Zielona lampka na pulpicie w 525 TDS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanie, coprawda jest to drobna rzecz ale irytuje mnie, bo a ja lubie jak w moim aucie wszystka gra. Otóż wiem że jest taka kontrolka koloru zielonego, przedstawia ona jak by niecałe kółko, sęk w tym że ona wcale się u mnie nieświeci a wiem że w modelu 524TD u znajomego działa.
Czy ktoś mi moze wyjaśnić co ona oznacza i czy w moim modelu powinna działać ??
Zaznaczam że żaróweczka jest sprawna.
Jak w tytule zaznaczyłem posiadam model 525 TDS.
Z góry dziekuje
Pozdrawiam

A w którym miejscu (między jakimi) ona się znajduje?
Czasem nie koło świec żarowych?

Tak, na 99% znajduje się między świecami żąrowymi a ładowaniem akumulatora !

w instrukcji jest napisane: startbereitschaft. a co to znaczy to juz pytaj kogos innego
to ma cos wspólnego z zimnym rozruchem silnika.

[ wiadomość edytowana przez: MARCIN_RADOM dnia 2005-01-15 19:43:23 ]

Cytat:
w instrukcji jest napisane: startbereitschaft

czyli - gotowy do startu

Cytat:
czyli - gotowy do startu

pewien jesteś?

co to oznacza tego pewien nie jestem ale tak brzmi mniejwiecej tłumaczenie tego słówka

W instrukcji jest napisane , że jest to kontrolka gotowości do pracy silnika, czyli to co ktoś już napisał... a ma znaczenie tylko w silnikach 2,4td, w 2,5tds nie jest w ogóle używana.

Max, masz racje- z tego co Ja się dowiedziałem to oznacza "gotowość do pracy" tylko że chiałbym zapytać innych urzytkowników TDS-a (podkreślam tds) czy u innych to działa ?!, bo na 100% działa w silnikach starszych 524 TD

ta lampka działa tylko w 2.4td i tylko w nich, w tds nie działa

ok, juz zostało ustalone że kontrolka ta działa tylko w 2,4td. jednak co ona oznacza? od świec żarowych jest inna, od wtryskiwacza rozruchowego też. wiec od czego ona jest??
pozdrawiam

Skoro tak mówicie to dzieki za info, tylko szkoda że w TDS-ach niedziała, jedna lampka wiecej by sie świeciła, a mnie to kręci

Marcin-to bedzie znaczyło "gotowość do pracy"

pablo ciesz sie ze ci tych lampek nie zapala sie za wiele(hehe) bo to czasem sporo kosztuje...

Cytat:
2005-01-15 22:55:50, Pablo-79 pisze:
Skoro tak mówicie to dzieki za info, tylko szkoda że w TDS-ach niedziała, jedna lampka wiecej by sie świeciła, a mnie to kręci

Proponuje zawiesic w srodku lampki choinkowe,to bedziesz zakrecony jak słoik z dzemem

a mnie jednak najbardziej denerwuje ta żółta która jest przy rezerwie paliwa-ona dopiero potrafi zdenerwować a tak okólnie to macie racje dobrze jest kiedy świecą tylko przed rozruchem co niektóre:-pozdrawiam

Fakt, ta żólta co się zwie żyd, potrafi nawet oczy wypalić
Ale akurat jej "zwalczenie" jest chyba najprostsze.......