MotoNews.pl
5 Czy założenie stożka może uszkodzić przepływomierz???? (113763/89) - PT

Czy założenie stożka może uszkodzić przepływomierz????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat zawarty w tytule??? Mam scoupe (bez turbo) i miałem walnięty przepływomierz, wymieniłem na drugi, ale w firmie która zajmuje się elektroniką w autach, powiedzieli że generalnie odradzają montaż stożka bo więcej nieczystości (pyłków) przedostaje się przez filtr do rury gdzie jest przepływka, osiadają na stykach co może powodować jej uszkodzenie... (nowa: 700-800zł) Czy to prawda bo generalnie mam podstawy nie wierzyć tamtym "fachowcom"????

A drugie pytanie jest takie: Co robicie ze stozkami w zimie, zmieniacie na zwykłe filtry czy jeżdzicie na sportowych??? Czy auto w zimie przy zamontowanym stożku dłużej się nagrzewa niz przy fabrycznym (a przy tym więcej spala, bo dłużej ma wzbogaconą mieszankę)???

też słyszałem taką opinię "że generalnie odradzają montaż stożka bo więcej nieczystości (pyłków) przedostaje się przez filtr" oraz że w autach z przeplywką najczęściej nie ma po takim zabiegu wzrostu mocy i chodzi raczej o zmianę tonu pracy silnika

To co w takim razie, odradzasz wogóle zakładanie stożka????, a co z nim w zimie jak juz jest???

najlepiej to zrezygnować z przeplywki wogle ,
nie no zartuje, ale ja osobiśćie bylbym za rozwiązaniem sportowy zamiennik K&N ale raz że jet drogi,stożek mozna kupic sobie taniej ale dochodzi jeszcze montaż a przy wkadzie otwieram puche wkladam zamykam i odjeżdżam

Chodzi ci o sportowy wkład do fabrycznej puszki filtra powietrza???
Jesli tak to czy on działa tak samo jak stożkowy, czy jednak więcej powietrza dostarcza zwykły stożek???? Bo ten otwór w puszcze fabrycznej przez który dostaje się powietrze do filtra nie jest za duzy... i przez to i tak mało powietrza dostanie się do filtra... No chyba że żle mi się wydaje...

A po za tym czy przy wkładzie sportowym uszkodzenie przepływki jest mniejsze niż przy normalnym stożku????

Pogadaj o stożkach z Oddim..

Odpoiwednio zamocowany Stożek daje dużo, w moim pony po zamocowaniu stożka moc wzrosła o jakieś 5-10%. Pomiary robiłem na G-techu więc jest to potwierdzone. W dodatku obaliłem mit ze stożek nie działa z LPG, bo u mnie to chodziło bardzo dobrze i nie skarżyłem sie na jakiekolwiek problemy. Z przepływką też jest wszystko w porządku.

Jak montujesz stozek i wsadzis surbokrent omylkowo w przeplywke to napewno sie uszkodzi... Stozek tylko i wylacznie uszkadza silnik. Dobrej firmy najjj mniej ale wszytkei Aomy i inne made by allegro zapylkuja silnik bardzo szbyko. Jacky hmm sam to mam ale wiem ze po 30 tys terapi silnika tym stozkeim pojaiwaja sie problemy z pierscionkami. Przeplywka predzje pojdzie ci przez odme. Cos masz nie tak z cisnieniem oleju w bloku i wywla nadmienie opary odma. Niby powinno to przeciagnac sie omijajc w ogle przepustnice, ale czase cisnienie brodow jest duze, kanal w kolektorze sie wprzypcha i wywala przed przepustnica i splywa na przeplywke. Samym stozkiem sobie przeplywki nie uszkodzisz ( nawet po usunieciu krat ochornnych co opisywalem juz) przeplywke uszkadza gaz, opary z odmy ew jak zarwie czyms duzym ( brak fiktra w dolocie)

A co myślisz o filtrze np. Pipercross??? Bo K&N to pewnie wszyscy polecą....

Cytat:
2005-09-14 11:37:05, snoopi pisze:
A co myślisz o filtrze np. Pipercross??? Bo K&N to pewnie wszyscy polecą....

Pipercrossy sa najleszpe ale gabkowe. Szybciej sie zuzywaja szybciej trzeba czyscic ale maja najlepsza przepustowosc ze znanych mi. Wiekszosc aut wrc je stosuje, do tego to jedyny chyba filtr ktory wklada sie w obudowy aema i pozwala na doladowanie dynamiczne ( ze jak dmuchnies zzz zewnatrz powitrzema na niego to przeleci do srodka). jesli byl bys zainteresowany kupnem wal na PW moge zalatwic taniej besposrednio z JCauto Tunig Division bo oni sa przedstawicielem tej firmy.

Cytat:
...do tego to jedyny chyba filtr ktory wklada sie w obudowy aema i pozwala na doladowanie dynamiczne ( ze jak dmuchnies zzz zewnatrz powitrzema na niego to przeleci do srodka)...

Jak bys mógł mi to powyżej wytłumaczyc bo w tym temacie jestem zieloniutki... co to jest ta obudowa Aema (gdzie mozna ją kupić, lub zrobić i jaki koszt) i co daje to doładowanie dynamiczne???
co do filtra to jeszcze się dokładnie nie zdecydowałem na jaki, ale jakbys miał orientację po ile można tam kupić taki pipercross to daj info o cenie na priva.