Przyciemnianie szyb - folia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie: co sądzicie o pomysle przyciemnienia szyb tylnej i tylnych bocznych przy użyciu folii dostępnych na ALLEGRO (z atestem). Jak ma się to do przyciemniania w warsztatach, chodzi mi o jakość a nie o cenę Może ma ktoś już z tym jakieś doświadczenie?

ja przyciemniałem w warsztacie u specjalistów i raczej bym polecał taką robotę bo wiadomo chłopaki mają z tym do czynienia na codzień i wiedzą jak robić żeby dobrze było i zawsze wrazie czego można relamację zrobić

przyciemniałem tylną i boczne tylne w cienkaczu i wiesz co drugi raz W ŻYCIU tego nie zrobię ,raczej dam zarobić jakiejś firmie,wyszło nawet nieżle ale trzeba mieć dużo cierpliwości i spokojne ręce - samodzielnie odradzam !

Dodam do tego, że trzeba zachować sterylne warunki, byle jaki pyłek czy paproch zepsuje całą pracę. Boczne szyby to mały problem, bo łatwo je wyjąć ale najtrudniejsza jest tylna szyba, którą trzeba robić na samochodzie (chyba że ktoś ma nadmiar gotówki na wycięcie i ponowne wklejenie) co bardzo utrudnia pracę. Dochodzi jeszcze problem jakości folii, na większości tanich i sprzedawanych folii (między innymi na allegro) już w trakcie procesu nakładania/klejenia powstają rysy od wyciskania. Trzeba dobrze sprawdzić z jakim gatunkiem folii mamy doczynienia.

Dzięki za info! Już chyba wiem że trzeba będzie sie uśmiechnąć do warsztatu Bolls - w scoupe tylne boczne szyby też są wklejane ale i tak łatwiej dostępne niż tylna (mocno ścięta i na dole półka niedemontowalna. Poza tym bardziej boję się usuwania bąbli powietrza z powodu ogrzewania tylnej szyby (druciki troszkę wystają nad powierzchnię) a nie chciałbym żeby wyszło jak nieraz widzę na drodze pełno białych bąbelków na tle ciemnej folii

U mnie jest zrobione w ten sposób, że są wycięte paski, tak jak idzie ogrzewanie tylnej szyby, Przez jakiś czas było OK ale w trakcie (po około 5latach) użytkowania (mycie, czyszczenie itp) powstały zadziory i małe zadrapania. Teraz tylna szyba już nie wygląda tak jak kiedyś .... .

czesc.
chciałem dodac iz odradzam kupno folii na allegro poniewaz jest do kitu po mimo zapewnien ze ma atest. tak jak juz kolega Bolls powiedzial trzeba patrzec na jakosc foli a ta akurat sprzedawana na allegro prawie co druga sie rysze podczas wyciskania(klejenia).
Polecam jednak wyspecjalizowane warsztaty lub ludzi ktorzy maja w tym doswiadczenie. Ja jeszcze nie mam oklejonych ale planuje i mam super goscia ktory przyjezdza na telefon na terenie Poznania i okolic. Robi b. dobrze. juz nie raz widzialem jego prace. a przy tym uzywa dobrej jakosci folii.
Pozdrawiam.

Też polecam Warsztaty sam robilem w warsztacie bardzo dobrym duzo zapłaciłem i jestem bardzo zadowolony ... a widzialem kolesi kotrzy mieli zrobione samodzielnie przy uzyciu takich folii i po prostu WIEŚ TUNING jak juz masz takie auto jakie masz to lepiej zainwestowac w cos konkretnego a nie zeby isc jak najmniejszą linia oporu ;P w koncu nie byle co Hyundai

Zgadzam się z przedmówcą. Talentów manualnych nie mam, więc się za przyciemnianie szyb nie brałem, tylko zleciłem fachowcom i nie żałuję

Ja kiedyś przyciemniałem szyby qmplowi w maluchu. Wyszło nawet nieźle. O ile z bocznymi szybami nie było problemów, to tylnia troszke nie wyszła,a to dlatego że nie jest idealnie prosta, tylko lekko wypukła, po środku na dole i górze szyby został nadmiar folii. Słyszałem że trzeba było folie podgrzać i ją naciągnąć ale się z tym nie bawiłem. Robiłem to na powietrzu i z latającymi syfami nie było zadnych problemów. Jedyne co trzeba zrobić to dobrze umyć szyby, a szczególnie wyszorować przy uszczelkach.

Z huyndaiami może być jeszcze jeden problem. Folie sprzedawane są w dwóch szerokościach, chyba 50 i 75 cm. o ile boczne szyby sie jeszcze łapią to tylnią prawdopodobnie trzeba z dwóch pasków składać. Trzeba to zrobić bardzo dokładnie, a pozatym może po jakimś czasie sie pod folie woda dostać i się rozkleić.

Podsumowując folia to jest dobry pomysł, ale tylko dla kogoś kto ma stary samochód z w miarę płaskimi szybami, w nowszych, bardziej zaokrąglonych polecił bym jednak specjalistyczny warsztat, ew. piecowe przyciemnienie ale to dość znaczny wydatek.

Ja przyciemniałem szybki w warsztacie i wam powiem że miodzio im wyszło! co prawda na szybkach były jakieś zadziory ale kolesie sie spisali i bąbelki widać tylko z odległości 30cm i są mikroskopijne. tylną szybke w poniaczu mam zrobioną z całej folii bez żadnego sztukowania i bez znaczenia im było czy jest bardziej okrągła czy mniej. Ogrzewanie tylne - nawet śladu nie ma na folii po tym jak ogrzewam szybe, żadnych bąbelków ani nic, i jeszcze jedno za wszystkie szybki (4 boczne 1 tylnia i pasek na przedniej ) zapłaciłem 240 zeta. Jak narazie jestem bardzo zadowolony nawet nie pamiętam że mam folie na szybach po za tym że są ciemniejsze poprostu elegancja francja!!!

hmm moze ktos podac mniej wiecej przecietny koszt oklejania wraz z folia dobrej jakosci...

PS. Jaka folie polecacie ? chodzi mi o marke...

hmmm ja w 2001 roku zapłaciłem 450 pln za tył na maxa przyciemniony tylko, że w sedanach a w noich jest drożej bo tylną szybe muszą wyciągać oczywiście w pożądnym warsztacie z atestami

Speed mam pytanko, bo nie kojarzę: w Ponym Sedan tylna szyba jest na zwykłej uszczelce czy wklejana? (chodzi mi o koszt demontażu i montażu)

ojj nie wpowiem Ci :/ nie wiem poprostu mój rat to załatwiał bo ja w tym czasie siedziałem za granicą

Cytat:
2005-01-27 22:11:47, doqtorek pisze:
Speed mam pytanko, bo nie kojarzę: w Ponym Sedan tylna szyba jest na zwykłej uszczelce czy wklejana? (chodzi mi o koszt demontażu i montażu)

Mi sie wydaje ze niestety jest klejona