawicielem handlowym tej firmy i mi go polecila nie dlatego ze go sprzedaje tylko dlatego ze jest dobry. odradza orlena. ponoc shell'a i mobila jeszcze sa dobre.

spytaj ją skąd statoil bierze pakiety dodatków uszlachetniajacych, stanowiących o jakości oleju.
pozdrawiam

Czyli ogólnie skłaniacie się do Mobil1 lub Castrol (jeśli chodzi o półsyntetyki)?
Coś w tym musi być, skoro większość producentów poleca właśnie te dwie marki (znanym wyjątkiem jest koncern Fiata, który leje Selenię).

Cytat:
większość producentów poleca właśnie te dwie marki

to taki synergizm. ja mam znajomego blacharza i do niego posyłam rozbitki, a on do mnie podsyła autka do malowania. ale zarobiłbym wiecej gdyby moja lakiernie polecał wiecej niz jeden zakład blacharski. to proste.
a castrola i mobila poleca najwięcej firm bo te dwie maja najwiecej kasy. nie twierdzę ze te oleje są marne, przeciwnie wręcz. jednak tak działa mechanizm. fiat poleca selenie bo obie marki to marki włoskie, a o ile sie nei myle to w selenii wiekszośc udziałów ma fiat własnie.
pozdrawiam

Cytat:
większość producentów poleca właśnie te dwie marki

to taki synergizm. ja mam znajomego blacharza i do niego posyłam rozbitki, a on do mnie podsyła autka do malowania. ale zarobiłbym wiecej gdyby moja lakiernie polecał wiecej niz jeden zakład blacharski. to proste.
a castrola i mobila poleca najwięcej firm bo te dwie maja najwiecej kasy. nie twierdzę ze te oleje są marne, przeciwnie wręcz. jednak tak działa mechanizm. fiat poleca selenie bo obie marki to marki włoskie, a o ile sie nei myle to w selenii wiekszośc udziałów ma fiat własnie.
pozdrawiam